Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

Mail ons

Vrijwilligerswerk

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Werken bij OCMW Gent  »  Vrijwilligerswerk

Waar kunt u aan de slag als vrijwilliger?

Vrijwilligers bij OCMW Gent kunnen aan de slag in:
 

 • de woonzorgcentra, de lokale dienstencentra en de assistentiewoningen Antoniushof: helpen in de bar, in de bibliotheek, bij de maaltijden, bijspringen of leiden van activiteiten (creatieve ateliers zoals keramiek of schilderen, computerlessen, taallessen...), met iemand uit wandelen gaan...
      
 • het Archief: helpen bij het inventariseren, onderzoekers bijstaan in de leeszaal, projecten ondersteunen van de archiefdienst zoals het helpen organiseren en/of begeleiden van de Erfgoeddag...
     
 • de Vakantiewerking: meewerken op een vakantiekamp voor kinderen.

Naast OCMW Gent doen de Stad Gent en tal van andere organisaties in Gent ook een beroep op vrijwilligers. Een goed overzicht hiervan vindt u in de databank van het Steunpunt Vrijwilligers en op de website van de Stad Gent.

Vergoeding

Vrijwilligerswerk in de lokale dienstencentra, woonzorgcentra en het Archief is onbetaald. Een onkostenvergoeding krijgt u alleen in specifieke gevallen én in (voorafgaande) samenspraak met de dienst waarin u als vrijwilliger werkt.

Vrijwilligers bij Vakantiewerking De Pagadder krijgen wel dagelijks een (klein) bedrag uitbetaald.

Verzekering

Als vrijwilliger binnen het OCMW van Gent bent u verzekerd voor lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid (schade aan derden).

Centraal vrijwilligerspunt in aanbouw

De Dienst Regie Samenleven en Welzijn werkt aan een centraal vrijwilligerspunt. Gentse organisaties krijgen een plek op deze website, over alle sectoren heen en ten voordele van alle doelgroepen. Dit digitaal platform zal enerzijds het aanbod van vrijwilligerswerk in Gent bundelen en anderzijds essentiële informatie over vrijwilligerswerk aanreiken (denk onder meer aan het wettelijk kader, tips voor een kwalitatief vrijwilligersbeleid, een overzicht van vorming, een kalender, een nieuwsrubriek).
Wanneer eind 2016 het centraal vrijwilligerspunt operationeel is, zal solidair.stad.gent geïntegreerd worden. Naast een digitaal centraal vrijwilligerspunt wordt ook een fysiek vrijwilligerspunt uitgebouwd.

Meer informatie?

Om meer te vernemen over de specifieke regelingen binnen de diensten die met vrijwilligers werken, kunt u contact opnemen met de contactpersoon van de betrokken dienst:

 • Monique Vdw
  Vrijwilliger ldc Speltincx

  Ik wil niet stilzitten. Daarom werd ik vrijwilliger in ldc Speltincx. Ik sta twee dagen per week achter de bar in de cafetaria, op woensdag geef ik een workshop pergamano en ik verzorg ook de decoratie van het dienstencentrum. Een echte aanrader: je voelt je nuttig en je zit altijd in leuk gezelschap!

 • Pieter S.
  Vrijwilliger De Pagadder

  In de zomer van 2010 ben ik als vrijwilliger meegegaan op kamp met de Pagadder. Het was echt de max! Ik heb me zowel geamuseerd met de kinderen als met de medemoni's. Zelf vond ik de durverstocht en de fietstocht naar het Kluisbos het tofst. Een ervaring om nooit te vergeten, de volgende keer ga ik zeker weer mee!


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0