Is er voor iedereen

Het Heiveld

Antwerpsesteenweg 776
9040 Sint-Amandsberg

Tel. 09 266 31 11

facebook link
wzc.hetheiveldocmw.gent

Onverwachte schoonheid

Het Heiveld  »  Senioren in beeld/projecten  »  Onverwachte schoonheid
Twee jonge musici spelen gitaar voor een bewoner van Het Heiveld

“Ik was wat aan het rusten na het middageten en er kwamen twee goede gitaristen binnen. Zij kwamen voor mij persoonlijk in mijn woning muziek spelen: geweldig! Ik vroeg of zij 'Bluesette' van Toots Thielemans wilden spelen en dat deden zij prachtig. En ook een ander verzoeknummer, 'Mister Paganini' van Ella Fitzgerald, speelden ze op hun gitaren: ongelofelijk prachtig! Ik heb ook meegezongen.”

 

 

"Nadien spraken we over vroegere jazzmuzikanten zoals Lionel Hampton (vibrafoon), Gene Krupa (drum), Count Basie (piano), Louis Armstrong  (trompet; zang), Shirley Bassey (zang), Rita Reys (zang),... Het maakte mijn dag! Bedankt!”

Gilbert Van der Aa, woonzorgcentrum bewoner.

Onverwachte schoonheid

‘Onverwachte schoonheid’ nodigt in het woonzorgcentrum continu kinderen en jongeren uit om muziek te spelen, te zingen en andere kunstvormen te laten zien en werkt in minstens twee richtingen. Niet alleen de jongere generatie ‘geeft’ iets aan de ouderen,  zij krijgen ook iets terug van de bewoners: wie is bijvoorbeeld meer geschikt om kinderen en jongeren zelfvertrouwen te geven, voor publiek te spelen en fouten te durven maken dan ouderen? 

Openbaring

“Het project was een soort openbaring voor mij. Nog nooit heb ik dergelijke reacties ervaren op mijn muziek. Anderzijds werd mijn vroeger beeld over bewoners van woonzorgcentra aan diggelen geslagen."

"Ik had niet verwacht dat de meesten zo spraakzaam, zo actief en positief in het leven stonden. Hoe meer bezoekjes we deden, hoe meer ik realiseerde dat we het fundamentele basisrecht van cultuur hielpen binnenloodsen in de hermetische omgeving van het woonzorgcentrum, waar vele melomanen en andere kunstliefhebbers rondlopen.”

Artan Buleshkaj, jazz-gitarist.

 

Muziek en kunst verbinden mensen

Zullen de jonge muzikanten over pakweg twintig jaar zich deze ervaring herinneren, wanneer al de ouderen die in dit filmpje te zien zijn er al lang niet meer zijn?  Dit is één antwoord:

“Dit project heeft me als muziekleraar in spe, genoeg verhalen gegeven, waarmee ik aan jongeren duidelijk kan maken wat muziek, bij uitbreiding kunst, kan betekenen voor een mens. Het kan een zeer concreet voorbeeld zijn van hoe kunst mensen kan verbinden, aan het denken zetten, gelukkig kan maken, al was het maar voor enkele ogenblikken.”

Lukas Huisman, pianist

Prijs van Cera

Levende Jukebox is een creatie van muzikanten Artan Buleshkaj, Lucie De Ley, Siemen De Man en Lukas Huisman en het animatieteam van Woonzorgcentrum Het Heiveld, en ontving van de CERA-Foundation een "Arts in Society Award".

Daarmee werd o.a. een klasse piano op wielen gekocht, onmisbaar om muzikanten te inviteren in het woonzorgcentrum. Het project is deel van de intergenerationele OPEN-SOURCE samenwerking, een structureel & collaboratief creatief proces tussen OCMW Gent- Departement Ouderenzorg en de lerarenopleiding van de School of Arts-Koninklijk Conservatorium Gent.
Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0