Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

Mail ons

Gent tegen armoede

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Armoedebestrijding

Armoedebeleidsplan 2014 - 2019

'Minder armoede in Gent’: dat is de heel eenvoudige en tegelijk ambitieuze missie van het Gentse armoedebeleidsplan. Dit plan is het resultaat van een intense samenwerking tussen talloze organisaties die zich inzetten tegen armoede. OCMW Gent neemt hierin een regisseursrol.

Tijdens de legislatuur van 2014-2019 wordt het plan uitgerold in al zijn verschillende aspecten.

Raadpleeg de publieksversie van het Armoedebeleidsplan helemaal onderaan deze pagina onder "Interessante documenten". Daar vindt u ook enkele documenten die een tussentijdse evaluatie (oktober 2015) door de commissie Welzijn weergeven.

De meer uitgebreide armoedebeleidsplannen, zoals ze door de OCMW-raad en gemeenteraad werden goedgekeurd, kunt u hier raadplegen.

Op onderliggende pagina’s vindt u meer info over het armoedebeleid te Gent en de vele actoren die hier samen hun schouders onder zetten.

  

  

Werelddag van Verzet tegen Armoede

In Gent slaan verschillende organisaties de handen ineen om elk jaar op 17 oktober een brede verzetsdag te organiseren. Traditioneel wordt er hulde gebracht aan de slachtoffers van armoede, uitsluiting en geweld aan de Steen van de Mensenrechten op het Sint Pietersplein.

Dag tegen Armoede 2016

Voorafgaand aan 17 oktober

Van 6 tot 17 oktober vindt de kunsttentoonstelling "Verbeelding en Vervreemding" plaats in de Drongenhofkapel. (Drongenhof 15). De kunstvormen zijn zeer divers: schilderijen, gedichten, beeldhouwwerken, installatiekunst... De tentoonstelling wordt geopend op donderdag 6 oktober om 19 uur.

Meer informatie en de openingsuren op www.ocmwgent.be/verbeelding.

 

Maandag 17 oktober: programma op twee locaties

 

  • Stadshal

- 14 uur tot 17 uur: De levende Bib-Bus : Echte mensen, echte verhalen.

Tussen 14u en 17u kan je opstappen en via een speeddate mensen ontmoeten en naar hun verhalen luisteren. In de “levende Bib-Bus” vind je dus geen papieren boeken, maar mensen van vlees en bloed. Mensen met verhalen over hoop, verlies, herstel, geluk, verdriet … Als een Levend Boek. Ervaar zelf dat je een boek niet op basis van de kaft kan beoordelen.     

Onze levende boeken hebben 1 ding gemeen met elkaar : ze brengen het verhaal van Gentenaars die overleven met een beperkt budget. Toch brengen ze ons positieve verhalen. Verhalen over hun krachten en wat hen drijft in het leven.
Praten met een Levend Boek is de beste remedie tegen vooroordelen en taboes.

- 16 uur tot 17 uur: DOE MEE activiteit "het levende taartdiagram"

1 op 7 Belgen leeft in armoede. Dit is een hallucinant cijfer. Maar hoe is de situatie in onze eigen stad? Dat kom je te weten met het "levende taartdiagram" onder de stadshal. Om onze taart te vullen zoeken we veel vrijwilligers die zich een uurtje kunnen vrij maken. Jij komt toch ook?

- 17 uur : solidariteitsoptocht naar het Sint-Pietersplein

 

  • Sint-Pietersplein

- 18 uur tot 19 uur: hap en drank

- 19 uur: herdenking aan de gedenksteen voor slachtoffers van armoede en uitsluiting met toespraak van Rudy Coddens (voorzitter OCMW Gent) en Mieke Van Hecke (voorzitster BMLIK) en getuigenissen

- 19.30 uur afsluitende receptie

 

Maandag 17 oktober: middaglezing door prof. dr. Ides Nicaise.

Op 17 oktober brengt de Beleidscel Diversiteit en Gender van de Universiteit Gent een gratis middaglezing over Armoede in het hoger onderwijs.
Waar? Raadzaal UFO, Sint-Pietersnieuwstraat 33, 9000 Gent.
Inschrijven? https://webapps.ugent.be/eventManager/events/armoedeonderwijs.
 

Bekijk de foto's

Bekijk de foto's van de Dag tegen Armoede 2015.

Bekijk de foto's van de Dag tegen Armoede 2014.

Volg ons op facebook

www.facebook.com/dagtegenarmoedegent

Partners Gentse Dag tegen Armoede

De Gentse Dag tegen Armoede is een samenwerking tussen verschillende organisaties in Gent die zich inzetten tegen armoede: Stad Gent, OCMW Gent, De Gentse wijkgezondheidscentra, ABVV Oost-Vlaanderen, ACV Oost-Vlaanderen, Circa vzw, Victoria De Luxe vzw, Sivi vzw, Kras vzw, Beweging voor Mensen met Laag Inkomen en Kinderen vzw, Samenlevingsopbouw Gent vzw, De Zuidpoort vzw, CAW Oost-Vlaanderen, Jong vzw, In-Gent vzw, De Sloep vzw, Habbekrats vzw, De Tinten vzw, Oxfam, Het Huis van Alijn, Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge vzw (Villa Voortman), 11.11.11, Alles loopt op Rolletjes, Arbricolage, Gent Homeless Blue White, Huize Nieuwpoort vzw, Kokkerellen, Kom-Pas vzw (Rap op stap), LABO vzw, Low Impact Man, Martiko vzw, Minimal movements, Universiteit Gent - Beleidscel Diversiteit en Gender en met medewerking van de stadsbeiaardier en Film Fest Gent. Met dank aan Ilse Heip voor het ontwerp van de affiche (www.huisheip.be) en Raf Schoenmaekers voor de creatie van de filmpjes.Projectoproep armoede

OCMW Gent subsidieert voor 75.000 euro projecten tegen armoede. Dien uw project in. [+]

Lokaal welzijnsbeleid

Het armoedebeleid is een onderdeel van het lokaal welzijnsbeleid. [+]

Armoede in cijfers

Om armoede gericht te bestrijden, is goed en actueel cijfermateriaal onontbeerlijk. [+]

Kinderarmoede

De bestrijding van kinderarmoede is voor het bestuur in Gent een absolute prioriteit. [+]

Partners in armoedebestrijding

Met welke partners werkt OCMW Gent samen? [+]

Vrijetijdsparticipatie

OCMW, Stad en sociale organisaties verlagen de drempel naar cultuur en vrije tijd voor armen. [+]

Linken

Websites, artikels, programma's en dossiers over thema's die verband houden met armoede. [+]


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0