Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

OCMW-woonzorgcentrum De Vijvers viert 20-jarig bestaan - Met ludieke theatervoorstelling op 3 en 4 februari

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Actueel  »  In de pers  »  Woonzorgcentrum De Vijvers viert 20-jarig bestaan

Woonzorgcentrum De Vijvers van OCMW Gent viert in het weekeinde van 2, 3 en 4 februari zijn 20-jarig bestaan. Naar aanleiding van dit feestelijk gebeuren werd speciaal de ludieke theatervoorstelling ‘De Vijvers ingeblikt!’ gemaakt, die op zaterdagavond en zondagnamiddag in het woonzorgcentrum wordt vertoond.
Er is ook een quiz met ‘homo turisticus’ Jan Matthys.
Het feestweekend wordt op vrijdagnamiddag 2 februari geopend met een receptie, waarop u hartelijk bent uitgenodigd.

 

 

 

Op vrijdag 2 februari is het exact 20 jaar geleden dat de eerste bewoners hun intrek namen in De Vijvers aan de Walstraat in Gentbrugge. 90 bewoners (en het personeel) van het toenmalige Tehuis Lousbergs verhuisden op die dag naar De Vijvers. “De Vijvers was het eerste ‘woonzorgcentrum nieuwe stijl’ van OCMW Gent”, stipt OCMW-voorzitter Rudy Coddens aan. “Voor de eerste bewoners was het een cultuurshock. In Lousbergs waren ze gewoon om op slaapzalen te verblijven. In De Vijvers kregen ze een eigen woning, die ze zelf konden inrichten.”

Nu telt De Vijvers 174 woningen voor langdurige opvang, 6 woningen voor kortverblijf en een woning voor nachtopvang. 87 procent van de huidige bewoners is zwaar zorgbehoevend.

Innovatief woonzorgcentrum

Onder directeur Dirk Beyens, die eind vorig jaar een andere uitdaging aanging binnen het departement Ouderenzorg van OCMW Gent, profileerde De Vijvers zich de voorbije 20 jaar als een innovatief woonzorgcentrum. Zo opende De Vijvers in 2006 als eerste in Vlaanderen een specifieke woning voor nachtopvang en zette het woonzorgcentrum de zorgrobot Zora in om onrustig gedrag bij bewoners met dementie te ondervangen.

Huiselijk gevoel en buurtwerking

Daarnaast ging veel aandacht naar het creëren van een huiselijk gevoel voor de bewoners (met bv. een ‘lochting op uugte’ zodat ook rolstoelgebruikers nog planten kunnen verpotten en groenten oogsten). De Vijvers is ook altijd sterk verbonden geweest met de buurt: samenwerking met scholen en buurtorganisaties, deelname aan de carnavalsstoet van Ledeberg, openstellen van zijn tuin voor buurtbewoners.

Blik op de toekomst

“De komende 20 jaar worden minstens zo boeiend”, benadrukt huidig directeur Karen Vanoverbeke. “Er is de heraanleg van het park De Vijvers, waarvan onze tuin een belangrijk deel uitmaakt. In ons gebouw zelf worden de leefruimtes op alle verdiepingen uitgebreid, wordt er overal een leefgroepwerking uitgebouwd en komen er belevingskeukens, waar bewoners onder begeleiding kunnen koken.”

De Vijvers ingeblikt!

Een en ander komt ook aan bod in ‘De Vijvers ingeblikt!’, een theatervoorstelling die speciaal voor dit jubileum is gemaakt door Lieve De Meyer van theater Arto. De voorstelling blikt op ludieke wijze terug op de voorbije 20 jaar en kijkt ook vooruit naar alles wat we de komende jaren kunnen verwachten in De Vijvers.

Programma van het feestweekend

Vrijdag 2 februari

 • 14.00 uur: Openingsreceptie

Zaterdag 3 februari

 • 14.00 uur: Blikvangers (Too Sharp, grime, pannenkoeken, hamburgerkraam)
 • 18.30 uur: Homo Turisticus-quiz met Jan Matthys
 • 20.30 uur: Theatervoorstelling ‘De Vijvers ingeblikt!’

Zondag 4 februari

 • 14.00 uur: Optreden van The Walkies
 • 15.30 uur: Theatervoorstelling ‘De Vijvers ingeblikt!’
 • 17.30 uur: Afsluiting 20 jaar De Vijvers

Praktische info

Waar? Woonzorgcentrum De Vijvers, Walstraat 1 in Gentbrugge
Wanneer? Receptie op vrijdag 2 februari vanaf 14 uur

Programma:

 • 14.00 uur: Toespraak door directeur Karen Vanoverbeke van woonzorgcentrum De Vijvers
 • 14.10 uur: Toespraak door OCMW-voorzitter en schepen van Seniorenbeleid Rudy Coddens
 • 14.25 uur: De Gentse Belleman kondigt officieel 20 jaar De Vijvers aan
 • 14.30 uur: Start receptie

Journalisten die graag een voorstelling willen bijwonen van ‘De Vijvers ingeblikt!’, kunnen hiervoor tickets reserveren bij Ward Van Nieuwenbergh van De Vijvers: 09 266 30 45, ward.vannieuwenbergh@ocmw.gent.

Vragen?

Journalisten kunnen contact opnemen met:

Karen Vanoverbeke, directeur van woonzorgcentrum De Vijvers, 0497 59 44 85Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0