Is er voor iedereen

Het Heiveld

Antwerpsesteenweg 776
9040 Sint-Amandsberg

Tel. 09 266 31 11

facebook link
wzc.hetheiveldocmw.gent

Bewoner met dementie van woonzorgcentrum Het Heiveld laureaat expo Paviljoen 13

Het Heiveld  »  Senioren in beeld/projecten  »  Bewoner laureaat Paviljoen 13
de hut van Georges

Georges Van Hyfte, een 67-jarige bewoner met dementie van het OCMW-woonzorgcentrum Het Heiveld, is door een jury tot winnaar uitgeroepen van de ‘Groote Gentsche Tentoonstelling Paviljoen 13’, die van 30 november tot 8 december 2013 in de Sint-Niklaaskerk loopt. Georges was vroeger een zeeman lange omvaart. Samen met kunstenaar Bert Vervaet verwerkte hij zijn herinneringen aan zijn vele reizen en aan de bars en bordelen aan land in een maquette, ‘de hut van Georges’.

 

 

 

Architecte

De inzending van Bert Vervaet en Georges van Hyfte werd samen met 39 andere ontwerpen geselecteerd voor de tentoonstelling. Sterker nog, uit vier laureaten selecteerde de jury ‘de hut van Georges’ als winnaar. En daarmee is het verhaal nog niet af. Een Griekse architecte werkt momenteel samen met Bert en Georges om hun paviljoen ook effectief te bouwen!

 Kunstenaar Bert Vervaet startte een paar jaren geleden in woonzorgcentrum Het Heiveld in Sint-Amandsberg het project ‘Vergeten kracht’ op. Via kunst in de ruime zin van het woord haalde hij de identiteit van bewoners met dementie weer naar boven. Door zich uit te drukken in woord, beeld, tekeningen, muziek of schilderijen werden hun verloren gewaande herinneringen, passies en talenten weer levend.

Identiteit

De schoonheid van 'Vergeten kracht' is dat het aantoont dat mensen met dementie nog altijd mensen zijn, met een identiteit en gevoelens. Hun mogelijkheden worden in de verf gezet, in plaats van hun tekortkomingen. Hun zelfvertrouwen neemt toe. Maar ook familieleden en zorgverleners krijgen een ander beeld en vinden een manier om beter met hen te communiceren.

Van het project zijn een boek en een dvd gemaakt, die gebruikt worden in de opleidingen van zorgrichtingen en die kunnen bijdragen tot een samenleving met meer begrip voor dementie.

Machinekamer

Eén van de bewoners van Het Heiveld met wie Bert Vervaet samenwerkt, is Georges Van Hyfte. Georges werkte vroeger in de machinekamer van grote zeeschepen, waarmee hij alle continenten bevaren heeft. De herinneringen aan de vreemde volkeren en landschappen die hij zag, de fantastische belevenissen die hij meemaakte vinden nu hun weg in schilderijen, tekeningen, plannen. Georges laat ons zo meekijken in zijn hoofd, hij wordt weer even meester over zijn gedachten.

Wereldtentoonstelling

In het kader van de herdenking van de Wereldtentoonstelling 1913 lanceerde de dienst Cultuurparticipatie van Stad Gent eerder dit jaar een oproep aan alle Gentenaars om een paviljoen te bedenken, Paviljoen 13, dat ze graag in het Gent van vandaag willen zien verrijzen. Een paviljoen dat een leemte vult, dat vernieuwend is, dat mensen samenbrengt.

Georges Van Hyfte en Bert Vervaet dienden een maquette en tekeningen in. ‘De hut van Georges’ is samengesteld uit de herinneringen die Georges bewaart aan de interieurs van de vele bars en bordelen waar hij overal ter wereld is geweest. Want zoals elke zeeman had hij in elke haven een liefje. Een paviljoen ook dat symbool staat voor een begrijpender en dementievriendelijker Gent, een smeltkroes van nationaliteiten aan de zee…

Praktische informatie

De ’Groote Gentsche Tentoonstelling Paviljoen 13’ loopt van zaterdag 30 november tot en met zondag 8 december in de Sint-Niklaaskerk (ingang Korenmarkt), elke dag van 11 tot 17 uur. De ingang is gratis. Bezoekers kunnen zelf een stem uitbrengen voor de publieksprijs. Die wordt op zondag 8 december uitgereikt om 16 uur.

Als u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met:

  • Geert Roggeman, directeur wzc Het Heiveld, 09 266 31 10Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0