Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

Mail ons

Gent tegen armoede

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Armoedebestrijding

Armoedebeleidsplan 2014 - 2019

'Minder armoede in Gent’: dat is de heel eenvoudige en tegelijk ambitieuze missie van het Gentse armoedebeleidsplan. Dit plan is het resultaat van een intense samenwerking tussen talloze organisaties die zich inzetten tegen armoede. OCMW Gent neemt hierin een regisseursrol.

Tijdens de legislatuur van 2014-2019 wordt het plan uitgerold in al zijn verschillende aspecten.

Raadpleeg de publieksversie van het Armoedebeleidsplan helemaal onderaan deze pagina onder "Interessante documenten". Daar vindt u ook enkele documenten die een tussentijdse evaluatie (oktober 2015) door de commissie Welzijn weergeven.

De meer uitgebreide armoedebeleidsplannen, zoals ze door de OCMW-raad en gemeenteraad werden goedgekeurd, kunt u hier raadplegen.

Op onderliggende pagina’s vindt u meer info over het armoedebeleid te Gent en de vele actoren die hier samen hun schouders onder zetten.

  

  

Werelddag van Verzet tegen Armoede

In Gent slaan verschillende organisaties de handen ineen om elk jaar op 17 oktober een brede verzetsdag te organiseren. Traditioneel wordt er hulde gebracht aan de slachtoffers van armoede, uitsluiting en geweld aan de Steen van de Mensenrechten op het Sint Pietersplein.

Inleefweek Armoede 2016

Op 17 oktober was het Werelddag van Verzet tegen Armoede. Om ons/het begrip voor mensen die in armoede leven te verhogen en een breed publiek te sensibiliseren, organiseert Vormingplus Gent-Eeklo in samenwerking met een aantal partners in de week van 14  tot 20 november een ‘Inleefweek Armoede’.  Daarom zoeken ze geëngageerde burgers die de uitdaging willen aangaan om een week lang te leven met een budget dat overeenkomt met een leefloon.

Het start- en infomoment vindt plaats op woensdagavond 14 november om 19 uur, Huis van de Mensenrechten, Nieuwebosstraat 3 te Gent. Deelnemers aan de inleefweek krijgen er uitleg over hoe alles concreet zal verlopen en welke de inleefregels zijn.

Aansluitend (van 20u tot 22u) focussen we op de maatschappelijke oorzaken van armoede aan de hand van een lezing van Bea Cantillon, directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid. Hiervoor is iedereen welkom. Wel vooraf (gratis) inschrijven via janusz.vanhellemont@vormingplus.be of 0468/32.94.77.

Meer informatie vind je in de flyer onderaan deze pagina en op de website van Vormingplus Gent-Eeklo.

 

Bekijk de foto's

Bekijk de foto's van de Dag tegen Armoede 2016 (volgt binnenkort).

Bekijk de foto's van de Dag tegen Armoede 2015.

Bekijk de foto's van de Dag tegen Armoede 2014.

Volg ons op facebook

www.facebook.com/dagtegenarmoedegent

Partners Gentse Dag tegen Armoede

De Gentse Dag tegen Armoede is een samenwerking tussen verschillende organisaties in Gent die zich inzetten tegen armoede: Stad Gent, OCMW Gent, ABVV Oost-Vlaanderen, ACV Oost-Vlaanderen, Circa vzw, Sivi vzw, Kras vzw, Beweging voor Mensen met Laag Inkomen en Kinderen vzw, Samenlevingsopbouw Gent vzw, De Zuidpoort vzw, CAW Oost-Vlaanderen, Jong vzw, In-Gent vzw, De Sloep vzw, LABO vzw, , Universiteit Gent - Beleidscel Diversiteit en Gender, IKOOK en het netwerk van sociale restaurants en met medewerking van Film Fest Gent. Met dank aan Ilse Heip voor het ontwerp van de affiche (www.huisheip.be), Raf Schoenmaekers voor de creatie van de filmpjes en Tex Mex voor het verspreiden van de affiches.Armoedebeleidsplan 2014 - 2019

Armoedebeleidsplan, evaluaties en rapportages [+]

Kinderarmoede

De bestrijding van kinderarmoede is voor het bestuur in Gent een absolute prioriteit. [+]

Armoede in cijfers

Om armoede gericht te bestrijden, is goed en actueel cijfermateriaal onontbeerlijk. [+]

Projectoproep armoede

OCMW Gent subsidieert voor 75.000 euro projecten tegen armoede. Dien uw project in. [+]

Vrijetijdsparticipatie

OCMW, Stad en sociale organisaties verlagen de drempel naar cultuur en vrije tijd voor armen. [+]

Lokaal welzijnsbeleid

Het armoedebeleid is een onderdeel van het lokaal welzijnsbeleid. [+]

Partners in armoedebestrijding

Met welke partners werkt OCMW Gent samen? [+]

Linken

Websites, artikels, programma's en dossiers over thema's die verband houden met armoede. [+]


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0