Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Schrijver Arnon Grunberg 10 dagen aan de slag in OCMW-zorgsite Zuiderlicht

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Actueel  »  In de pers  »  Arnon Grunberg in Zuiderlicht

Sinds maandag 20 augustus heeft Zuiderlicht, de nieuwe zorgsite van OCMW Gent in Mariakerke, een opvallende nieuwe tijdelijke medewerker én bewoner: de Nederlandse schrijver Arnon Grunberg. Hij schrijft er een 10-delige reportage over zijn ervaringen. In België verschijnt die in De Standaard.

Daarnaast zal Arnon Grunberg ook een dag in de De Vijvers verblijven, een ander woonzorgcentrum van OCMW Gent. OCMW-voorzitter en schepen van Seniorenbeleid Rudy Coddens: “Het verblijf van de schrijver Arnon Grunberg in Zuiderlicht en De Vijvers past in onze visie. Al onze woonzorgcentra zijn namelijk open huizen. Buurtbewoners zijn er welkom. We werken er samen met verenigingen en scholen uit de omgeving en organiseren er ook geregeld tentoonstellingen en evenementen. Dat zorgt voor een wisselwerking tussen de buurt en de bewoners en brengt leven in de brouwerij.”

“Eerder verbleven er ook al beeldende kunstenaars in onze woonzorgcentra voor kunstprojecten. We zijn trots dat nu ook Arnon Grunberg voor ons kiest en zijn benieuwd naar zijn kijk op onze aanpak.”

Hoe is het om daar te werken en bewoner te zijn?

“Ik wil aan den lijve ondervinden hoe het is om daar te werken en bewoner te zijn”, vertelt Arnon Grunberg zelf over zijn verblijf. “Ik doe vooral mee aan de kant van de verzorging. Elke dag loop ik met een bepaalde functie mee: de fysiotherapeut, de verpleegkundige, de geriater, enzovoort. Zo hoop ik ook een heel helder beeld te krijgen over hoe menselijk zo’n zorginstelling is. Of hoeveel lijkt het op een fabriek?”

Trendsettend en vernieuwend

Zuiderlicht biedt sinds 27 november 2017 gespecialiseerde zorg voor een aantal specifieke doelgroepen: personen met jongdementie, 65-plussers met een psychische problematiek en personen met een handicap. Op 1 oktober 2018 opent de vleugel van het ‘klassieke’ woonzorgcentrum de deuren. Zuiderlicht wil trendsettend zijn en investeert in nieuwe methodes en technieken.

In De Vijvers zal Arnon Grunberg kennismaken met enkele innovatieve projecten en hoe die in de hedendaagse zorgen worden ingezet.

Literair-journalistieke reportages

Arnon Grunberg (1971) maakte eerder al verschillende literair-journalistieke reportages, onder meer als kamerjongen in een Duits hotel, als masseur in Roemenië en als ‘embedded journalist’ in het Nederlandse, Duitse en Amerikaanse leger. Zijn romans zijn in vele talen vertaald en wonnen tal van prijzen.

 Contact: algemeen nummer OCMW Gent: 09 266 99 11.Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0