Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Financiële steun bij opname

OCMW Gent  »  Senioren  »  Financiële steun  »  Financiële steun bij opname
Financiële steun bij opname

Als u in Gent woont en niet over de nodige financiële middelen beschikt om een opname in een woonzorgcentrum te betalen, dan kan OCMW Gent financieel tussenkomen.

Deze financiële ondersteuning geldt zowel voor een verblijf in één van onze vier woonzorgcentra als voor een opname in een privaat woonzorgcentrum. In een privéwoonzorgcentrum komen wij tussen tot maximaal 10% boven de dagprijs van de OCMW-woonzorgcentra. Een overzicht van de erkende woonzorgcentra vindt u hier: www.zorg-en-gezondheid.be/ouderenzorg.

Wat kost het?

In de vijf woonzorgcentra van OCMW Gent (Het Heiveld, De Liberteyt, De VijversZonnebloem en Zuiderlicht) kost een éénpersoonskamer 57,12 euro per dag. Voor een echtparenkamer is dat 91,93 euro per dag.

Oplegkosten voor het OCMW

Kunt u de kosten voor een opname niet volledig zelf dragen, dan is financiële steun door OCMW Gent mogelijk. Het OCMW neemt dan de oplegkosten -het verschil tussen uw inkomen en de maandelijkse facturen van het woonzorgcentrum- voor zich.

  • Kiest u voor een OCMW-woonzorgcentrum, dan wordt uw vraag voor financiële steun samen met uw vraag tot opname behandeld.
  • Wit u worden opgnomen in een privéwoonzorgcentrum, dan neemt u vooraf contact op met het lokaal dienstencentrum of woonzorgcentrum van OCMW Gent in uw buurt. Iedereen kan namens u een aanvraag indienen. In geval van opname in een privaat woonzorgcentrum mag de dagprijs niet meer bedragen van € 62,83.

Financieel onderzoek

Er volgt dan een financieel onderzoek door een maatschappelijk werker van het OCMW. Die gaat na over hoeveel inkomsten, spaargelden en andere middelen (effecten, eigendommen,...) u beschikt.

U moet hiervoor de nodige bewijzen voorleggen.

Wanneer zelfbetalend?

Het is mogelijk dat uw inkomen op zich niet volstaat, maar dat u daarnaast nog over andere middelen beschikt waarmee u een tijdlang zelf kunt betalen. Als u ten minste voor 1 jaar de verblijfskosten zelf kunt betalen, dan wordt u voorlopig als zelfbetalend opgenomen en komt het OCMW dus niet tussen.

 


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0