Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Verbouwingen in OCMW-woonzorgcentrum De Vijvers

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Actueel  »  In de pers  »  Verbouwingen De Vijvers

OCMW-woonzorgcentrum De Vijvers staat voor de grootste verbouwingen in zijn 20-jarig bestaan. Verspreid over het woonzorgcentrum komen er vanaf april zes grote leefruimtes en terrassen.

OCMW-woonzorgcentrum De Vijvers staat voor de grootste verbouwingen in zijn 20-jarig bestaan. Verspreid over het woonzorgcentrum komen er vanaf april zes grote leefruimtes en terrassen. Zo kan het woonzorgcentrum meer ingaan op individuele zorgvragen en wordt de sociale cohesie tussen de bewoners bevorderd. Tijdens de duur van de werkzaamheden, die ongeveer twee jaar in beslag nemen, blijft De Vijvers in volle bezetting werken. In De Vijvers wonen 180 senioren.


“Toen De Vijvers 20 jaar geleden openging, zag het profiel van de doorsneebewoner er anders uit”, weet OCMW-voorzitter Rudy Coddens. “Een meerderheid was nog vrij mobiel en zelfstandig. Vandaag is 87 % van de bewoners zwaar zorgbehoevend. De meesten kunnen zich zonder hulp niet meer verplaatsen en hebben problemen om zelfstandig te eten.”

Centraal bewonersrestaurant sluit

“Nu werken we nog met een centraal bewonersrestaurant op het gelijkvloers. Elke middag en avond brengen we onze bewoners naar beneden en weer naar boven. Voor onze medewerkers is dat een grote belasting. Maaltijden zijn sowieso al piekmomenten waarbij alle zorgverleners nodig zijn”, legt Karen Vanoverbeke, directeur van De Vijvers uit.

“Vandaar dat we nu opteren om het centraal bewonersrestaurant te sluiten en te vervangen door zes leefruimtes, verspreid over het woonzorgcentrum. Bewoners moeten dan niet meer verhuizen van hun vertrouwde afdeling om te gaan eten, de rust wordt hierdoor ook bewaard. Tegelijk kunnen we zo de noodzakelijke kwalitatieve maaltijdbegeleiding blijven geven. Want ondervoeding is bij senioren een probleem”, stipt Karen Vanoverbeke aan.

Belevingsgerichte zorg

Die leefruimtes worden niet alleen een plek om te eten, maar ook om in de voor- en namiddag activiteiten te doen, de krant te lezen of gewoon te genieten van een babbel. “Belevingsgerichte zorg zal centraal staan. Met bijvoorbeeld een belevingskeuken, waar bewoners onder elkaar of met familie kunnen kokkerellen: een fruitsla maken of een soep met groenten uit onze moestuin”, aldus Karen Vanoverbeke.

“Door een dergelijke manier van werken is er meer sociale interactie tussen de bewoners, iets waarvoor ze zelf vragende partij zijn. We zullen ook meer kunnen ingaan op individuele vragen en wensen. Bij de broodmaaltijd ’s avonds bijvoorbeeld rijdt een buffetkar rond. Bewoners kunnen dan zelf kiezen wat ze bij hun boterham willen: vlees, kaas,… Of liever een yoghurt of wat fruit.”, vervolgt Karen Vanoverbeke.

Binnentuin en terras

De leefruimtes krijgen grote glazen wanden tot op de grond, met zicht op de twee binnentuinen. Op alle afdelingen komt er een terras, zodat elke bewoner eens een frisse neus kan halen of van het zonnetje genieten. “Iedere leefruimte krijgt ook een sanitair blok, ventilatie en koeling, en vloerverwarming. Van de gelegenheid maken we gebruik om op het dak zonnepanelen te installeren”, zegt projectleider Filip De Wael, architect bij OCMW Gent.

Na de werkzaamheden worden ook de twee binnentuinen heraangelegd, met een aangepast wandelpad voor rolstoelgebruikers, rustbanken, een kippenhok, moestuinbakken op hoogte,… Klimplanten zullen de buitengevels sieren.

Investering van 3 miljoen euro

“Het gaat om een investering van ruim 3 miljoen euro. Architectenbureau Tryhou staat in voor het ontwerp. Aannemer is Bouwbedrijf Mevaco uit Aalter. De werkzaamheden starten op 9 april aan de kant van de Walstraat. Met de aannemer is afgesproken dat fase 1 volledig opgeleverd moet zijn, vóór hij aan fase 2 –de kant van het park- kan beginnen. Zo willen we de hinder voor de bewoners van De Vijvers tot een minimum beperken”, benadrukt Filip De Wael.

“We proberen om tijdens de werkzaamheden in volle bezetting te blijven werken. We gaan ervan uit dat er geen woningen tijdelijk gesloten moeten worden en dat niemand zal moeten verhuizen. Ook aan de bezoekersparking wordt niet geraakt”, verzekert directeur Karen Vanoverbeke. “We plannen ook een uitgebreide informatiecampagne om onze bewoners en hun familie, plus de buurtbewoners en onze medewerkers en vrijwilligers op de hoogte te houden van de evolutie van de werkzaamheden. Als we bijvoorbeeld enkele dagen van aanzienlijke geluidshinder verwachten, gaan we dat duidelijk aankondigen.”

Contact: algemeen nummer OCMW Gent: 09 266 99 11.Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0