Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Goedkope warme maaltijden

Sociale restaurants in Gent

Er zijn zeventien sociale restaurants in Gent. U vindt ze terug in het document "Goedkope warme maaltijden in Gent" onderaan deze pagina. We maken een onderscheid tussen erkende sociale restaurants waar u aan de hand van uw UiTpas moet aantonen of u van een sociaal tarief kunt genieten, en andere sociale restaurants.

  

  

  

Zeven erkende sociale restaurants met UITpas

Er zijn zeven erkende sociale restaurants waar u aan de hand van uw UITPAS moet aantonen of u van een voordeeltarief geniet.

OCMW Gent baat zelf twee erkende sociale restaurants uit:

 • Sociaal restaurant De Knoop
  Hundelgemsesteenweg 125, 9050 Ledeberg. Er is plaats voor 120 mensen. Reserveren is enkel nodig als u in groep (+ 8 personen) komt eten. U kunt hiervoor bellen naar 0474 875 413.
 • Sociaal restaurant Nieuw Gent
  Rerum Novarumplein 180, 9000 Gent. Er is plaats voor 80 mensen.

IKOOK verzorgt de maaltijden in deze restaurants. IKOOK is één van de vijf leerwerkplekken van OCMW Gent, waar mensen via opleiding, werkervaring en versterking van hun arbeidsattitudes worden voorbereid op de reguliere arbeidsmarkt. De leerwerkplekken zijn onderdeel van het Dienstenbedrijf Sociale Economie.

De overige vijf erkende sociale restaurants zijn:

 • Ateljee vzw
  Vlaamse Kaai 10, 9000 Gent
 • Ateljee vzw
  Kempstraat 150, 9000 Gent
 • Parnassus – Ateljee vzw
  Oude Houtlei 122, 9000 Gent
 • ’t Oud Postje
  Meulesteedsesteenweg 455 A
 • Eetcafé Toreke
  Vlotstraat 22, 9000 Gent

Andere sociale restaurants

Een overzicht van de overige sociale restaurants vindt u in het document "Goedkope warme maaltijden in Gent" onderaan deze pagina.

Prijs

In de zeven erkende sociale restaurants zijn er vier tarieven:

 1. Standaard tarief: dit bepaalt elk restaurant zelf
 2. Mensen met verhoogde tegemoetkoming: 5,5 €/maaltijd
 3. Mensen met leefloon/levensminimum : 3 €/maaltijd, op woensdag 2,5 €/maaltijd
 4. Voor kinderen tot en met 12 jaar: de helft van het tarief dat de ouder betaalt

Als u recht hebt op het kansentarief (verhoogde tegemoetkoming of leefloon/levensminimum), kunt u dat vanaf 1 januari 2016 aantonen door middel van de UiTPAS.
De UiTPAS is een digitale kaart waarmee u aan cultuur, sport of jeugdactiviteiten kunt doen. U kunt met de kaart UiTpunten sparen. Die kunt u dan omruilen voor korting, een cadeau of een ander voordeel.

Als u recht hebt op een kansentarief, kunt u de UiTPAS voor 1 euro aanschaffen in de Stadswinkel, het mobiel dienstencentrum en het GentinfoPunt op de Campus Prins Filiip in de Jubileumlaan. Anders kost de kaart 5 euro. De UiTPAS kaart blijft onbeperkt geldig.

De prijzen in de overige sociale restaurants vindt u terug vinden in het document "Goedkope warme maaltijden in Gent" onderaan deze pagina.

Openingstijden

De twee sociale restaurants van OCMW Gent (De Knoop en Nieuw Gent) zijn open maandag tot en met vrijdag van 11.30 uur tot 13.30 uur (gesloten op feestdagen).
Iedereen is er welkom: buurtbewoners, bezoekers, personeelsleden,...

Voor de openingstijden van de andere sociale restaurants in Gent verwijzen we u door naar het document "Goedkope warme maaltijden in Gent" onderaan deze pagina.

Menu sociale restaurants OCMW Gent (De Knoop en Nieuw Gent)

Er is dagelijks keuze uit twee dagschotels: de ‘gewone’ en de vegetarische versie. Alle maaltijden kunnen ook worden meegenomen.
Het menu van de broodjes en de warme maaltijden vindt u onderaan deze pagina. Er is wekelijks ook een slaatje of pastaschotel verkrijgbaar om mee te nemen.

Aanvragen erkenning sociaal restaurant

Stad Gent en OCMW Gent kennen werkingsmiddelen toe aan erkende sociale restaurants. U kunt deze erkenning aanvragen als u aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Op de website van de Stad Gent kunt u de voorwaarden en procedure raadplegen.Foodsavers

Via een logistiek platform worden voedseloverschotten verzameld en geleverd aan Gentse sociale organisaties. [+]


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0