Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Collectieve schuldenregeling

OCMW Gent  »  Financiële en juridische hulp  »  Hulp bij schulden  »  Collectieve schuldenregeling

Lopen uw schulden erg hoog op? Blijf zeker niet bij te pakken zitten, maar ga langs bij het OCMW. Hoe sneller, hoe beter. Via collectieve schuldenregeling werken we aan een oplossing op lange termijn.

Hoe werkt het?

Ga zo snel mogelijk langs bij een welzijnsbureau in uw buurt. Daar zal een maatschappelijk werk(st)er naar uw verhaal luisteren en nagaan of collectieve schuldenregeling voor u een oplossing kan zijn.

Een collectieve schuldenregeling is een regeling voor de arbeidsrechtbank. Als u dus een collectieve schuldenregeling wilt, moet u dat aanvragen aan de arbeidsrechtbank. Een medewerker van het OCMW helpt u daar natuurlijk bij.

De rechter oordeelt of collectieve schuldenregeling de gepaste hulpverlening is. Indien dat zo is, wijst de rechter een schuldbemiddelaar aan. Dat kan het OCMW zijn, maar ook een advocaat.

Een weg uit de schulden

Als de rechter het OCMW aanstelt als schuldbemiddelaar, zal het OCMW onderhandelen met al uw schuldeisers. We maken een plan op waarin we een budget voorzien om uw levenskosten te dekken. Wat overblijft wordt gebruikt om uw schulden af te betalen. Het is de rechter die dit plan goedkeurt.

Het grote voordeel van deze collectieve schuldenregeling is dat uw schuldeiser(s) geen beslag kunnen leggen op uw goederen. Ook worden de intresten op uw schulden bevroren, zodat de kosten niet blijven aangroeien. En bovendien kan de rechter na verloop van jaren een deel van uw schulden kwijtschelden of de kosten stopzetten.

  • Sacha L.
    Cliënt collectieve schuldenregeling

    Ik zat erg diep in de schulden en had zelfs geen geld meer om rond te komen. Ik kon echt geen kant meer uit, collectieve schuldenregeling was de laatst mogelijke oplossing. Ik volg nu een afbetalingsplan dat opgelegd is door de rechtbank en het OCMW bemiddelt met al mijn schuldeisers. Elke dag wordt mijn schuldenberg iets minder hoog.


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0