Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Kunst verenigt Zonnebloem met basisschool Sint-Vincentius

OCMW Gent  »  Senioren  »  Projecten  »  Jong en oud  »  Kunst verenigt
Kunst verenigt

In het OCMW-woonzorgcentrum Zonnebloem in Zwijnaarde en in de aanpalende basisschool Sint-Vincentius liep in februari 2015 een educatief kunstproject, dat ouderen en en jongeren met elkaar verbond. Ze woonden en liepen school tussen bekende kunstwerken, kregen les over kunst en mochten zelf hun creativiteit botvieren.

Op het afsluitend feest toonden bewoners en kinderen onder grote belangtselling hun kunstwerken.

 

 

 

Het educatief kunstproject Museum@School liep in samenwerking met vzw Start with Art, Creativiteit voor Iedereen. Zowel de school als het woonzorgcentrum waren in een echt museum getransformeerd, aan de hand van kwalitatieve reproducties van bekende meesterwerken uit de schilderkunst.

Déjeuner sur l’herbe

Zo lieen de kinderen in de schoolgangen tussen de werken van de vaders van de moderne kunst: van Gogh, Cézanne en Gauguin. De bewoners van Zonnebloem sliepen tussen impressionisten als Monet en Renoir en ontbeten samen met Manets ‘Déjeuner sur l’herbe’.

Er waren ook workshops, waarbij bewoners en schoolkinderen samen les kregen van kunstenaars. Bijvoorbeeld over het pointillisme van Seurat, waarna ze samen die stijl uitprobeerden. Daarnaast werden er diavoorstellingen over kunstwerken getoond.

Urinoir als kapstok

Aan de ingang van Zonnebloem stonden beeldhouwwerken opgesteld: robuuste dames van Niki de Saint Phalle en het holocaustmonument van de Amerikaanse kunstenaar George Segal.
Voor de beide leeftijdsgroepen was het wel wennen aan het werk van dadaïst Marcel Duchamp. Zijn beruchte urinoir werd al als kapstok gebruikt!

Collectieve geheugen

“Met het initiatief wilden we nagaan in welke mate kunst deel kan uitmaken van het collectieve geheugen van hoogsenioren en van senioren met dementie”, zegt Stijn Segers, directeur van Zonnebloem. “Via kunst kan je de identiteit van bewoners met dementie weer naar boven halen en zo een manier vinden om beter met hen te communiceren.”

Jong en oud in Gent

“We vinden het ook belangrijk dat kinderen en senioren samenwerken”, vult OCMW-voorzitter Rudy Coddens aan. “Dat ze van elkaar zien dat ze open staan voor nieuwe ideeën en dat ze beiden creatief kunnen zijn. Het is een initiatief dat volledig in de lijn ligt van de onlangs gelanceerde website http://jongenoudingent.be/ van de Stad en OCMW Gent, die dergelijke intergenerationele projecten promoot.”

Love Letters

Tijdens de kunsttweeweekse bezochten zeven bewoners van Zonnebloem de tentoonstelling ‘Love Letters in War and Peace’ in het Gentse Museum voor Schone Kunsten. Naast liefdesbrieven van bekende kunstenaars en schrijvers was er ook beeldend werk te zien van o.a. Henri Evenepoel, Rik Wouters, James Ensor, Constant Permeke en Marcel Mariën. “En zo snuiven onze bewoners ook eens de sfeer rond Valentijnsdag op”, stipt Wim Verbeke, coördinator animatie en reactivatie van Zonnebloem, aan.

Afsluitend feest

“Op vrijdagnamiddag 13 februari was er een afsluitend feest, waarbij zowel de kinderen als onze bewoners hun werken toonden. Onze cafetaria deed dienst als gemeenschappelijk feestzaal. De school had er een eetstandje en onze vrijwilligers hielden de bar open”, aldus nog Wim verbeke.


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0