Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Uitbreiding anticonceptiebeleid voor kwetsbare Gentenaars

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Actueel  »  In de pers  »  Uitbreiding anticonceptiebeleid voor kwetsbare Gentenaars

OCMW Gent breidt de mogelijkheden uit om een financiële tussenkomst te krijgen bij anticonceptie. Tegelijk gaat er ook meer aandacht naar het wegwerken van psychologische drempels bij het bespreken van de seksuele gezondheid van kwetsbare Gentenaars.

Gezinsplanning in eigen handen

Tussenkomst in anticonceptie is niet nieuw voor OCMW Gent. In 2013 keurde de OCMW-raad een voorstel goed om de prikpil deels terug te betalen.
OCMW Gent breidt de bestaande regeling uit naar aanleiding van feedback van de eigen medewerkers en van andere organisaties zoals de gezondheidsraad.

Rudy Coddens, OCMW-voorzitter stelt: “We verlagen de financiële en psychologische drempels tot anticonceptie voor kwetsbare Gentenaars. Zo krijgt elke Gentenaar meer mogelijkheden om zijn of haar seksuele gezondheid in eigen handen te nemen.”

Financiële en psychologische drempels

Het principe is eenvoudig: wie aangeeft dat hij of zij anticonceptie wenst, maar over onvoldoende financiële middelen beschikt, krijgt een tussenkomst. Hij of zij kan zelf een arts kiezen en een vorm van anticonceptie. De maatschappelijk werker kan daarbij adviseren, in samenwerking met de arts of het medisch adviescentrum.

Het wordt ook administratief eenvoudiger voor een maatschappelijk werker om dit te regelen.

Tot slot gaat er aandacht naar de psychologische drempel: de maatschappelijk werkers worden ondersteund om dit thema bespreekbaar(der) te maken. En dit al van bij het eerste gesprek.
Maatschappelijk werkers krijgen opleidingen in het najaar van 2018 rond het thema. Daarnaast gaat er aandacht naar het bundelen en uitwisselen van expertise en informatie. Heel wat maatschappelijk werkers hebben immers hierrond reeds waardevolle ervaring.

Contact: algemeen nummer OCMW Gent: 09 266 99 11.Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0