Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Gratis zakboekje is praktisch hulpmiddel in strijd tegen armoede

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Actueel  »  In de pers  »  Gratis zakboekje is praktisch hulpmiddel in strijd tegen armoede

Het gratis zakboekje ‘Met weinig geld (over)leven in Gent’ geeft een helder overzicht van alle Gentse organisaties waar personen met een beperkt budget terecht kunnen met vragen over gezondheid, wonen, werken, geld, leren… De gids wijst - per thema - de weg naar de juiste organisatie en hoe je deze kan bereiken. Het boekje heeft een handig meeneemformaat zodat men het heel gemakkelijk overal kan gebruiken en bovenhalen. Het is een erg praktisch hulpmiddel in de strijd tegen armoede. De nieuwe editie 2019 is een initiatief van OCMW Gent.

Armoede aanpakken

Gent riep bij de start van de nieuwe bestuursperiode in 2013 armoedebestrijding uit tot absolute prioriteit. OCMW Gent maakte daarom met tal van partnerorganisaties en armoedeverenigingen het armoedebeleidsplan 2014-2019 op. Dit plan bundelt inspanningen die OCMW Gent en de Stad Gent, samen met tal van organisaties, leveren om armoede in de stad aan te pakken. Het bevat maatregelen, initiatieven en projecten. Het doel is om armoede structureel aan te pakken. Dit gebeurt op verschillende manieren. Zo worden er grote inspanningen geleverd om ervoor te zorgen dat mensen weten en krijgen waar ze recht op hebben. Waar mogelijk via automatische rechtentoekenning, anders via bijvoorbeeld de vele Gentinfopunten en sociale organisaties, die in diverse Gentse wijken te vinden zijn. Sommige mensen zijn echter minder goed te bereiken via deze informatiekanalen. Om ook hen tegemoet te komen gaan hulpverleners op pad, tot bij de mensen, om hen over hun rechten te informeren. Daarnaast is het belangrijk om over heel praktische hulpmiddelen te beschikken om armoede te bestrijden.

Zakboekje

Het zakboekje ‘Met weinig geld (over)leven in Gent’ is een voorbeeld van zo’n praktisch hulpmiddel. Het boekje helpt Gentenaars de weg te vinden naar diensten en organisaties die kunnen helpen. Want voor wie in armoede leeft is het vinden van de juiste informatie en hulp niet altijd eenvoudig. Om hieraan tegemoet te komen ontstond al in 2005 bij Samenlevingsopbouw Gent vzw het idee voor ‘Met weinig geld (over)leven in Gent’. Het boekje werd de afgelopen jaren verschillende keren herwerkt. De nieuwe versie is een initiatief van OCMW Gent, regisseur van het Gentse armoedebeleid. In de editie 2019 is de informatie in de gids nóg overzichtelijker en aantrekkelijker. Herkenbare icoontjes en een trefwoordenlijst vergemakkelijken het zoeken. De update voor 2019 is een samenwerking tussen Samenlevingsopbouw Gent, Welzijnsoverleg Regio Gent, CAW Oost Vlaanderen en OCMW Gent.

Lancering en verspreiding

De vraag naar het boekje blijft groot, zowel bij mensen in armoede als bij professionelen. Daarom worden vanaf 17 oktober – niet toevallig de Werelddag van Verzet tegen Armoede - 17.500 boekjes verspreid over diverse locaties in de stad (waaronder CAW, Samenlevingsopbouw, Stad Gent en OCMW Gent). Sociale organisaties helpen de boekjes mee verdelen en geven informatie op maat van hun bezoekers en cliënten.
Wie een smartphone of toegang tot een computer heeft, kan ook terecht op de website http://www.metweiniggeld.be/

Contact: algemeen nummer OCMW Gent: 09 266 99 11.Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0