Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Bruidsjurkenproject in woonzorgcentrum De Liberteyt

OCMW Gent  »  Senioren  »  Projecten  »  Jong en oud  »  Bruidsjurkenproject in De Liberteyt
Bruidsjurkenproject in De Liberteyt

Bewoners en personeelsleden van De Liberteyt en leerlingen van het zevende jaar Thuis- en Bejaardenzorg van de Benedictuspoort staken in 2011 een sociaal-artistiek project rond trouwen en bruidsjurken in elkaar. Dat resulteerde in een hilarische voorstelling over wat er bij een trouwfeest allemaal goed en fout kan gaan.

 

 

 

 

 

Bedoeling was dat studenten uit de zorgrichting (allemaal meisjes van 17-18 jaar) een ander beeld kregen van hoe de bewoners van een rusthuis leven. Want vaak kennen ze een woonzorgcentrum alleen via de klassieke stage met verzorgende taken.

Fotoshoot

Trouwen was het ideale onderwerp om die twee generaties samen te brengen. Het is iets dat heel sterk leeft bij die jonge meisjes. En de bewoners bewaren aan hun huwelijk nog veel herinneringen.

Studenten en bewoners kwamen geregeld samen om het project voor te bereiden. Er was bv. een workshop rond het maken van bruidstaarten. In het Gentse stadhuis hielden ze een fotoshoot in trouwjurken (zie de foto hiernaast). Enkele bewoners zochten de leerlingen op school op. Ze volgden er mee les en voor één keer verzorgden zij de leerlingen.

 

 

 

 

 

 

Het eindresultaat was een walking performance, waarbij de centrale gang van het woonzorgcentrum als catwalk werd ingericht voor een modeshow met bruidsjurken. In een kapsalon werden er trucs getoond om er mooi uit te zien.

Huwelijksaanzoek

Tijdens de performance waren ook gefilmde interviewfragmenten met de deelnemers te zien. De studentes vertelden daarin over verliefd zijn, hoe de ideale man er voor hen uit ziet, wat de bruidsjurk van hun dromen is, wat een leuke manier is om een huwelijksaanzoek te doen. Anderen willen helemaal niet trouwen, zijn er radicaal tegen.

Herinneringen

De bewoners haalden herinneringen op aan hun huwelijk. De meesten trouwden kort na de Tweede Wereldoorlog. De mensen hadden toen weinig geld en dus waren het meestal sobere feesten. Ook de pastoor drong daar op aan. Weinig vrouwen trouwden in het wit. Ze verkozen een gekleurd mantelpakje, dat ze nadien nog konden dragen.


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0