Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Kinderarmoede

Eén op de tien kinderen in Vlaanderen wordt geboren in armoede, in Gent loopt dit cijfer zelfs op tot één op de vijf. Voor OCMW Gent is het een absolute prioriteit om kinderarmoede in Gent te bestrijden. We willen dat alle kinderen maximale kansen krijgen. Daarom loopt armoedebestrijding als een rode draad in het bestuursakkoord van Stad Gent en OCMW Gent.

Door de samenwerking met de dienst Kinderopvang gaat OCMW Gent nog een stapje verder. De kinderen van OCMW-cliënten die deel uitmaken van het activeringstraject worden opgevangen. Op deze manier komen zij in contact met leeftijdsgenootjes en krijgen nieuwe stimulansen en impulsen buiten de gezinscontext. Ook de ouders komen in contact met andere ouders en dat kan voor een stuk het sociaal isolement doorbreken.

Net als wij, zijn er verschillende organisaties die in armoedebestrijding een belangrijke rol spelen. Bij de linken onderaan deze pagina vindt u enkele artikels terug over deze organisaties, maar ook brochures over projecten tegen kinderarmoede, actieplannen en documentaires waar kinderen in armoede zelf aan het woord zijn.

Paaseierenraap

In Gent organiseert de Vakantiewerking van het OCMW activiteiten voor kinderen en jongeren uit gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Op paaszondag slaat zij jaarlijks de handen in mekaar met de notarissen van Oost-Vlaanderen voor een heuse paaseierenraap.

We willen er voor zorgen dat alle kinderen die moeten leven in armoede in onze stad kunnen deelnemen aan de Paaseierenraap. Daarom worden niet enkel kinderen vanuit het OCMW toegeleid, maar ook via het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) en alle armoedeverenigingen uit Gent. Hiermee willen we een maximaal aantal kinderen bereiken vanuit verschillende organisaties. 

Warm Gents kerstfeest

Ieder jaar organiseren CAW Oost-Vlaanderen/Regio Gent-Eeklo, hotel NH Gent Belfort en OCMW Gent een groot kerstfeest voor meer dan 100 Gentse kansarme kinderen tussen 5 en 12 jaar en hun familie. NH Gent Belfort hotel aan de Hoogpoort stelt zijn feestzaal hiervoor gratis ter beschikking. Kinderen kunnen er genieten van o.m. pannenkoeken, kinderdisco, animatie, grime en nog veel meer! Zo kunnen ze de kerstperiode feestelijk inzetten.

Groeiactieplan kinderarmoede

Minder armoede in Gent’: dat is de heel eenvoudige en tegelijk ambitieuze missie van het Gentse armoedebeleidsplan 2014-2019. Dit plan is het resultaat van een intense samenwerking tussen talloze organisaties die zich inzetten tegen armoede. OCMW Gent neemt hierin een regisseursrol. We hebben extra aandacht voor kinderarmoede. Kinderarmoede is een schending van de rechten van het kind. Elk kind heeft het recht te groeien. Daarom bieden we kwetsbare gezinnen meer kansen en ondersteuning. We investeren extra in de kinderen, hun ouders, de omgeving (school en de buurt) en het netwerk van hulp- en dienstverleners. Met volgend beeldmateriaal brengen we helder en beknopt de missie en visie van het huidig groeiactieplan kinderarmoede in beeld en geven we een overzicht van de inspanningen en realisaties die in Gent plaatsvinden in de strijd tegen kinderarmoede.

 

Linken over Kinderarmoede

Hier vindt u linken naar websites, dossiers en (pers)artikels over kinderarmoede. [+]

Stakeholdersforum

Het stakeholdersforum kinderarmoede bespreekt diverse thema's rond kinderarmoede. [+]


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0