Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Muzieksalons CasAperta: uniek concept is succesformule

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Actueel  »  In de pers  »  Muzieksalons CasAperta: uniek concept is succesformule

De gratis muzieksalons die CasAperta sinds dit voorjaar organiseert voor personen met dementie en hun mantelzorgers zijn een schot in de roos. “De muziek maakte ons terug één en zorgde voor een warm en intens gevoel”, getuigt een bezoeker. Het voorlopig laatste muzieksalon vindt op zondagnamiddag 27 mei plaats, maar het staat nu al vast dat er een vervolg komt.

CasAperta is een gezamenlijk initiatief van OCMW Gent en de Alzheimer Liga Regio Gent en organiseert elke derde maandag van de maand, tussen 13.30 uur en 16 uur, in het Open Huis Mariakerke in de Kasteeldreef 6 gezellige en artistieke namiddagen voor personen met (jong)dementie en hun mantelzorgers. Door het samen beleven van muziek, dans, poëzie, natuur… komen begrip, inzicht en een andere ervaring van dementie naar voor.

Nieuw dit jaar zijn de muzieksalons op zondagnamiddag in het Quatre Mains Klaviercentrum. Duo’s met een naaste met (jong)dementie zijn welkom op deze gratis concerten. De muzikanten zijn studenten van de Koninklijke Academie van Schone Kunsten (KASK) van Gent, die in de muzieksalons hun afstudeerstage voor de lerarenopleiding doen. Een student van het KASK maakt haar afstudeerproject over CasAperta.

Dementievriendelijk Gent

“De muzieksalons passen wonderwel binnen Dementievriendelijk Gent waarbij we personen met dementie echt een goede plek in onze stad willen geven en het taboe rond dementie willen doorbreken”, stipt OCMW-voorzitter Rudy Coddens aan.

En in dat opzet zijn de muzieksalons met grote onderscheiding geslaagd. “Het is een uniek concept dat van meet af aan een succesformule bleek. Alle muzieksalons waren volzet tot zelfs overboekt, zo groot was de belangstelling”, vertelt Elena de Ru, ambassadeur van Dementievriendelijk Gent. “Ook veel andere mensen vragen of ze kunnen komen, dat is echt heel bijzonder en ongehoord. Ze komen op een wachtlijst en komen daar helaas voor hen meestal niet vanaf.”

Muziek verenigt mensen

“Muziek kan inderdaad als geen ander mensen verenigen. We hoorden vaak van onze bezoekers dat ze ondanks de dementie weer heel dicht bij elkaar kropen dankzij de mooie muziek. Beperkingen en grenzen vielen weg, de weg naar elkaar kwam spontaan weer open. En ook nadien, thuis, bleef die zalige sfeer hangen en genoten ze na. Er was zelfs het verhaal van een man met dementie die amper nog sprak maar na het concert ineens begon te zingen. Zijn vrouw en dochter waren zo blij om zijn stem nog eens te horen”, aldus Elena.

“De muzieksalons creërden ook bij mensen die anders nooit in contact komen met dementie meer begrip en een meer genuanceerde kijk op hen. Daarnaast leerden de conservatoriumstudenten mensen met dementie met succes nieuwe melodieën aan. Mensen met jongdementie bakten voor de bezoekers heerlijke taarten”, geeft Elena nog mee.

On A Summer Afternoon

Op zondag 27 mei vanaf 14 uur vindt in het Quatre Mains Klaviercentrum, Kwaadham 52 in Gent, het (voorlopig) laatste muzieksalon plaats. In het programma ‘On A Summer Afternoon’’overheersen warme klanken met een exotische toets. Een Argentijsen tango van Astor Piazzolla naast een streepje zigeunermuziek en Spaanse klanken van Albeniz en Granados.

Meer info en reacties van bezoekers vindt u op http://casapertagent.blogspot.be/.

CasAperta Muzieksalons ontving van de CERA-Foundation een ‘Arts in Society Award’
en past in de OPEN-SOURCE samenwerking tussen OCMW Gent en de lerarenopleiding van de School of Arts-Koninklijk Conservatorium Gent.

Vragen?

Journalisten kunnen contact opnemen met:
Bie Hinnekint, stafmedewerker departement Ouderenzorg OCMW Gent, 0476 99 99 72, bie.hinnekint@ocmw.gent.Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0