Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Verzamelde snor- en pijpverhalen

OCMW Gent  »  Senioren  »  Projecten  »  Actief ouder worden  »  Snor- en pijpverhalen
Snor- en pijpverhalen

Dat senioren veel te vertellen hebben en hun levensverhalen een voortdurende bron van inspiratie zijn voor de volgende generaties, bleek op Erfgoeddag 2015. Ruim 50 Gentse senioren gingen in op de vraag van OCMW Gent om hun vertelling neer te schrijven. Jonge improvisatie-acteurs brachten negen van die verhalen tot leven aan de OCMW-hoofdzetel in Onderbergen.

Het publiek, een bonte mix van jong en oud, genoot van de voorstelling én van de lekkere wafels van Paula en Sonja!

 

 

De activiteit kreeg de naam mee van de ‘verzamelde snor- en pijpverhalen’: vertellingen en belevenissen die bezoekers van de 10 lokale dienstencentra van OCMW Gent, lezers van het tweemaandelijkse blad ‘Wijs’ en bewoners van de assistentiewoningen Antonisuhof en van de 4 OCMW-woonzorgcentra hebben meegemaakt en die ze waardevol genoeg vinden om niet verloren te laten gaan.

Aangrijpend en hilarisch

In de vorm van theater werden ze op Erfgoeddag door de improvisatiegroep Cie Amai op even hllarische als aangrijpende wijze doorgegeven aan de volgende generaties. Het huisorkest van De Vlaschaard zorgde voor een ware 'happening-revuesfeer'.

Alle verhalen zijn ook gebundeld in fraaie, handgemaakte genaaide kaften, het werk van een clubje senioren van het Antoniushof. Wie graag een exemplaar wil, kan altijd mailen naar bie.hinnekint@ocmw.gent.

Kroakamandelwijveke

De verhalen gaan over eender wat. Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, een spannend avontuur in Rusland, een wandeling naar de top van de vulkaan Etna net op het moment dat de berg vuur begint te spuwen, het verhaal van een filmoperator in Gentse wijkcinema’s, een studentendoop, de Cadillac van Henri d’Udekem d’Acoz.

Eén van de opgetekende verhalen is dat van het 'kroakamandelwijveke' Jozephine Baeyens, die nu in het woonzorgcentrum Het Heiveld woont. Kroakamandels zijn een Genste specialiteit, gefrituurde erwtjes met zout, die ook wel de kaviaar van de werkende mens werd genoemd.

U kunt hieronder het verhaal van het kroakamandelwijveke beluisteren.

Een verslag van deze geslaagde dag kunt u hier bekijken.

Meer informatie vindt u in het bijgevoegde persbericht.

En wilt u even van de sfeer proeven? Werp dan een blik op de fotogalerij.


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0