Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Bezoek onze eerste mobiele mantelzorgwoning

OCMW Gent  »  Mobiele mantelzorgwoning
Mobiele mantelzorgwoning

Stad Gent heeft als eerste openbaar bestuur in Vlaanderen een mobiele mantelzorgwoning in gebruik genomen. Dat is een verplaatsbaar huis van 50 m2 dat in een tuin kan worden gezet.

Zo kunnen zorgbehoevende ouderen dicht bij hun kinderen wonen, zonder dat ze bij hen moeten intrekken.

Benieuwd? Bezoek dan alvast de kijkwoning op de site van woonzorgcentrum De Liberteyt in Wondelgem.

 

 

Een mobiele mantelzorgwoning is een tijdelijke, losstaande en mobiele wooneenheid die je gemakkelijk in een tuin kan installeren. “De containerwoning is kant-en-klaar en volledig rolstoltoegankelijk. Je kan ze in één dag installeren. Opbouwen en afbreken neemt amper 3 uur in beslag”, vertelt Jan Lambrecht, directeur van de dienst Zelfstandig Wonen.

Volledig ingericht

De woning omvat een inkomhal, een leefruimte met keuken, een slaapkamer, een badkamer, een berging en een terras en is bovendien volledig ingericht. Grote ramen zorgen voor veel lichtinval en een ruimtelijk gevoel. De houten vloer, muren, kasten en plafonds creëren een warme en huiselijke sfeer.

Privacy behouden

“Het grote voordeel van de mobiele mantelzorgwoning is dat mantelzorger en zorgbehoevende vlak bij elkaar wonen, maar elk hun privacy behouden”, benadrukt Jan Lambrecht. “We schatten dat er nu al 40.000 Gentenaars zijn die zich als mantelzorger over familieleden ontfermen. En hun aantal zal alleen maar toenemen. Als stad rekenen we het tot onze plicht om deze mensen zo goed mogelijk te ondersteunen.”

Proefproject

“Het gaat wel om een proefproject”, stipt Jan Lambrecht aan. “Op stedenbouwkundig vlak moeten nog een aantal zaken worden uitgeklaard. Want je kan in Gent niet zomaar een containerwoning in je tuin plaatsen. Na afloop van dit proefproject, beslissen we of de stad Gent zelf één of meerdere woningen zal verhuren of verkopen. Om je een idee te geven: de aankoopprijs van deze kijkwoning bedraagt 76.000 euro.”

Praktische info

Je kan de kijkwoning zonder afspraak bezoeken op maandag van 9 tot 11.30 uur en op dinsdag van 14 tot 16 uur, behalve tijdens de schoolvakanties.

In juli en augustus kan je wel een afspraak maken voor een bezoek: op het nummer 09 266 95 19 of via mail: zelfstandigwonen@ocmw.gent.

Vanaf oktober kan je ook 1 of 2 nachten in de kijkwoning komen logeren, weliswaar tegen betaling.

Je vindt de kijkwoning op de site van woonzorgcentrum De Liberteyt, Vroonstalledries 22 in Wondelgem.Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0