Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Gent tegen armoede

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Armoedebestrijding

Werelddag van Verzet tegen Armoede

In Gent slaan verschillende organisaties de handen ineen om elk jaar op 17 oktober een brede verzetsdag te organiseren. Traditioneel wordt er hulde gebracht aan de slachtoffers van armoede, uitsluiting en geweld aan de Steen van de Mensenrechten op het Sint Pietersplein. 

 

 

 

  

 

 

  

 

 

 

Gentse Dag tegen Armoede 17 oktober 2018

Dit jaar brengen we armoede onder de aandacht met het thema ‘Gent maakt tamtam tegen armoede’.

Programma

17 september - 17 oktober: we trekken de aandacht door op heel wat plaatsen (plak)tattoos uit te delen in pop-up tattooshops. Onze missie? Zo veel mogelijk Gentenaars  de tattoo laten kleven! Deel een foto of filmpje van uw tattoo op sociale media met de hashtag #genttegenarmoede, en laat onze tamtam steeds luider klinken!

Bekijk hier het meest recente overzicht van tattooshops waar u terecht kan om een tattoo te laten plakken.

17 oktober: kom op de Internationale Dag tegen Armoede zelf tamtam maken tegen armoede.

 • Doorheen de hele dag: wandelingen en activiteiten die verschillende armoedeorganisaties en hun werking in de kijker zetten. Schrijf in vanaf 17 september via Gentinfo (09 210 10 10 of go.stad.gent/tamtamtegenarmoede).
   
 • 16 uur – Korenmarkt : Voorstelling zakboekje ‘Met weinig geld (over)leven in Gent’ – editie 2019: het gratis zakboekje ‘Met weinig geld (over)leven in Gent’ wijst de weg naar alle Gentse diensten en organisaties waar men met hulpvragen terecht kan. Mensen in armoede vinden zo vlotter materiële en psychosociale steun op maat. Voor de editie 2019 kreeg de informatie in de gids een grondige update. 17.500 boekjes worden vanaf 17/10 verspreid over diverse locaties in Gent. Deze nieuwe update is een samenwerking tussen Samenlevingsopbouw Gent, Welzijnsoverleg Regio Gent, CAW Oost Vlaanderen en OCMW Gent.
    
 • 17 uur - Korenmarkt:  Breng tamtam,  trommel, pot en pan mee en maak samen met mensen in armoede tamtam. Wie mee tamtam maakt, kan vanaf 17.30 uur een hapje eten.
     
 • 18 uur -  Korenmarkt:: Start optocht met tamtam naar het  Sint-Pietersplein
     
 • 19 uur - Sint-Pietersplein: actie en herdenking aan de gedenksteen voor slachtoffers van armoede en uitsluiting. Mensen in armoede stelden zelf een schepencollege samen. Deze schepenen stellen hun aanbevelingen aan u voor. Verwacht je aan verhalen, muziek en een eervol moment ter nagedachtenis van slachtoffers van armoede. We sluiten af met koffie en thee.

  
  
Bekijk de foto's van vorige edities

Bekijk de foto's van de Dag tegen Armoede 2017.

Bekijk de foto's van de Dag tegen Armoede 2016.

Bekijk de foto's van de Dag tegen Armoede 2015.

Bekijk de foto's van de Dag tegen Armoede 2014.

Volg ons op facebook

www.facebook.com/genttegenarmoede

Partners Gentse Dag tegen Armoede

De Gentse Dag tegen Armoede is een samenwerking tussen verschillende organisaties in Gent die zich inzetten tegen armoede: Stad Gent, OCMW Gent, ABVV Oost-Vlaanderen, ACV Oost-Vlaanderen, Circa vzw, Sivi vzw, Kras vzw, Beweging voor Mensen met Laag Inkomen en Kinderen vzw, Samenlevingsopbouw Gent vzw, De Zuidpoort vzw, CAW Oost-Vlaanderen, Jong vzw, In-Gent vzw, De Sloep vzw, LABO vzw, , Universiteit Gent - Beleidscel Diversiteit en Gender, IKOOK en het netwerk van sociale restaurants. Met dank aan texmex voor de verspreiding van het promomateriaal.

 

Armoedebeleidsplan 2014 - 2019

'Minder armoede in Gent’: dat is de heel eenvoudige en tegelijk ambitieuze missie van het Gentse armoedebeleidsplan. Dit plan is het resultaat van een intense samenwerking tussen talloze organisaties die zich inzetten tegen armoede. OCMW Gent neemt hierin een regisseursrol.

Tijdens de legislatuur van 2014-2019 wordt het plan uitgerold in al zijn verschillende aspecten.

Raadpleeg de publieksversie van het Armoedebeleidsplan helemaal onderaan deze pagina onder "Interessante documenten". Daar vindt u ook enkele documenten die een tussentijdse evaluatie (oktober 2015) door de commissie Welzijn weergeven.

De meer uitgebreide armoedebeleidsplannen, zoals ze door de OCMW-raad en gemeenteraad werden goedgekeurd, kunt u hier raadplegen.

Op onderliggende pagina’s vindt u meer info over het armoedebeleid te Gent en de vele actoren die hier samen hun schouders onder zetten.Armoedebeleidsplan 2014 - 2019

Armoedebeleidsplan, evaluaties en rapportages [+]

Armoedegeheugen

Raadpleeg de databank met een overzicht van (beleids)adviezen van de lokale Gentse actoren tegen armoede. [+]

Kinderarmoede

De bestrijding van kinderarmoede is voor het bestuur in Gent een absolute prioriteit. [+]

Armoede in cijfers

Om armoede gericht te bestrijden, is goed en actueel cijfermateriaal onontbeerlijk. [+]

Projectoproep armoede

OCMW Gent subsidieert voor 112.500 euro projecten tegen armoede. Dien uw project in. [+]

Vrijetijdsparticipatie

OCMW, Stad en sociale organisaties verlagen de drempel naar cultuur en vrije tijd voor armen. [+]

Lokaal welzijnsbeleid

Het armoedebeleid is een onderdeel van het lokaal welzijnsbeleid. [+]

Partners in armoedebestrijding

Met welke partners werkt OCMW Gent samen? [+]

Linken

Websites, artikels, programma's en dossiers over thema's die verband houden met armoede. [+]


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0