Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

Mail ons

Gent tegen armoede

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Armoedebestrijding

Armoedebeleidsplan 2014 - 2019

'Minder armoede in Gent’: dat is de heel eenvoudige en tegelijk ambitieuze missie van het Gentse armoedebeleidsplan. Dit plan is het resultaat van een intense samenwerking tussen talloze organisaties die zich inzetten tegen armoede. OCMW Gent neemt hierin een regisseursrol.

Tijdens de legislatuur van 2014-2019 wordt het plan uitgerold in al zijn verschillende aspecten.

Raadpleeg de publieksversie van het Armoedebeleidsplan helemaal onderaan deze pagina onder "Interessante documenten". Daar vindt u ook enkele documenten die een tussentijdse evaluatie (oktober 2015) door de commissie Welzijn weergeven.

De meer uitgebreide armoedebeleidsplannen, zoals ze door de OCMW-raad en gemeenteraad werden goedgekeurd, kunt u hier raadplegen.

Op onderliggende pagina’s vindt u meer info over het armoedebeleid te Gent en de vele actoren die hier samen hun schouders onder zetten.

  

Lunchgesprek "Actualisering 2015 van het Indicatorenrapport armoede"

Tijdens het lunchgesprek van 17 december 2015 is de geactualiseerde versie van het Indicatorenrapport armoede voorgesteld. Het rapport bevat in totaal 28 indicatoren. Een eerste reeks indicatoren – 20 – meet de armoede bij Gentse inwoners met een verhoogd armoederisico. Een tweede reeks – 8 – meet de armoede bij Gentse inwoners met een expliciete armoedeproblematiek.  De metingen gebeurden tijdens de periode 2010-2014.

De indicatoren zijn verspreid over de belangrijkste levensdomeinen: inkomen, wonen, werken en activeren, leren en gezondheid. Kinderarmoede en energiearmoede werden daar extra aan toegevoegd.

De keuze om verschillende levensdomeinen in het Indicatorenrapport op te nemen, sluit aan bij de aanpak van armoede in Gent: armoede is meer dan een financieel probleem.

Onderaan deze pagina onder "Interessante documenten" vindt u de powerpoint presentatie van 17 december 2015.

Het "Indicatorenrapport armoede" zelf vindt u terug op de ‘Gent in cijfers’ website: http://gent.buurtmonitor.be/jive/jivereportcontents.ashx?report=ind_armoede. De pdf-versie van dit rapport staat onderaan deze pagina onder "Interessante documenten".

Werelddag van Verzet tegen Armoede

In Gent slaan verschillende organisaties de handen ineen om elk jaar op 17 oktober een brede verzetsdag te organiseren. Traditioneel wordt er hulde gebracht aan de slachtoffers van armoede, uitsluiting en geweld aan de Steen van de Mensenrechten op het Sint Pietersplein.

Dag tegen Armoede 2015

Ook in 2015 vond er een Dag tegen Armoede plaats op 17 oktober. Het startschot werd gegeven om 13u30 onder de Gentse Stadshal, die het vertrekpunt was voor een wandelzoektocht door het hart van Gent, langs verschillende plaatsen en organisaties gelinkt aan het thema armoede. Voor vertrek moesten bezoekers aan het "Rad van Fortuin" draaien om te bepalen of ze de wandelzoektocht moesten afleggen met een rijk gevulde of lege portemonnee. Door ludieke opdrachten uit te voeren, konden de deelnemers ervaren wat het betekent om in armoede te leven in Gent.

Van 18u tot 19u30 vond er op het Sint-Pietersplein een solidariteitsactie plaats, waarna er een kleurige optocht was naar de Stadshal. Daar werd in samenwerking met het Film Fest Gent om 20u de gratis film "Kes" vertoond.
   

Bekijk de foto's

Bekijk de foto's van de Dag tegen Armoede 2015.

Bekijk de foto's van de Dag tegen Armoede 2014.

Volg ons op facebook

www.facebook.com/dagtegenarmoedegent

Partners Gentse Dag tegen Armoede

De Gentse Dag tegen Armoede is een samenwerking tussen verschillende organisaties in Gent die zich inzetten tegen armoede: Stad Gent, OCMW Gent, De Gentse wijkgezondheidscentra, ABVV Oost-Vlaanderen, ACV Gent-Eeklo, Circa vzw, Victoria De Luxe vzw, Sivi vzw, Kras vzw, Beweging voor Mensen met Laag Inkomen en Kinderen vzw, Samenlevingsopbouw Gent vzw, De Zuidpoort vzw, CAW Oost-Vlaanderen, Jong vzw, In-Gent vzw, Willemsfonds, De Sloep vzw, Habbekrats vzw, De Tinten vzw, Oxfam, Het Huis van Alijn, Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge vzw (Villa Voortman), 11.11.11, Alles loopt op Rolletjes, Arbricolage, Gent Homeless Blue White, Huize Nieuwpoort vzw, Kokkerellen, Kom-Pas vzw (Rap op stap), LABO vzw, Low Impact Man, Martiko vzw, Minimal movements en met medewerking van de stadsbeiaardier en Film Fest Gent. Met dank aan Cargill en Miko koffie voor hun bijdrage.

Het gratis boekje ‘Met weinig geld (over)leven in Gent’

Het gratis boekje ‘Met weinig geld (over)leven in Gent’ geeft een toegankelijk overzicht van alle Gentse organisaties waar personen met een beperkt budget terecht kunnen met vragen over gezondheid, wonen, werken, geld, leren… De gids wijst - per thema - de weg naar de juiste organisatie en hoe je deze kan bereiken. Het boekje is in een handig meeneemformaat zodat men het heel gemakkelijk overal kan gebruiken en bovenhalen. Op die manier is het een praktisch hulpmiddel dat bijdraagt tot het bestrijden van armoede. 
Het boekje is een initiatief van Samenlevingsopbouw Gent vzw. Het is ondertussen al toe aan de vijfde editie, en kwam tot stand met middelen van OCMW Gent en CAW Oost-Vlaanderen. Door het grote succes van het boekje werd er ook een elektronische versie in het leven geroepen via een afzonderlijke website www.metweiniggeld.be.

 Projectoproep armoede

OCMW Gent subsidieert voor 75.000 euro projecten tegen armoede. Dien uw project in. [+]

Lokaal welzijnsbeleid

Het armoedebeleid is een onderdeel van het lokaal welzijnsbeleid. [+]

Armoede in cijfers

Om armoede gericht te bestrijden, is goed en actueel cijfermateriaal onontbeerlijk. [+]

Kinderarmoede

De bestrijding van kinderarmoede is voor het bestuur in Gent een absolute prioriteit. [+]

Partners in armoedebestrijding

Met welke partners werkt OCMW Gent samen? [+]

Vrijetijdsparticipatie

OCMW, Stad en sociale organisaties verlagen de drempel naar cultuur en vrije tijd voor armen. [+]

Linken

Websites, artikels, programma's en dossiers over thema's die verband houden met armoede. [+]


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0