Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Sint-Kruis-Winkel krijgt een volwaardig antennepunt - Dienstverlening komt naar de bewoners van de kanaaldorpen

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Actueel  »  In de pers  »  Sint-Kruis-Winkel krijgt een volwaardig antennepunt

OCMW-voorzitter Rudy Coddens en schepen van Burgerzaken Sofie Bracke openden op maandag 8 oktober 2018 een gloednieuw antennepunt van lokaal dienstencentrum Wibier in Sint-Kruis-Winkel. Bewoners van de vier kanaaldorpen Sint-Kruis-Winkel, Desteldonk, Terdonk en Mendonk kunnen er terecht voor de diensten van Stad Gent en OCMW Gent. Ook buurtverenigingen gebruiken de lokalen voor hun werking en activiteiten.

Het nieuwe antennepunt is gevestigd in het vroegere dienstencentrum van Stad Gent in Sint-Kruis-Winkeldorp 63. “Het antennepunt zal van in het begin wekelijks open zijn op maandagnamiddag als ontmoetingsruimte, op dinsdagvoormiddag voor de zitdag van onze antennewerker en op vrijdagvoormiddag als de dienst Burgerzaken er zijn zitdag heeft. Daarnaast zal het ook periodiek open zijn op andere dagen, bv. maandelijks voor de sociale kruidenier”, zegt centrumleider Liesbet van Crombrugge van lokaal dienstencentrum Wibier.

Open ontmoetingsruimte

“Het gebouw werd voordien al gebruikt door onze antennewerker voor haar zitdag. Het vernieuwde antennepunt heeft nu ook een open ontmoetingsruimte. Op termijn zullen hier de buurtmaaltijden van de antennewerking plaatsvinden en komt er een pedicure. Buurtinitiatieven zoals de fietsherstelplaats, de sociale kruidenier en vzw Kompas laten hun activiteiten voortaan hier doorgaan. Ook buurtverenigingen zoals de Parochieploeg en Oxfam-wereldwinkel hebben in het antennepunt hun stek”, stipt Liesbet Van Crombrugge aan.

Dienstverlening komt naar de mensen

In de toekomst kunnen ook andere diensten in het antennepunt hun zitdag hebben. “Want dat is uiteindelijk de bedoeling: dat de dienstverlening naar de bewoners van de kanaaldorpen komt. Want door het gebrekkige openbaar vervoer is het voor veel van die mensen moeilijk om zich naar Gent te verplaatsen”, geeft Liesbet Van Crombrugge nog mee.

Antennewerking

Het departement Ouderenzorg van OCMW Gent startte 8 jaar geleden een antennewerking in de 4 kanaaldorpen op. “Mijn voornaamste opdracht is om buurtbewoners met een beginnende zorgbehoefte te ondersteunen zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen in de best mogelijke omstandigheden”, vertelt huidig antennewerker Moyra Matthys.

Burenhulp

“Voor alle vragen rond hulp- en dienstverlening (bv.opstarten thuiszorg, info rond mantelzorgprelmies en andere tegemoetkomingen, aanpassingen aan hun woning, zich inschrijven voor een assistentiewoning of woonzorgcentrum) kunnen ze bij mij terecht. Ik leid hen ook toe naar activiteiten (buurtmaaltijden, buurtkoffies) en stimuleer burenhulp. Waarbij buren elkaar spontaan helpen voor kleine praktische zaken”, vervolgt Moyra.

In trek bij jonge gezinnen

De 4 kanaaldorpen tellen ongeveer 2.500 inwoners. “De regio komt almaar meer in trek bij jonge gezinnen met kinderen. Je vindt hier nog ruime woningen met een grote tuin tegen een betaalbare prijs. Er is een bloeiend verenigingsleven en voor vrijwilligerswerk zijn er altijd wel mensen te vinden. Zo hebben we nu het hele jaar door twee keer per maand een fietsenherstelplaats waar bewoners hun fiets tegen zacht prijsje kunnen laten herstllen en onderhouden”, aldus nog Moyra.

Grondige opfrisbeurt en rolstoeltoegankelijk

Aan de verbouwingen hangt een prijskaart van een 477.000 euro vast. “Het gebouw kreeg een grondige opfrisbeurt”, stelt projectleider Ruth De Loof van Facility Management van OCMW Gent. “Elektriciteit, sanitair en schrijnwerk werden vernieuwd. We plaatsten ventilatie. Er kwam een nieuwe kitchenette. De lokalen kregen verlaagde, akoestische plafonds. Het dak werd vernieuwd en de zoldervloer geïsoleerd. En via een helling maakten we het gebouw toegankelijk voor rolstoelgebruikers.”

Contact: algemeen nummer OCMW Gent: 09 266 99 11.Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0