Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Bezoekers lokale dienstencentra leren zelf kapotte spullen herstellen in Repair Cafés

OCMW Gent  »  Senioren  »  Projecten  »  Actief ouder worden  »  Repair Cafés
Repair Cafés

De lokale dienstencentra van OCMW Gent organiseren samen met de dienst Buurtwerk van Stad Gent en afvalintercommunale Ivago zogenaamde 'Repair Cafés' in Gentse buurten en wijken. Buurtbewoners kunner met de hulp van specialisten zelf kapotte spullen herstellen.

 

 

 

  

Herstellen in plaats van weggooien is het motto van de Repair Cafés. Bezoekers kunnen er terecht met een grote waaier van kapotte spullen. Zo krijgen onder meer fietsen, kleine elektrische toestellen, houten voorwerpen, kledij, schoenen en juwelen een nieuw leven.

Zelf handen uit de mouwen steken

"Het gaat om kleine herstellingen, waarvoor je niet direct naar een winkel loopt of een vakman in huis haalt. Zoals het plakken van een fietsband, het herstellen van een losgekomen zoom of een kapotte ritssluiting", vertelt Lies Van Renterghem, ergotherapeut in het lokaal dienstencentrum (ldc) Wibier.

Bedoeling is dat bezoekers, met de hulp van specialisten (vrijwilligers), zelf de handen uit de mouwen steken zodat ze er ook nog iets van opsteken. "Veel mensen gooien kapotte spullen weg, gewoon omdat ze niet meer weten hoe ze die zelf kunnen herstellen. Die verloren gegane kennis willen we weer in eer herstellen. Tegelijk helpen de Repair Cafés zo om de afvalberg te verkleinen", stipt Lies Van Renterghem aan.

Ontmoetingsplaatsen

De Repair Cafés helpen senioren ook om actief te blijven. "Zelf iets herstellen is best plezant en helemaal niet moeilijk. Bovendien zijn de Repair Cafés uitgelezen ontmoetingsplaatsen. Buurtbewoners leren er elkaar, door de verschillende generaties heen, op een originele en verrassende manier kennen", aldus nog Lies Van Renterghem.

Hoe het er in een Repair Café aan toe gaat, ziet u in deze reportage van de regionale zender AVS.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Repair Cafés zijn gratis. U betaalt eventueel alleen voor het materiaal dat nodig is om de herstellingen uit te voeren. Ivago levert een set basismateriaal.

 

 


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0