Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Jonge muzikanten spelen levende jukebox voor bewoners van OCMW-woonzorgcentrum Het Heiveld

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Actueel  »  In de pers  »  Jonge muzikanten spelen levende jukebox voor bewoners Het Heiveld

U vraagt, wij draaien. Onder dat motto spelen jonge muzikanten van de Gentse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) verzoeknummers van de bewoners van OCMW-woonzorgcentrum Het Heiveld. En die hebben een brede smaak: van klassieke muziek en jazz, over Frank Sinatra en Eddy Wally, tot Jacques Brel, Serge Gainsbourg en Nick Cave. De ‘levende jukebox’ staat opgesteld in Café ’t Hospice, het ontmoetingscentrum van Het Heiveld, op zondagnamiddag 29 april.

Het bijzondere optreden is het afsluitend feest van het project ‘Onverwachte schoonheid’, waarbij studenten ‘specifieke lerarenopleiding kunsten’ van het KASK komen musiceren voor bewoners en bezoekers. “Onze woonzorgcentra willen in hun werking de mens achter de bewoner zien”, stelt OCMW-voorzitter en schepen van Seniorenbeleid Rudy Coddens. “In Het Heiveld werken ze vooral rond kunstbeleving om de levenskwaliteit van de bewoners te verbeteren. Zowel schilder- en tekenkunst als muziek of dans komen aan bod.”

 

 

 

 

In samenspraak met bewoners, personeel, vrijwilligers en directie

“ ‘Onverwachte schoonheid’ ligt in het verlengde van eerdere, door de Koning Boudewijnstichting gesteunde projecten ‘Vergeten schoonheid’ en ‘Vergeten kracht’, die bewoners met dementie uit hun isolement halen door vergeten passies en vaardigheden weer naar boven te brengen. En wat die projecten nog mooier en unieker maakt, is dat ze onstaan in samenspraak met de bewoners, uit de creativiteit van het personeel en de vrijwilligers en dankzij de open visie van de directie”, geeft Rudy Coddens nog mee.

Troubadour en elektrische piano

Voor ‘Onverwachte schoonheid’ trokken Caroline Van Hijfte en Sarah Minten van het animatieteam van Het Heiveld aan de kar en het project werd mee gerealiseerd met de bewoners. “Bedoeling is om aan jonge muzikanten een platform te geven waarop ze kunnen spelen en podiumervaring opdoen voor een welwillend en verdraagzaam publiek, waarvoor ze geen schrik moeten hebben”, vertelt directeur Geert Roggeman van Het Heiveld. “Er is geen vast programma. Als iemand iets wil doen, individueel of in kleine groepjes, zeggen we ja. Er is bijvoorbeeld een troubadour die met haar gitaar rondgaat in de woningen om met de bewoners te zingen en te musiceren. Op de beschermde afdeling staat een piano die iedereen kan gebruiken. Voor dit project kregen we middelen van de CERA-bank waarmee we een professionele, elektrische piano op wielen hebben aangekocht, zodat muzikanten kunnen komen spelen voor onze bewoners. De piano wordt tijdens ‘Levende jukebox’ ingehuldigd.”

Astor Piazzolla en Broadway

Na concerten zoals ‘Heiveld goes classic’ en een optreden van het koor van muziekschool Popcollege sluit ‘Onverwachte schoonheid’ op zondag 29 april af met ‘Levende jukebox’. “Die datum is niet toevallig gekozen, want 29 april is de Europese Dag van de Intergenerationele Solidariteit”, zegt Bie Hinnekint die als stafmedewerker van het departement Ouderenzorg het project ondersteunt.

Vier studenten van het KASK treden dan op: Artan Buleshkaj (gitaar), Siemen De Man (gitaar), Lucie De Ley (zang en piano) en Lukas Huisman (piano). “Zij hebben de afgelopen maanden bij de bewoners gepeild naar hun muzikale interesses en favoriete nummers. Zij stootten daarbij soms op verrassingen. Zoals een Argentijnse arts die van de muziek van Astor Piazzolla houdt en op Broadway musicals van Gershwin bijwoonde”, vervolgt Bie Hinnekint.

Verzoekprogramma

“Uit al hun ontmoetingen hebben ze een verzoekprogramma gedistilleerd, dat ze op 29 april live brengen. Met klassieke muziek (Beethoven, Chopin, Mozart), jazz (Ella Fitzgerald, Duke Ellington, Toots Thielemans), Frans chanson (Dalida, Edith Piaf, Jacques Brel), Nederlandstalige muziek (Walter De Buck, Rosa Geinger, Eddy Wally), rock ’n roll (Fats Domino, Bill Haley) en ja zelfs Nick Cave. Sommige bewoners zullen hun favoriete liedjes misschien ook meezingen.”

Ervaring om te koesteren

Ook de muzikanten zelf beleefden veel plezier aan het initiatief. “Het blijft een ervaring om te koesteren”, vertelt Lukas Huysman. “Je speelt niet voor een publiek dat zich mentaal voorbereidt om achteraf iets kritischs of interessants te vertellen. Wel voor mensen die zachtjes meewiegen en –neuriën met de muziek en zich gewoon door de klanken laten overspoelen.”

“Het spelen voor de bewoners van het Heiveld was een enorm heilzame ervaring voor mij. Met sommigen heb ik een speciale band opgebouwd. Was alle publiek maar zo aandachtig en dankbaar!”, vult collega-mzuikant Artan Buleshkaj aan.

Praktische info

Waar? Café ’t Hospice in woonzorgcentrum Het Heiveld, Antwerpsesteenweg 776 in Sint-Amandsberg
Wanneer? Zondag 29 april vanaf 13.30 uur
Programma:

  • 13.30 uur: live achtergrondmuziek
  • 14 uur: welkomstwoord door OCMW-voorzitter Rudy Coddens
  • 14.10 uur: Levende jukebox
  • 16.30 uur: afsluiting

Vragen?

Journalisten kunnen contact opnemen met:

  • Geert Roggeman, directeur van wzc Het Heiveld, 0479 79 09 54
  • Bie Hinnekint, stafmedewerker departement Ouderenzorg OCMW Gent, 0476 99 99 72


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0