Is er voor iedereen

De Knoop

Hundelgemsesteenweg 125
9050 Gent-Ledeberg

Tel. 09 266 45 80

facebook link
ldc.deknoopocmw.gent

Fototentoonstelling Warme buren in lokaal dienstencentrum De Knoop

De Knoop  »  Over ldc De Knoop  »  Nieuws  »  Fototentoonstelling Warme buren
Alain Carette

Naar aanleiding van Dag van de Buur op 25 mei loopt in lokaal dienstencentrum De Knoop in mei en juni de fototentoonstelling 'Warme buren'.

Alain Carette maakte portretten van buurtbewoners die elkaar spontaan helpen. “Het is een blije en hartverwarmende tentoonstelling geworden over mensen met nog een grote levensdrang die echt iets voor elkaar betekenen”, aldus Alain.

 

“Onze buurtzorger Sara en antennemedewerker Chantal leerden tijdens hun huisbezoeken veel oudere Ledebergenaars kennen die spontaan iets doen voor elkaar”, vertelt centrumleider Ann Van Hyfte. "Veel mensen vertelden ons: ‘liever een naaste buur dan een ver familielid."

Vele warme burenrelaties

"Zo getuigde Claudine dat na, het overlijden van haar man, haar buurvrouw haar elke ochtend bezocht, de rolluiken optrok en een kopje koffie zette. Zo raakte ze er stilaan weer bovenop. Dergelijke verhalen en ook de nominaties voor een warme buur inspireerden ons om een fotoreportage te maken van de vele warme burenrelaties in Ledeberg”, aldus nog Ann.

Ze sprak hiervoor Alain Carette aan, gewezen maatschappelijk werker bij OCMW Gent, die na zijn pensioen fotografie studeerde aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Sint-Niklaas.

Deel van het meubilair

"Ik was direct gewonnen voor het idee”, vertelt Alain. "De geportretteerde buurtbewoners heb ik minstens 3, 4 keer bezocht. Na een tijd word je deel van het meubilair en win je hun vertrouwen. Pas dan kun je echte foto’s beginnen maken.

Kleine musea

“Vaak zijn hun huisjes kleine musea, met veel souvenirs, waarin een melancholische sfeer rondwaart. Ouderen hebben veel meegemaakt met alle verliessituaties van dien.Maar hoe zwaar hun rugzak ook is, ze kennen nog waarde- en vreugdevolle momenten. Overal waar ik kwam, bespeurde ik die levensdrang, die veerkracht, altijd was er wel een sprankeltje hoop.”

Blije tentoonstelling

"Het was ongelooflijk om zien wat sommigen doen vanuit hun hart, hoe ze echt moeite doen voor elkaar, hoe veel ze voor hun buur over hebben.In die zin is het een blije tentoonstelling, met een positieve boodschap.”

Praktische info

‘Warme buren’ is tot eind juni elke weekdag gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van De Knoop van 9 uur tot 17 uur

Sommige foto’s krijgen daarna een blijvende plaats in De Knoop.Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0