Is er voor iedereen

Het Heiveld

Antwerpsesteenweg 776
9040 Sint-Amandsberg

Tel. 09 266 31 11

facebook link
wzc.hetheiveldocmw.gent

Vergeten kracht

Op woensdag 19 september stelden we ons boek en de documentaire (dvd) “Vergeten kracht” voor.

Deze uitgave is het resultaat van een jarenlange samenwerking binnen het woonzorgcentrum (wzc) Het Heiveld, specifiek met personen met dementie. Het is dan ook logisch dat Het Heiveld zich schaart achter de actie Music for Life van Studio Brussel, die dit jaar draait rond dementie onder het motto 'een week om dementie nooit te vergeten'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actie Music for Life van Studio Brussel 'Een week om dementie nooit te vergeten'

 

Dit jaar werkt Studio Brussel met Music for Life rond het thema dementie.
Een week lang, van 14 tot 21 december, vinden er acties plaats die dementie uit de taboesfeer moeten halen.

 

Zo kunt u uw Song for Life aanvragen, een song met een verhaal gelinkt aan een herinnering aan een moment van uw leven. Er is ook een Badge For Life te koop om te tonen dat u solidair bent met de actie.

 

Wzc Het Heiveld springt mee op de kar. De eerste tien bezoekers die een Badge for Life dragen, krijgen een boek + dvd van Vergeten Kracht cadeau ter waarde van 25 euro. De badge is ook apart te koop in het woonzorgcentrum zelf, tegen 1 euro per stuk.

 

Voor meer informatie rond de actie van Music for Life kan je terecht op http://www.stubru.be/programmas/musicforlife/overdecampagne.

 

 

 

Via kunst op zoek naar de identiteit van mensen met dementie

 

In 'Vergeten kracht' haalden kunstenaar Bert Vervaet en studenten van het KASK de identiteit van bewoners met dementie weer naar boven. Een dialoog die ze op gang trokken via 'kunst' in de ruime zin van het woord.
Sommige bewoners tekenden of schilderden hun gevoelens, hun almaar vager wordende herinneringen. Anderen vonden rust in de muziek, de dans, het woord. Door de ziekte verloren gewaande herinneringen, passies en talenten werden zo weer levend.

 

'Vergeten kracht' toont aan dat mensen met dementie nog altijd mensen zijn, met een identiteit en gevoelens. Hun mogelijkheden worden in de verf gezet, in plaats van hun tekortkomingen. Hun zelfvertrouwen neemt toe. Maar ook familieden en zorgverleners krijgen een ander beeld en vinden een manier om beter met hen te communiceren.

 

Handleiding voor andere woonzorgcentra en hulpverleners

 

De kunstenaar en de studenten konden voor dit project rekenen op de mateloze inzet van vrijwillige medewerkers en personeesleden van wzc Het Heiveld én op de steun van de Koning Boudewijnstichting. Het boek en de documentaire tonen hoe het is in het hoofd van een persoon met dementie en wat we met die informatie kunnen doen voor een beter begrip en en een betere communicatie  Het werd een positief boek over dementie, kunst en intergenerationaliteit.

 

Boek en dvd kunnen gebruikt worden door andere woonzorgcentra, maar zeker ook in de thuiszorg, door vormingsinitiatieven of door scholen voor zorgberoepen. Tegelijk bieden ze een houvast voor de familie van personen met dementie.

 

Boek en dvd zijn te koop in wzc Het Heiveld voor 25 euro.

 
Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0