Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Gent tegen armoede op de Werelddag van Verzet tegen Armoede

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Actueel  »  In de pers  »  Gent tegen armoede op de Werelddag van Verzet tegen Armoede

Armoede treft 1 op 5 Gentenaars. De Stad Gent en OCMW Gent zetten daarom, samen met heel wat partners, sterk in op armoedebestrijding. Elk jaar benadrukken we dit op 17 oktober, de Werelddag van Verzet tegen Armoede. Met acties sensibiliseren we de Gentenaar en roepen we op tot solidariteit met mensen in armoede.

Gent maakt tamtam tegen armoede

Dit jaar sluit Gent aan bij het campagnethema ‘lokaal sociaal beleid’ van het Netwerk tegen Armoede. Een lokaal sociaal beleid houdt in dat de lokale overheden – zoals Stad Gent en OCMW Gent – samen met partners aan armoedebestrijding werken. Dit kan je lezen in het Gentse armoedebeleidsplan, opgemaakt met een 100-tal partners.
De steun van de burger is daarbij onontbeerlijk. We roepen de burger dan ook op tot solidariteit, en roepen het toekomstige beleid op tot blijvende aandacht voor armoedebestrijding. Naar de Gentenaar vertalen we dit onder de slogan ‘Gent maakt tamtam tegen armoede’. Iedereen is tegen armoede, maar wat kan jij er aan doen? Alleen niet veel. Met heel Gent wél.

Plak de tattoo tegen armoede

Ook dit jaar bieden we de Gentenaar een gratis tattoo tegen armoede aan met het opschrift ‘Sluit armoede uit’. De tattoos zijn te verkrijgen in de diverse tattooshops die vanaf 17 september in de stad opduiken (Zuid, Korenmarkt, Ghelamco-arena…). Door de tattoo te plakken geeft de Gentenaar aan dat hij het niet eens is met armoede in de stad, en toont hij zich solidair met mensen in armoede. Wie wil kan een foto van zichzelf met de tattoo delen op sociale media met de hashtag #genttegenarmoede.

Mensen in armoede stellen schepencollege samen

Traditiegetrouw herdenken we op het Sint-Pietersplein de slachtoffers van armoede en uitsluiting. Iedereen kan zijn verontwaardiging tonen door naar de gedenksteen te komen. Mensen in armoede stellen dit jaar zelf een schepencollege samen. Deze schepenen presenteren hun aanbevelingen aan het publiek. Verder zijn er verhalen, muziek en een eervol moment ter nagedachtenis van slachtoffers van armoede.

Andere activiteiten voor de Gentenaars

Op 17 oktober organiseren de Stad Gent en OCMW Gent meer dan 20 sensibiliserende activiteiten die open staan voor het grote publiek. Denk aan een rondleiding in een spelotheek, ervaringsdeskundigen die hun beroep in de kijker zetten, een bezoek aan een wijkgezondheidscentrum of sociaal restaurant, een reportage over brugfiguren, een getuigenis van mensen in armoede, of bekijk al wandelend de stad door de ogen van dak- en thuislozen.

Samenwerking

De Gentse Dag tegen Armoede is een samenwerking tussen verschillende organisaties in Gent die zich inzetten tegen armoede waaronder OCMW Gent, Stad Gent, vzw Kras, Beweging voor Mensen met Laag Inkomen en Kinderen, vzw Sivi, Samenlevingsopbouw Gent vzw, De Zuidpoort, vzw Jong, In-Gent vzw, vzw De Sloep, ABVV Oost-Vlaanderen, ACV Oost-Vlaanderen, CAW Oost-Vlaanderen, Gent Homeless Blue White, Filmfest Gent en Welzijnszorg.

Programma

Maandag 17 september

11 uur: Aftrap van de campagne onder de Stadshal met veel tamtam. De eerste tattooshop gaat open. Vanaf dan duiken tattooshops op, verspreid over de stad: Zuid, Korenmarkt, Sint-Pietersstation en Dampoortstation, Ghelamco Arena, lokale dienstencentra en tal van andere locaties (volledig overzicht: www.genttegenarmoede.be).

Woensdag 17 oktober

  • Doorheen de hele dag: wandelingen en activiteiten die verschillende armoedeorganisaties en hun werking in de kijker zetten. Schrijf in vanaf 17 september via Gentinfo.
  • 16 uur – Korenmarkt : Voorstelling zakboekje ‘Met weinig geld (over)leven in Gent’ – editie 2019. Het gratis zakboekje ‘Met weinig geld (over)leven in Gent’ wijst de weg naar alle Gentse diensten en organisaties waar men met hulpvragen terecht kan. Mensen in armoede vinden zo vlotter materiële en psychosociale steun op maat. Voor de editie 2019 kreeg de informatie in de gids een grondige update. 17.500 boekjes worden vanaf 17/10 verspreid over diverse locaties in Gent. Deze nieuwe update is een samenwerking tussen Samenlevingsopbouw Gent, Welzijnsoverleg Regio Gent, CAW Oost-Vlaanderen en OCMW Gent.
  • 17 uur – Korenmarkt: Breng tamtam, trommel, pot en pan mee en maak samen met mensen in armoede tamtam. Wie mee tamtam maakt, kan vanaf 17.30 uur een hapje eten.
  • 18 uur – Korenmarkt: Start optocht met tamtam naar het Sint-Pietersplein
  • 19 uur – Sint-Pietersplein: actie en herdenking aan de gedenksteen voor slachtoffers van armoede en uitsluiting. Mensen in armoede stellen zelf een schepencollege samen. Deze schepenen presenteren hun aanbevelingen. Verwacht je aan verhalen, muziek en een eervol moment ter nagedachtenis van slachtoffers van armoede. We sluiten af met koffie en thee.

Het volledige programma vind je op www.genttegenarmoede.be en op Facebook/Genttegenarmoede.

Contact: algemeen nummer OCMW Gent: 09 266 99 11.Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0