Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Bewoners woonzorgcentra maken hun eigen Track

OCMW Gent  »  Senioren  »  Projecten  »  Actief ouder worden  »  Track in Residence
Track in Residence

TRACK in Residence. Zo heet het project dat is uitgewerkt door OCMW Gent, de stadstentoonstelling TRACK en KUNSTWERK(T), dé organisatie in Vlaanderen voor de beeldenden kunstbeoefenaar. TRACK in Residence biedt de bewoners van drie woonzorgcentra van OCMW Gent en van de serviceflats in het Antoniushof de kans om TRACK actief te beleven. Tijdens de zomermaanden worden allerlei activiteiten georganiseerd zoals het bezoeken van enkele werken van TRACK en het opzetten van workshops met kunstenaars. Dat alles moet resulteren in het maken van een eigen belevingswerk, dat eind augustus en begin september aan het publiek getoond wordt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bewoners van woonzorgcentrum trekken eigen spoor

"Wij nemen graag deel aan initiatieven die het leven buiten de muren in een woonzorgcentrum binnen brengen. De bezoeken, gesprekkenn en artistieke ateliers met de vrijwilligers van KUNSTWERK(T) zijn voor onze bewoners een echt geschenk", stipt Bie Hinnekint aan, stafmedewerkster bij het departement Ouderenzorg van OCMW Gent.

"Ook qua omgeving en interieur moeten onze woonzorgcentra levende en inspirerende plekken zijn. De beleveningskunstwerken die onze bewoners in het kader van TRACK in Residence maken, krijgen daarom een permanente plaats in onze woonzorgcentra en in onze serviceflats, als herinnering en inspiratiebron. Zo trekken onze bewoners een eigen spoor of track, dat achterblijft", aldus nog Bie Hinnekint.

Professionele kunstenaars

Samen met vier professionele kunstenaars realiseren de bewoners van drie woonzorgcentra van OCMW Gent en van de servviceflats in het Antoniushof hun eigen track. Ze worden hierin ondersteund door vrijwilligers (die zonder uitzondering amateurkunstenaars in de beeldende kunst zijn) en door het personeel van de woonzorgcentra.

Hieronder lijsten we de verschillende projecten in de 3 OCMW-woonzorgcentra en van het Antoniushof op.

Muurtekening over De Vlucht in wzc De Vijvers

De bewoners van het woonzorgcentrum De Vijvers werken met kunstenaar Sven Verhaeghe rond natuur en vergankelijkheid. Het project kreeg de titel mee 'A Hole to Andromeda', naar het gelijknamige  sterrenstelsel waarvan het licht naar ons even lang onderweg is als de menselijke soort bestaat. "Andromeda staat zo symbool voor de geschiedenis van de mens", zegt Sven Verhaeghe.

Het project bestaat uit de kortfilm 'De Vlucht', waarin enkele bewoners via een gat in de omheining vluchten en terug naar de natuur gaan. Tijdens hun vlucht worden ze geïnterviewd. De elementen die ze daarin naar voren brengen, verwerkt Sven Verhaeghe in een muurtekening die een permanente plaats krijgt in de inkomhal van De Vijvers. Vrijwilligers van KUNSTWERK(T) filmen het maken van de tekening en de reacties van de bewoners.

Op vrijdag 7 september vanaf 14 uur is er een toonmoment.

Oud en jong gaan zingend in dialoog in wzc De Liberteyt

Kunstenaar Thomas de Smedt begeleidt de bewoners van wzc De Liberteyt in het project 'Gezongen dialogen', waarin jong en oud een lied voor elkaar zingen.

Muziek is belangrijk voor alle generaties. Maar veel liederen van vroeger worden nu niet meer gezongen, terwijl de oudere generatie vaak niet goed vertrouwd meer is met de muziekcultuur van jongeren. Tijdens dit project gaan de generaties al zingend in dialoog met elkaar.

REC Radiocentrum bouwt de vergaderzaal van De Liberteyt om tot een opnamestudio. Ouderen en jongeren zingen er afwisselend liedjes voor elkaar, van vroeger en nu, en bouwen zo bruggen naar elkaar.

 

 

Foto over verborgen handelingen in wzc Zonnebloem

Fotografe Delphine Lebon maakt in het wzc Zonnebloem een portret rond het thema 'Verborgen handelingen'.

"Er zijn zoveel handelingen die de bewoners vroeger zo vaak deden en waar ze in het woonzorgcentrum om een of andere reden niet meer aan toe komen", licht Delphine Lebon toe. "Zoals kroketten maken, kousen stoppen of zilver poetsen. Die handelingen willen we weer boven halen, met alle verhalen die erbij horen. Van deze actie maken we een prachtig collagebeeld, een ode aan al die vergeten handelingen."

De foto 'Verborgen handelingen' van Delphine Lebon wordt op donderdag 30 augustus om 14.30 uur in Zonnebloem voorgesteld.

Portrettenfabriek

Tijdens dat feestelijke presentatiemoment wordt ook de Portrettenfabriek van KUNSTWERK(T) opgesteld. De setting bestaat uit een grote, witte plank/tafel, warain 3 gaten zijn uitgesneden. Daarin nemen plaats: twee tekenaars en iemand die geportretteerd wordt. Na een tiental minuten wisselen de tekenaars hun papier en werken ze elk voort op de tekening van de ander. Het resultaat is telkens verrassend en origineel.

Voor de bewoners van Zonnebloem wordt de plank aangepast. Zij kunnen plaatsnemen vóór de tafel.

 

Vakantiefoto's van toen krijgen een nieuw leven

Doen dromen van vakantie.  Daar is het kunstenaar Bert Jacobs om te doen in zijn project 'Going back tomorrow', dat hij samen met de bewoners van de OCMW-serviceflats in het Antoniushof realiseert.

Bert Jacobs nodigt de bewoners uit om hun fotoboeken met vakantiekiekjes op te diepen en te vertellen over de plaatsen die ze bezochten, de landschappen die ze mooi vonden. "We kiezen hieruit enkele foto's, die we dan hernemen in een geïmproviseerde studio. De bewoners kunnen daar plaatsnemen in een decor, waarin ze kunnen wegdromen. Lang vervlogen herinneringen worden zo weer levend. De vakantiefoto's van toen worden een ogenblik lang hedendaags, in een nieuw beeld."

Het kunstwerk is op dinsdag 11 september vaan 14 uur  te zien in de Cultuurkapel langs de Sint-Antoniuskaai.

Meer info

Meer informatie over Track in Residence vindt u via onderstaande links.

 


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0