Is er voor iedereen

Het Heiveld

Antwerpsesteenweg 776
9040 Sint-Amandsberg

Tel. 09 266 31 11

facebook link
wzc.hetheiveldocmw.gent

Onze stadslandbouwtuin levert producten voor nieuw pop-uprestaurant

Het Heiveld  »  Senioren in beeld/projecten  »  Onze stadslandbouwtuin levert producten voor nieuw pop-uprestaurant
OCMW-voorzitter Rudy Coddens plus verantwoordelijken van andere partners bij opening van stadslandbouwtuin

De Gentse sociale werkplaatsen Con Brio en Labeur sloten met OCMW Gent een samenwerkingsovereenkomst af, om op de site van het woonzorgcentrum Het Heiveld in Sint-Amandsberg een 7.000 m2 grote stadslandbouwtuin te exploiteren. De geoogste groenten en kruiden worden vanaf mei geserveerd in een pop-uprestaurant op DOK Gent. Het hele project, dat de naam Le Petit Botanique meekreeg, helpt 9 mensen aan een duurzame baan en past binnen de missie-visie van Het Heiveld.

 

 

Ecologie

Labeur en Con Brio creëren als sociale werkplaatsen jobs voor mensen die het niet gemakkelijk hebben op de reguliere arbeidsmarkt en focussen daarbij resoluut op ecologie. Zo kiest het schoonmaakbedrijf Con Brio voor producten die het leefmilieu maximaal respecteren.

Labeur isoleert al jarenlang daken met ecologisch isolatiemateriaal. Via zijn dochterafdeling Recup Design maakt het meubelen en accessoires uit gerecupereerd hout. Jaarlijks leidt Recup Design 12 OCMW-cliënten via een artikel 60-contract op tot meubelmakers. Dat helpt die mensen een flinke stap vooruit om daarna werk te vinden op de arbeidsmarkt.

Stadslandbouw

Labeur zette al de eerste stappen richting stadslandbouw met de creatie van kruiden- en bloembakken, onder de naam Le Petit Botanique. Samen met Con Brio zetten ze nu nog sterker in op stadslandbouw.

Via projectsubsidies van het Europees Sociaal Fonds (ESF) konden beide organisaties dit jaar een medewerker stadslandbouw en een kok aanwerven. Met OCMW Gent sloten Con Brio en Labeur een samenwerkingsovereenkomst af rond de inrichting van een 7.000 m² grote stadslandbouwtuin op de gronden van het woonzorgcentrum Het Heiveld in Sint-Amandsberg. 

In de tuin worden momenteel de eerste groenten en kruiden aangeplant. Voor de stadslandbouwtuin krijgen Labeur en Con Brio steun van Peltracom, een
Gentse producent van potgrond en van Vlaco, leverancier van compost.

Korte keten

De oogst wordt geserveerd in het restaurant Le Petit Botanique in de Kammerstraat. Le Petit Botanique wordt zo het allereerste restaurant in Gent dat uitsluitend producten opdient uit de stadslandbouw. “Het is een hele korte keten. De erwten, bonen, komkommers, pompoenen,... die 's ochtends worden geoogst, staan 's middags al op tafel in het restaurant", zegt Bert Boone, algemeen directeur van Con Brio.

Voorbeeldproject

Le Petit Botanique is in verschillende opzichten een voorbeeldproject. Via een bakkensysteem kan het zijn stadsboerderij gemakkelijk verplaatsen naar braakliggende gronden en die zo tijdelijk hervormen tot stadstuinen. “Bovendien maakt het project Gent niet alleen groener, het creëert ook extra tewerkstelling. Die extra jobs komen er zowel in de stadstuin als in het pop-uprestaurant”, zegt Ron Hermans, directeur van vzw Labeur.

Groene zorg

Dat de initiatiefnemers bij het OCMW-woonzorgcentrum Het Heiveld terechtkwamen, is volgens voorzitter OCMW Gent Rudy Coddens geen toeval. “In onze missie-visie staan de bewoner en zijn familie centraal. Wij doen er alles aan dat zij zich hier thuis voelen. Zo zetten we activiteiten op die aansluiten bij hun interesses en hobby’s. In dat kader is groene zorg heel belangrijk. We hebben hier een kleine moestuin, er lopen wat dieren rond en de bewoners worden nauw betrokken bij de beplanting, de bemesting, de oogst, enzovoort.”

Zorgboerderij

“En het is juist die moestuin die de aandacht van Con Brio en Labeur trok om hun project bij ons op te zetten”, aldus directeur wzc Het Heiveld, Geert Roggeman. “Het initiatief brengt nog meer leven in onze tuin. Binnenkort groeien hier groenten en fruit. Onze bewoners kunnen het hele proces van zaaien, planten, bewerken, verzorgen en oogsten op de voet volgen. Er gaan ook kippen rondlopen. We hebben al plannen om dat uit te bouwen tot een klein neerhof.”

“Zo wordt het Heiveld een zorgboerderij, die nog meer volk van buitenaf zal aantrekken: buurtbewoners, bezoekers van het lokaal dienstencentrum dat vlak naast ons ligt, schoolkinderen die komen leren over de mens en de natuur. Daarmee beantwoordt het project aan een andere doelstelling van ons woonzorgcentrum. Wij zijn een open huis dat verankerd is in de buurt en waar mensen van alle leeftijden en culturele achtergronden welkom zijn”, geeft Geert Roggeman nog mee.

Intergenerationeel

Dit project is een mooi voorbeeld van een intergenerationeel project. Labeur en Compaan zorgen hier voor een stadslandbouwproject op de site van woonzorgcentrum Het Heiveld en het volledige project Le Petit Botanique zorgt ook voor extra sociale tewerkstelling. Op die manier worden 3 belangrijke beleidsdoelstellingen uit het bestuursakkoord van OCMW Gent gerealiseerd.

Filmpje

In onderstaand filmpje legt bioboer en standslandbouwer Martin Rebry uit hoe hij samen met medewerkers uit de sociale economie in Het Heiveld groenten voor de korte keten teelt.

 

 

Meer informatie

Indien u meer informatie wenst, kunt u contact opnemen met

·         Compaan, Operationeel manager Barbara Vanthorre, Tel. 09 232 35 32

·         OCMW Gent, directeur wzc Het Heiveld Geert Roggeman, Tel. 09 266 31 10

 
Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0