Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

Mail ons

Gezocht: senioren met interesse in groepswonen

OCMW Gent  »  Senioren  »  Wonen voor senioren  »  Wonen met hulp  »  Groepswonen voor senioren

Deze nieuwe woonvorm richt zich tot Gentse 65-plussers die zelfstandig willen samenwonen met anderen.

Senioren leven hier samen, te vergelijken met cohousing. Elke bewoner heeft een eigen flat met daarin alle basiscomfort. Daarnaast delen ze enkele ruimtes, zoals een leefruimte, keuken, tuin, wasplaats, … Een goed evenwicht tussen het privé- en het gemeenschappelijk leven staat voorop.

Bewoners ondersteunen elkaar

De groep leeft autonoom, beheert het huis en bepaalt hoe er wordt samengeleefd. De bewoners ondersteunen elkaar. Indien gewenst kan de groep een beroep doen op een woonassistent.

In deze woonvorm primeert de groep boven het individu. Het project kan daarom maar slagen als de groep goed draait en de bewoners bij elkaar passen. Zodra een flat vrijkomt, wordt er gekeken welke kandidaat het best aansluiting vindt bij de bestaande groep.

Eerste project in wijk Meulestede

OCMW Gent realiseert een eerste project Groepswonen op de site van het vroegere lokaal dienstencentrum De Muide in de New Orleansstraat in Gent. In de onmiddellijke buurt ligt het lokaal dienstencentrum De Waterspiegel en komt er een nieuw wijkgezondheidscentrum.  In de wijk Meulestede staat bovendien een stadsontwikkelingsproject op stapel, met extra woningen.

Nieuwbouw met 9 flats

Het wordt een nieuwbouw met 9 flats, die ruimte biedt  voor 9 tot 11 bewoners. Zowel alleenstaanden als koppels zijn welkom. De flats zijn ingericht volgens de principes van het levenslang wonen en worden verhuurd. Omdat de flats erkend worden als assistentiewoningen, komen bewoners met een laag inkomen in aanmerking voor een premie.

De bewoners kunnen hun intrek nemen eind 2018. Het hele voortraject, van idee tot uitvoering, wordt met geïnteresseerde en toekomstige bewoners uitgewerkt vanaf voorjaar 2016.

OCMW Gent werkt hiervoor samen met vzw Abbeyfield, dé expert als het gaat over groepswonen voor senioren. De provincie Oost-Vlaanderen steunt financieel.

Contact:
Kim Vanden Noortgate
groepswonen@ocmw.gent
0473 89 09 53Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0