Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Kinderen tekenen samen met bewoners van OCMW-woonzorgcentrum

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Actueel  »  In de pers  »  Kinderen tekenen samen met bewoners van OCMW-woonzorgcentrum

Leerlingen van het vierde leerjaar van basisschool Mariavreugde uit Wondelgem trekken op dinsdagnamiddag 23 oktober 2018 voor een wel heel bijzondere tekenles naar woonzorgcentrum De Liberteyt. Samen met 10 bewoners voeren ze er op een speelse en ongedwongen manier verrassende tekenopdrachten uit. Een leuke manier om twee generaties samen te brengen.

‘Visite, de tekenklas op verplaatsing’ is een intergenerationeel ‘kunst-zorg-gebeuren’, dat door de Gentse vzw Kunstwerkt en het Departement Ouderenzorg van OCMW Gent samen is ontwikkeld. In oktober, de internationale tekenmaand, doen maar liefst 40 scholen en woonzorgcentra in Vlaanderen mee aan Visite.

Ontmoeting en dialoog

“Visite brengt twee generaties samen. Kinderen van het 4de of 5de leerjaar trekken naar een nabijgelegen woonzorgcentrum waar ze met de bewoners aan de slag gaan met een eenvoudig maar verrassend tekenpakket”, vertelt Bie Hinnekint, stafmedewerker bij het Departement Ouderenzorg van OCMW Gent. “Ontmoeting en dialoog tussen jong en oud staan voorop. En als afsluiter is er taart, want bij vistite hoort nu eenmaal taart!”

Tekenen verbindt mensen

“Tekenen heeft bijzondere eigenschappen. Het laat je anders naar de dingen en de wereld kijken. Bovendien is tekenen een ideaal middel om mensen met elkaar te verbinden. Uit studies en ervaringen blijkt dat jong en oud erg graag in elkaars gezelschap vertoeven”, voegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens eraan toe.

Verschillende tekenopdrachten

“In het voorjaar van 2017 hebben we hier al eens een try-out van ‘Visite, de tekenklas op verplaatsing’ gehad en dat viel heel goed mee. We doen daarom graag weer mee”, stipt directeur Véronique Dierinck van De Liberteyt aan. “Tien bewoners van ons woonzorgcentrum nodigen de klas van meester Erwin uit. Aan elke bewoner worden 2 leerlingen gekoppeld. Samen doorlopen ze verschillende tekenopdrachten.”

Stoere tattoo

“Eén van die opdrachten is bv. ‘Stoere tattoo’”, geeft Annelies Van Hecke, coördinator animatie-reactivatie van De Liberteyt, mee. “Daarbij steekt de ene persoon zijn hand of arm door een gat in een kartonnen paneel, zodat de andere er een tattoo op kan zetten. Niet om het even welke tattoo, wel iets dat die persoon heel moeilijk kan missen. Daarna wisselen ze af, zodat iedereen een tattoo krijgt. Het resultaat van deze toffe tekennamiddag stellen we daarna tentoon aan ons onthaal.”

Praktische info

Waar? Woonzorgcentrum De Liberteyt, Vroonstalledries 22 in Gent-Wondelgem
Wanneer? Dinsdag 23 oktober van 13.30 uur tot 15 uur

Contact: algemeen nummer OCMW Gent: 09 266 99 11.Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0