Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Jong en oud leren elkaar beter kennen in Europees Jaar van solidariteit tussen de generaties

OCMW Gent  »  Senioren  »  Projecten  »  Jong en oud  »  Heldenvitrien 2012
Heldenvitrien 2012

2012 is het Europees jaar van actief ouder worden en intergenerationele solidariteit. OCMW Gent heeft al een lange traditie in projecten die jong en oud met elkaar verbinden en steekt dit jaar een tandje bij, onder meer met het project Heldenvitrien.

 

Vergrijzing is één van de grote demografische uitdagingen van de toekomst. Met de keuze van het thema voor 2012 gaat de Europese Commissie op zoek naar vernieuwende initiatieven.  Actief ouder worden en intergenerationele solidariteit staan hierbij centraal.

 

Voor De Heldenvitrien rekent OCMW Gent op de inbreng van jong en oud om op Erfgoeddag een nieuw maatschappelijk monument te onthullen.

 

 

 

 

 

 

Samenleving voor alle leeftijden

Tijdens het Europees Jaar in 2012 wil Europa met zijn partners op zoek gaan naar goede praktijken en innovaties om de volgende doelstellingen te bereiken:

 • bevordering van actief ouder worden in de werkgelegenheid;
 • bevordering van actief ouder worden in de gemeenschap door middel van vrijwilligerswerk en het opnemen van zorgtaken;
 • bevorderen van gezond ouder worden en zelfstandig wonen;
 • bevorderen van de solidariteit tussen de generaties om een samenleving te creëren voor alle leeftijden.

Meer informatie over het Europees Jaar 2012 vindt u op de volgende website http://ec.europa.eu/social/ey2012.jsp

Traditie

OCMW Gent heeft al een vijfjarige traditie in het opzetten van projecten tussen verschillende generaties. De lokale dienstencentra (ldc) en de woonzorgcentra (wzc) stimuleren samenwerking met buurtscholen en met kinderen, jongeren en jeugdwerking uit de directe omgeving. Voorbeelden hiervan zijn de Jong-oldtimerrit en 'Vogels over de vloer' in het wzc Zonnebloem en het bruidsjurkenproject in het wzc De Liberteyt. Animatoren in de centra krijgen vorming in intergenerationeel werken.

Positieve beeldvorming

"Wij geloven sterk in zulke projecten omdat ze bijdragen tot een positieve beeldvorming rond ouderenzorg”, vertelt Bie Hinnekint, stafmedewerkster van het departement Ouderenzorg. “Andere generaties brengen leven in een woonzorgcentrum of in een lokaal dienstencentrum. En zo ervaren mensen al van op zeer jonge leeftijd dat het best aangenaam wonen is in een woonzorgcentrum. Goed opgebouwde, zinvolle en plezierige projecten zijn dan ook een win-winsituatie voor beide generaties.”

Potjesbrood

Het lokaal dienstencentrum Speltincx trok binnen OCMW Gent het Europees Jaar van intergenerationele solidariteit op gang met een gezamenlijke kookactiviteit tussen bezoekers en leerlingen van de buurtschool Henri D'Haese. Ook in de andere ldc zijn er tal van initiatieven die jong en oud met elkaar verbinden:

 • een paaseierenzoektocht;
 • een jeugdboekenweek in Wibier, waarbij jong en oud samen in boeken snuisteren en voorlezen;
 • een kookworkshop in De Boei, waarbij de grootouders en hun kleinkinderen samen potjesbrood (brood gebakken in een potje) maken;
 • crea-activiteiten in Ten Hove en De Thuishaven, waarbij de grootouders en hun kleinkinderen respectievelijk een notaboekje versieren en een pennenhouder maken.
 • Griekse les aan kinderen tussen 6 en 12 jaar in De Horizon. De lesgever is iemand van de Griekse ambassade, twee senioren uit de Griekse lesgroep van De Horizon geven ondersteuning;
 • een samenwerking tussen De Horizon en de basisschool Het Trappenhuis. Vrijwilligers van het lokaal dienstencentrum begeleiden in de school creatieve ateliers. Op hun beurt nemen schoolkinderen, samen met senioren, in De Horizon deel aan ateliers.
 • deelnemers van de hobbyclub van De Thuishaven werken met leerlingen van de Sint-Salvatorschool mee aan het kunstproject 'Aan de lopende band'. Dat is een creatie van de Nederlandse kunstenares Sara Vrugt en het Genste sociaalartistieke textielatelier Made by Oya. In De Expeditie aan Dok Noord creëeren zij, in het kader van het festival Enter Gent, een mysterieus en feeëriek dradenlabyrinth. De senioren en de kinderen helpen om de draden te vlechten.

Op de onderliggende pagina ''Activiteiten in de lokale dienstencentra' vindt u een overzicht terug van de komende intergenrationele activiteiten in de lokale dienstencentra (en woonzorgcentra).

Digitale kermis

Ook de Digitale Kermis, die op een ludieke manier de digitale kloof wil helpen dichten,  bracht dit jaar verschillende generaties samen.  Tijdens het kick-off evenement in de hoofdbibliotheek aan het Zuid konden bezoekers er skypen met de senioren die in de vier woonzorgcentra van OCMW Gent wonen.

De gesprekken waren verfrissend en grappig en iedereen ging verwonderd naar huis. Er wonen ook mensen in een woonzorgcentrum die een laptop hebben en geïnteresseerd zijn in de buitenwereld, die veel te vertellen hebben. Bij veel bezoekers werd het beeld van ouderen in een woonzorgcentrum flink door elkaar geschud.

Onder documenten vindt u nog meer foto's van de Digitale Kermis.

 

 

 

 

Kinderkoor in Het Heiveld

Een ander mooi voorbeeld van solidariteit tussen generaties was er in het woonzorgcentrum Het Heiveld in Sint-Amandsberg. Leerlingen van de basisschool Pius X uit Destelbergen zongen daar voor de bewoners hits van vroeger en Gentse volksliedjes. Het ging om nog heel jonge kinderen uit de derde kleuterklas en het eerste leerjaar.

De grote zaal van het woonzorgcentrum zat afgelanden vol en iedereen zong mee met gouwe ouwe klassiekers als 'Twee ogen zo blauw' en 'Tulpen uit Amsterdam'.

Terzelfder tijd leerden de kinderen zo het leven in een woonzorgcentrum kennen. Ze merkten dat het er aangenaam vertoeven is, dat er van alles te beleven valt en dat er veel afgelachen wordt. Projecten als deze helpen om de angst voor een woonzorgcentrum weg te nemen en vooroordelen op te ruimen.

U leest er meer over in bijgevoegd krantenartikel.

De Heldenvitrien, een kunstwerk van alle leeftijden

Voor Erfgoeddag werken oud en jong samen aan De Heldenvitrien. Het thema dit jaar van Erfgoeddag is helden. Aan OCMW-medewerkers en hun kinderen wordt gevraagd om een tekst, een foto, een voorwerp of iets anders van hun held in een confituurpot te steken. Die held kan een beroemdheid zijn. Maar ook iemand die in uw persoonlijk leven een belangrijke rol speelt of heeft gespeeld, die voor u door water en vuur gaat.

In de woonzorgcentra en de lokale dienstencentra zijn er bijzondere workshops. Bewoners en bezoekers steken er samen met kinderen uit de buurt hun helden in een confituurpot. Zo worden ook de helden van de jonge en oudere generatie met elkaar verenigd.

Een mooi voorbeeld hiervan vinden we in De Thuishaven. Bezoekers gingen naar De Mozaïek, een kleuterschool in de buurt, om er samen met de kinderen en de kleuterjuf confituurpotten met hun helden te vullen.

Held uit klei

Hieronder vindt u twee voorbeelden van externen die aan de slag gingen met confituurpotten en hun helden.

De kinderen van de freinetschool De Vlieger aan de Dendermondsesteenweg in Sint-Amandsberg maakten hun eigen held uit klei, met playmaïs of op piepschuim met stift. Foto's van de kinderen terwijl ze aan het werk zijn en fier hun resuiltaat tonen, vind je via deze link, http://klasjasmien.wordpress.com/2012/03/26/heldenvitrien/ .

De medewerkers van het communicatiehuis Magelaan, waarmee OCMW Gent regelmartig samenwerkt, lieten zich evenmin onbetuigd. Wat zij allemaal bekokstoofden, verneemt u via deze link, http://nl-nl.facebook.com/media/set/?set=a.386286438055755.94771.116238981727170&type=1 .

Zonnebloem en Ten Hove

 Bewoners van het woonzorgcentrum Zonnebloem en leerlingen van de lagere school uit de buurt dachten samen na wie in hun ogen een held is. Het resultaat vindt u terug in bijgevoegde PowerPoint-presentatie. 

Ook de medewerkers, vrijwilligers en bezoekers van het lokaal dienstencentrum Ten Hove staken de koppen bij elkaar  tijdens een 'Helden'-sessie. Dat leverde uiteenlopende heldenfiguren op als prinses Mathilde, koning Albert, Kim Clijsters, een rist bekende voetballers, Romy Schneider en  Jediridder Yoda uit de filmsaga Star Wars.

Beide PowerPointpresentaties vindt u terug onder bijgevoegde documenten.

Maatschappelijk monument

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er werden uiteindelijk ruim 900 confituurpotten ingezameld . Het kunstwerk werd op Erfgoeddag op zondag 22 april aan het grote publiek voorgesteld. De potten stonden aan het OCMW-hoofdbestuur in Onderbergen  op een rij tafels van 20 meter lang uitgestald in de vorm van een dna-structuur. Zo kreeg de Heldenvitrien de allures van een nieuw maatschappelijk momument dat de kwaliteiten van ieders held, van jong en oud, verenigt.

Het programma van die dag zag er als volgt uit:

 • 10.30 u - 12.00 u: vintageheldenconcert mét aperitief door het seniorenhuisorkest van het lokaal dienstencentrum De Vlaschaard van het OCMW;
 • 11.00 u: OCMW-voorzitter Geert Versnick onthult het heldenvitrienkunstwerk;
 • 13.30 u: 'Nero is jarig'', een heldentheaterstukje geschreven en geregisseerd door Rita De Spiegeleire met jonge en oude acteurs van basisschool De Muze en Theater Lokaal Dienstencentrum Ten Hove;
 • 13.30 u: ter ere van Marc Sleen wafels met confituur! Tot het deeg op is.
 • 14.30 u - 15.30 u: muzikale heldenhommage door de seniorenkoorleden van De Vlasgalm en De Thuisgalm;
 • 15.45 u - 16.15 u: vintageheldenconcert;
 • 16.15 u: 'Nero is jarig', een heldentheaterstukje.

Fotogalerij

Een fotoreportage van de onthulling van de Heldenvitrien en van de rest van de dag vindt u op deze website onder Over OCMW Gent/Actuee/Fotogalerij, of via de onderaan bijgevoegde link. Uiteindelijk werden er meer dan 900 confituurpotten ingezameld. Een groot succes dus.

Van het evenement zijn ook enkele filmpjes gemaakt die u hier kunt bekijken.

 

Enkele kinderen van de freinetschool De Harp uit de Bagattenstraat in Gent vertellen in onderstaande filmpjes over hun held.

 

 

Seniorenweek

Ook de Seniorenweek 2012 stond in het teken van actief ouder worden en solidariteit tussen de generaties. Zo konden senioren in zwembad Rozebroeken op woensdagnamiddag gaan zwemmen met hun kleinkind(eren). De Heldenvitrien werd opneiuw tentoongesteld in de Cultuurkapel Sint-Vincent aan de Sint-Antoniuskaai.
Bewoners van het serviceflatscomplex Antoniushof discussieerden er samen met leerlingen Verzorging van de Sint-Vincentiusschool over welke kwaliteiten een held in hun ogen moet hebben. Zo kwamen ze tot een syntheseheld, die de kwaliteiten van jong en oud in zich verenigde.

Het Informatiebureau van het Europees Parlement kwam tijdens de Seniorenweek in de deelgemeente Ledeberg poolshoogte nemen van wat het op het terrein betekent om actief ouder te worden. De Europese delegatie bezocht onder meer wijkcentrum De Porre, dat mee gerund wordt door actieve senioren, maakte kennis met de 'Woonzorgzone Ledeberg'  en kreeg een kortfilm te zien van Javi-TV te zien, over wat beide generaties van elkaar kunnen leren.

Activiteiten in lokale dienstencentra

De lokale dienstencentra en woonzorgcentra van OCMW Gent organiseren het hele jaar door gezamenlijke activiteiten voor senioren en kinderen uit de buurt. [+]


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0