Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Vijfde woonzorgcentrum van OCMW Gent opent in Zuiderlicht - Nieuwe thuis voor 96 hulpbehoevende Gentse senioren

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Actueel  »  In de pers  »  Vijfde woonzorgcentrum OCMW Gent opent in Zuiderlicht

Op maandag 1 oktober 2018 gaat in Zuiderlicht het nieuwe woonzorgcentrum van OCMW Gent met 96 woongelegenheden open. Zuiderlicht wordt dan het vijfde woonzorgcentrum van OCMW Gent, waar hulpbehoevende Gentse senioren kwaliteitsvol kunnen wonen en leven. Het ligt in een groene en rustige omgeving aan de Zuidbroek in Mariakerke.

De opstart van de zorgsite Zuiderlicht gebeurde in twee fasen. Op 1 december vorig jaar ging – met steun van de Vlaamse overheid – een afdeling open die gespecialiseerde zorg biedt aan drie specifieke doelgroepen:

  • 65-plussers met een gestabiliseerde psychiatrische kwetsbaarheid (26 woningen);
  • personen (45 +) met jong-dementie (11 woningen);
  • personen (45 +) met een verstandelijke beperking voor wie tot op vandaag moeilijk opvang te vinden is (11 woningen).

In een andere vleugel van het gebouw opent nu het ‘klassieke’ woonzorgcentrum de deuren. 96 hulpbehoevende Gentse senioren vinden er hun tweede thuis. Na De Liberteyt (122 woningen) in Wondelgem, Het Heiveld (177 woningen) in Sint-Amandsberg, De Vijvers (174 woningen) in Gentbrugge en Zonnebloem (130 woningen) in Zwijnaarde, is Zuiderlicht het vijfde woonzorgcentrum van OCMW Gent.

Om aan alle bewoners de beste zorgen te verlenen, zijn in Zuiderlicht in totaal een 120-tal medewerkers tewerkgesteld.

Naar hun zin maken

Zuiderlicht doet er alles aan om het zijn bewoners naar hun zin te maken. Alle woningen zijn 30 m2 groot en voorzien van een eigen badkamer. Bewoners kunnen die naar wens met eigen meubels inrichten.
Elke woonafdeling heeft een eigen volledig ingerichte leefruimte, met een eigen keuken. Bewoners kunnen er activiteiten doen en gezellig samen eten. In de gemeenschappelijke badkamer zijn er wellnessmomenten. In de fraaie (binnen)tuinen en op de terrassen is het aangenaam verpozen.

Hobby’s voortzetten

Het personeel organiseert aangepaste recreatieve en vormingsactiviteiten waaraan iedereen kan deelnemen. Bewoners kunnen ook de activiteiten, die ze thuis zo graag deden, gewoon voortzetten. Lezen, muziek beluisteren, knutselen en zelfs koken en tuinieren, voor alles is er plaats!

Open huis

Zuiderlicht wil ook een open huis zijn. Naast het dagelijks aanbod van activiteiten organiseren we ook tal van projecten, activiteiten en evenementen in samenwerking met buurtbewoners, scholen, verenigingen...

Wat willen bewoners zelf?

“Onze visietekst vertrekt vanuit de filosofie rond active ageing. De nadruk ligt op wat bewoners nog kunnen en zelf willen”, stipt directeur Steve Sercu van Zuiderlicht aan. “Mensen die naar een woonzorgcentrum verhuizen, moeten al zoveel zaken zoals jarenlange gewoontes en hobby’s achterlaten. We passen onze organisatie zo aan dat we aan vragen van bewoners een positief gevolg kunnen geven.”

Individuele plusbegeleiders

“Vanuit die visie hebben we een innoverend arbeidszorgtraject uitgetekend, waarbij kleinschalige, multidisciplinaire teams rond een bewoner werken”, vervolgt Steve Sercu. “Zo krijgt elke bewoner een plusbegeleider toegewezen. Een vertrouwenspersoon bij wie de bewoner en zijn familie met al hun vragen terecht kunnen, die de belangen van de bewoner vertegenwoordigt en een individueel zorgplan tussen begeleiding en bewoner opmaakt. Die afspraken bieden de bewoner een kader, waarbinnen hij de regie over zijn leven in handen kan nemen.”
“Er zal zo meer individuele ruimte zijn voor wat mensen gewoon zijn. Neem nu het ontbijt. Hiervoor staan onze bewoners niet op uur. Wie graag uitslaapt, kan tot 10 uur ontbijten en wordt later gewassen.”

Contact: algemeen nummer OCMW Gent: 09 266 99 11.Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0