Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Sint-Kruis-Winkel krijgt een volwaardig antennepunt

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Actueel  »  In de pers  »  Sint-Kruis-Winkel krijgt een volwaardig antennepunt
voorzijde gebouw

Sint-Kruis-Winkel krijgt vanaf dit najaar een volwaardig antennepunt. Bewoners van de kanaaldorpen zullen daar terecht kunnen voor de diensten van Stad Gent en OCMW Gent. Buurtverenigingen kunnen de lokalen gebruiken voor hun werking en activiteiten. De bouwplannen werden voorgesteld tijdens de wijkbeurs van de kanaaldorpen op zaterdagnamiddag 21 april.

Het nieuwe antennepunt komt in het vroegere dienstencentrum van Stad Gent in Sint-Kruis-Winkeldorp 63. De verbouwingen starten op 14 mei en moeten tegen half september zijn afgerond. “We starten met een antennepunt dat twee dagen per week open zal zijn. Als de werking op kruissnelheid is, breiden we uit naar meerdere dagen”, vertelt OCMW-voorzitter Rudy Coddens die de bouwplannen tijdens de wijkbeurs op zaterdag 21 april voorstelde.

 

 

 

 

 

Open ontmoetingsruimte

“Het gebouw wordt nu al gebruikt door de antennewerker voor haar zitdag. Ook buurtverenigingen zoals de kerkfabriek en Oxfam-wereldwinkel hebben er hun stek. Het vernieuwde antennepunt krijgt een open ontmoetingsruimte. De buurtmaaltijden van de antennewerking verhuizen naar hier en er komt een pedicure. Ook andere buurtinitiatieven zoals de fietsherstelplaats, de sociale kruidenier en vzw Kompas gaan het antennepunt gebruiken voor hun activiteiten”, stipt Rudy Coddens aan.

Dienstverlening komt naar de mensen toe

“Op termijn kunnen ook andere diensten hier hun zitdag hebben. Zoals ziekenfondsen, de dienst Wonen van Stad Gent, het welzijnsbureau, Kind en Gezin. Want dat is uiteindelijk de bedoeling van dit antennepunt: dat de dienstverlening naar de bewoners van de kanaaldorpen toe komt. Want door het gebrekkige openbaar vervoer is het voor veel van die mensen moeilijk om zich naar Gent te verplaatsen”, aldus nog Rudy Coddens.

Antennewerking

Vanuit het departement Ouderenzorg van OCMW Gent startte maatschappelijk werker Nathalie Samaes 8 jaar geleden een antennewerking in de 4 kanaaldorpen op (Sint-Kruis-Winkel, Desteldonk, Mendonk en Terdonk). “Mijn voornaamste opdracht is om buurtbewoners met een beginnende zorgbehoefte te ondersteunen zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.”

Burenhulp

“Voor alle vragen rond hulp- en dienstverlening (bv.opstarten thuiszorg, info rond mantelzorgprelmies en andere tegemoetkomingen, aanpassingen aan hun woning, zich inschrijven voor een assistentiewoning of woonzorgcentrum) kunnen ze bij mij terecht. Ik maak hen ook warm voor activiteiten (buurtmaaltijden, buurtkoffies) en stimuleer burenhulp. Waarbij buren elkaar spontaan helpen voor kleine praktische zaken”, vervolgt Nathalie.

In trek bij jonge gezinnen

De 4 kanaaldorpen tellen ongeveer 2.500 inwoners. “De regio komt almaar meer in trek bij jonge gezinnen met kinderen. Je vindt hier nog ruime woningen met een grote tuin tegen een betaalbare prijs. Er is een bloeiend verenigingsleven en voor vrijwilligerswerk zijn er altijd wel mensen te vinden. Zo hebben we nu het hele jaar door twee keer per maand een fietsenherstelplaats waar bewoners hun fiets tegen een zacht prijsje kunnen laten herstellen en onderhouden.”

Tijdens de verbouwingen houdt Nathalie geen zitdagen meer. “Maar de mensen zullen er geen last van ondervinden. Ik kom dan wat meer op huisbezoek bij hen en telefonisch kunnen ze mij ook altijd contacteren.”

Grondige opfrisbeurt en rolstoeltoegankelijk

Aan de verbouwingen hangt een prijskaart van een 477.000 euro vast. “Het gebouw heeft een grondige opfrisbeurt nodig”, stelt projectleider Ruth De Loof van Facility Management van OCMW Gent. “Elektriciteit, sanitair en schrijnwerk worden vernieuwd. We plaatsen ventilatie. Er komt een nieuwe kitchenette. De lokalen krijgen verlaagde, akoestische plafonds. Het dak wordt vernieuwd en de zoldervloer geïsoleerd. En via een helling maken we het gebouw toegankelijk voor rolstoelgebruikers.”

Contact: algemeen nummer OCMW Gent: 09 266 99 11.Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0