Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

De Mantel is het elfde lokaal dienstencentrum van OCMW Gent - Hotspot voor alle buurtbewoners

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Actueel  »  In de pers  »  De Mantel is het elfde lokaal dienstencentrum van OCMW Gent

Aan de Hutsepotstraat in Zwijnaarde, op de site van OCMW-woonzorgcentrum Zonnebloem, openden burgemeester Daniël Termont, OCMW-voorzitter Rudy Coddens en schepen van Burgerzaken Sofie Bracke op vrijdag 7 september De Mantel, het elfde lokaal dienstencentrum van OCMW Gent. Senioren en kwetsbare buurtbewoners uit Zwijnaarde, Sint-Denijs-Westrem en Afsnee kunnen er terecht voor dienstverlening, activiteiten, ontmoeting en vrijwilligerswerk. Met ook een politiepunt, een GentinfoPunt, een loket van de Dienst Burgerzaken van Stad Gent en een zitdag van het welzijnsbureau Nieuw Gent wordt De Mantel een hotspot voor alle buurtbewoners.

“Lokale dienstencentra zijn gezellige ontmoetingsplaatsen waar buurtbewoners terecht kunnen voor tal van activiteiten en cursussen. Ze worden er ook geholpen met hun vragen over zorg- en hulpverlening. Met dienstverlening en hulp aan huis zorgen we ervoor dat wie een dagje ouder wordt, zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen in de best mogelijke omstandigheden”, stipt Bert Seys, directeur van de lokale dienstencentra, aan.

Dienstverlening

“Er was in Zwijnaarde grote nood aan een lokaal dienstencentrum”, vult An Lameire, de centrumleider van De Mantel, aan. “Bijna een derde van de bewoners is 60 jaar of ouder. Voor dienstverlening waren ze tot nu toe aangewezen op lokaal dienstencentrum De Regenboog, dicht bij de Heuvelpoort. Voor velen was dat te ver. Uit onze eerste contacten bleek dat de senioren van Zwijnaarde echt op ons zaten te wachten. Voortaan vinden ze vlak bij hun deur een maatschappelijk werker, een ergotherapeut en psycholoog, een manicure, pedicure en haarkapper, tijdelijke thuiszorg, vervoer, een boodschappenbus, warme maaltijden. Inwoners van Sint-Denijs-Westrem en Afsnee die niet tot bij ons geraken, kunnen terecht in onze antenne in Sint-Denijs-Westrem.”

Activiteiten

“Het enthousiasme in Zwijnaarde is zo groot dat we intussen al enkele tientallen vrijwilligers konden aantrekken, waardoor we al direct van bij de opening een mooi aanbod van activiteiten hebben”, vervolgt An Lameire. ”Een fotoateljee, keramiek, schaken voor beginners, computer- en taallessen, badminton, bijzondere bewegingsactiviteiten zoals biodanza, latinodans, dans-out en mindfull ontspannen, een praatgroep gezondheid. Donderdag wordt onze gezonderdag met gezonde kookworkshops.”

Ruime accommodatie met veel lichtinval

“We werken ook samen met plaatselijke verenigingen. Zo organiseren we op woensdagnamiddag met de Gezinsbond yoga voor grootouders en kleinkinderen. En als buurtverenigingen onze lokalen willen gebruiken voor hun activiteiten, zijn ze zeker welkom! We beschikken dan ook over een ruime en schitterende accommodatie met veel lichtinval”, vertelt An Lameire.

“Aan de ingang hangen er grote foto’s van het oude Zwijnaarde, met onder meer de molen en de kasteeldreef, die de tijd van toen evoceren. Met ruim 100 zitplaatsen wordt onze cafetaria ongetwijfeld dé ontmoetingsruimte van de buurt. De grote glaspartijen en ons groendak leggen een visuele link met de omgeving. Iedereen is hier welkom!”

Trouwpartijen

“Eén lokaal is voorbehouden voor de bewoners van assistentiewoningen De Zonnetuin op dezelfde campus. Ze kunnen het gebruiken om familie te ontmoeten of activiteiten te doen. Eén keer per maand fungeert de ruimte als trouwzaal. Zo kunnen alle jonge koppeltjes en hun familie ook al eens kennismaken met De Mantel”, geeft An Lameire nog mee.

Elke inwoner kan hier terecht met zijn vragen

“Een andere meerwaarde is dat De Mantel onderdak biedt aan diverse diensten”, benadrukt OCMW-voorzitter Rudy Coddens. “Er is een politiepunt. Bij het onthaal van het lokaal dienstencentrum is er ook een GentinfoPunt voor mensen met vragen over de dienstverlening van Stad Gent en OCMW Gent. En het welzijnsbureau Nieuw Gent van de Sociale Dienst van het OCMW heeft hier elke maandag van 9 uur tot 11.30 uur een zitdag en een vrij inloopmoment.” “Gentenaars kunnen hier voortaan ook terecht aan onze loketten van de Dienst Burgerzaken”, aldus bevoegd schepen Sofie Bracke. “We zetten in op een klantvriendelijke, efficiënte dienstverlening en daar zijn ook moderne loketten voor nodig.” Dat maakt van De Mantel een ontmoetingsruimte waar elke inwoner van Zwijnaarde terecht kan met zijn en haar vragen.

Energiezuing en vlot bereikbaar

“Het gebouw – een nieuwbouw met 2 verdiepingen – is een ontwerp van het bureau ‘Aiko – Architecten en Ingenieurs’ uit Maldegem, kost ruim 3,2 miljoen euro (btw inbegrepen) en is zeer energiezuinig”, weet projectleider Filip De Wael van OCMW Gent. “Zo is er o.m. een doorgedreven isolatie van vloeren, wanden en daken en worden er zonnepanelen geplaatst. Met de eindhalte van tramlijn 21 én de parking van sporthal Hekers op wandelafstand is ook een vlotte bereikbaarheid verzekerd.”

Contact: algemeen nummer OCMW Gent: 09 266 99 11.Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0