Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Jonge kunstenaars in residence in De Liberteyt

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Actueel  »  In de pers  »  Jonge kunstenaars in residence in OCMW-woonzorgcentrum De Liberteyt
senioren met kind

Onder de noemer ‘Atelier op verplaatsing’ leefden twee studenten beeldende kunst van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) uit Gent drie weekends lang tussen de bewoners van OCMW-woonzorgcentrum De Liberteyt. Een unieke ervaring die hen inspireerde tot nieuw werk, dat ze op zondagvoormiddag 4 maart presenteren tijdens een open atelier. Op maandag 5 maart zijn 3 generaties aan het werk in De Liberteyt. De studenten begeleiden dan leerlingen van een buurtschool bij het tekenen van verhalen van de bewoners. De pers is op beide gelegenheden welkom.

 

 

Joachim Van de Straete (schilder- en tekenkunst) en Linde Dumoulin (installatie en sculpturen) leefden en logeerden drie weekends langs tussen de bewoners van De Liberteyt. Ze richtten er een tijdelijk atelier in, waar bewoners binnen en buiten liepen en eigen ‘kunst’ konden maken. Die interactie en contacten met bewoners inspireerden beide jonge kunstenaars dan weer om nieuw werk te maken.

“Met dit intergenerationeel kunstinitiatief ‘Atelier op verplaatsing’, dat in De Liberteyt al voor de tweede keer plaatsvindt, zetten we een trend en creëren we een ‘state-of-the-art model’, waarbij jonge kunstenaars als artist-in-residence te midden van de ongekende context van een woonzorgcentrum met zorgbehoevende ouderen in contact kunnen komen.”, vertelt Bie Hinnekint van OCMW Gent, die het project begeleidde.

3 generaties aan het werk

Op maandag 5 maart –de slotdag van dit atelierproject- komen leerlingen van het derde studiejaar van basisschool Mariavreugde komen op bezoek. Ze luisteren naar de verhalen van de bewoners, en maken daar –met steun van de twee kunstenaars- tekeningen van. Drie generaties zijn dan aan het werk. De bewoners kunnen de tekeningen en kunstwerken, waaraan ze meewerkten, houden en ophangen in hun woning.

Niemand is te oud om te creëren

“Dergelijke sociaal-artistieke projecten stellen het negatieve beeld, dat veel mensen nog hebben van woonzorgcentra, bij”, meent OCMW-voorzitter Rudy Coddens op. “Onze woonzorgcentra zijn open, warme huizen waar geleefd wordt, waar mensen nog dromen hebben en waar niemand te oud is om te creëren.”

Praktische info

Waar? Woonzorgcentrum De Liberteyt, Vroonstalledries 22, 9032 Gent-Wondelgem
Wanneer?
Zondag 4 maart 11 uur – 12 uur: OCMW-voorzitter Rudy Coddens bezoekt de open ateliers
Maandag 5 maart 10.30 uur – 12 uur: bezoek van de leerlingen van Mariavreugde

Vragen?

Journalisten kunnen contact opnemen met Bie Hinnekint, stafmedewerker Ouderenzorg van OCMW Gent,  0476 99 99 72.Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0