Is er voor iedereen

Het Heiveld

Antwerpsesteenweg 776
9040 Sint-Amandsberg

Tel. 09 266 31 11

facebook link
wzc.hetheiveldocmw.gent

Tentoonstelling Vergeten Schoonheid

De tentoonstelling Vergeten Schoonheid bracht de passies van oudere mensen, die door bijvoorbeeld dementie of geheugenproblemen op de achtergrond zijn geraakt, weer naar boven.

Op zaterdag 27 november 2010 werd in woonzorgcentrum Het Heiveld de tentoonstelling “Vergeten schoonheid” geopend. Deze tentoonstelling bracht passies van oudere mensen, die door bijvoorbeeld dementie of geheugenproblemen op de achtergrond zijn geraakt, weer naar boven.

Aan de tentoonstelling werkten ruim twintig bewoners, bezoekers en vrijwilligers van drie OCMW-diensten mee: het woonzorgcentrum Het Heiveld, het lokaal dienstencentrum Wibier en het Dagverzorgingscentrum in Sint-Amandsberg.

 

 

Passies in alle vormen en kleuren 

Bedoeling van de tentoonstelling was om bij mensen op zoek te gaan naar zaken die hen tijdens hun leven erg beroerden of bezig hielden. Die passies konden vele vormen aannemen. Zo ondernam Solange vroeger veel reizen naar Afrika. Georges voer met zijn boot langs de Amazone en over alle wereldzeeën. Agnes kent alles van planten. En bij Mariette is de jonge Arnold Schwarzenegger nog aan huis geweest. Haar man was, net als de toekomstige filmvedette en gouverneur van Californië, een gevierd bodybuilder.

Taboe doorbreken

Tijdens individuele sessies ging de artistiek coördinator van het project, kunstenaar en buurtbewoner Bert Vervaet, op zoek naar de ervaringen en talenten van de deelnemers. Er bleken onder hen getalenteerde tekenaars en schilders, gepassioneerde natuurliefhebbers, film- en muziekkenners  te zitten. Dit resulteerde uiteindelijk in een tentoonstelling die van 29 november tot en met 10 december te zien was in het woonzorgcentrum.

Door opnieuw te praten en te werken rond hun passie, konden de bewoners die herbeleven en voor een stuk ook uit hun isolement treden. Dat was ook het uiteindelijke doel van het project: het taboe rond dementie doorbreken. Ook mensen met geheugenstoornissen kunnen nog volwaardig aan onze samenleving participeren.
Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0