Is er voor iedereen

De Vijvers

Walstraat 1
9050 Gentbrugge

Tel. 09 266 30 66

facebook link
wzc.devijversocmw.gent

Zorgrobot Zora detecteert dwaalgedrag van personen met dementie

Zora

Zorgrobot Zora woont en werkt al twee jaar in woonzorgcentrum De Vijvers.

Zo kan Zora worden ingezet bij bewoners met dementie die dwaalgedrag vertonen en kalmeert ze onrustige bewoners tot de zorgmedewerkers kunnen ingrijpen.

Daarnaast stimuleert Zora activiteiten bij de bewoners.

 

Quiz en bingo

"We zetten Zora vooral in op de gesloten afdeling van bewoners met dementie", vertelt ergotherapeut Rina Christiaens van De Vijvers.

"Zora stimuleert bewoners door activiteiten met hen te doen en met hen in interactie te gaan. Dat kan gaan van een bingo of een quiz tot een dansnamiddag en een karaoke."

Bewoners gerust stellen

Daarnaast kan Zora worden ingezet tegen dwaalgedrag van personen met dementie en bewoners gerust stellen, kalmeren of zelfs troosten. Sensoren kunnen detecteren waar bewoners zich juist bevinden en of ze onrustig zijn.

 

Indien nodig wordt een alarm uitgestuurd en Zora geactiveerd.

"Zora kan tussenkomen op een manier, die aangepast is aan het profiel van de bewoner. Zij spreekt die bv. aan met zijn of haar voornaam, speelt in op haar of zijn interesses en wekt positieve persoonlijke herinneringen op. Zora kan bv. ook haar stemvolume aanpassen bij hardhorigen. Zo slaagt ze erin om bewoners te kalmeren tot onze zorgmedewerkers kunnen ingrijpen", legt Rina Christiaens uit.

WONDER

Zorgrobot Zora is ontwikkeld door het imec.icon-project WONDER, een samenwerking tussen imec (interuniversitair micro-elektronica centrum), de bedrijven Zora Robotics en Xetal en de woonzorgcentra De Vijvers en Weverbos, en mede gefinancierd door VLAIO (Vlaams Agenstchap Innoveren en Ondernemen).Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0