Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Muziek verenigt

OCMW Gent  »  Senioren  »  Projecten  »  Jong en oud  »  Muziek verenigt
Muziek verenigt

Muziek verenigt generaties. Een 200-tal senioren en jongeren wonen op 31 maart 2015 in Muziekcentrum De Bijloke een gratis concert bij: het Bijloke BAL festival. Waarbij BAL staat voor Beweegt Alle Leeftijden. Het concert wordt voorafgegaan en gevolgd door kennismakingsmomenten tussen jongeren en ouderen.

 

 

 

 

Het gratis concert is onderdeel van het groter project ‘Jong en oud in Gent’ dat bruggen bouwt tussen generaties. “Jong en oud kunnen veel van elkaar leren. Door samen te werken, te spelen, te dansen, creatief te zijn, krijgen ze meer respect en waardering voor elkaar. Hier ontdekken ze samen de klassieke muziek. We willen voortaan elk jaar zo’n concert organiseren”, zegt OCMW-voorzitter en schepen van Seniorenbeleid Rudy Coddens.

Stad Gent en OCMW Gent vonden hierbij een dankbare partner in Muziekcentrum De Bijloke. De Bijloke zet sterk in op de muzikale vorming van kinderen en jongeren. Een bezoek in klasverband kan het begin betekenen van een ontluikende liefde voor muziek.

Zes jonge muzikanten

Bij het concert maken zes jonge muzikanten, allemaal studenten aan het Conservatorium van Gent, hun opwachting: Xioran Bian (viool), Stefan Ali (altviool), Nikola Kyosev (fluit), Xiao Luo (klarinet), Nathalie Matthys (piano) en Morag Uyttersprot (piano). Ze brengen grappige, ontroerende en dansende muziek van Astor Piazzolla, Mozart, Beethoven, Schumann, Darius Milhaud en Ingo Höricht.

Het publiek bestaat uit bezoekers van de lokale dienstencentra (ldc) van OCMW Gent en van de Open Huizen van Stad Gent, bewoners van het woonzorgcentrum Het Heiveld, kinderen van vier buurtscholen, leerlingen van de middelbare school BenedictusPoort in Ledeberg en jongeren die in begeleiding zijn bij het OCMW.

Kennismaking vooraf

Via diverse activiteiten maakten zij vooraf al kennis met elkaar. Zo tekenden cursisten van het atelier kalligrafie in ldc Ten Hove en kinderen van het tweede leerjaar van basisschool De Muze silhouetten van elkaar, om die nadien te vullen met kunstige letters.
Leerlingen van de BenedictusPoort leerden tijdens een feestelijk ontbijt de bezoekers van ldc De Knoop en het Open Huis Botermarkt kennen.

Extra Time

Extra Time is een OCMW-project voor jongeren die nog niet klaar zijn voor de reguliere arbeidsmarkt. Via een zinvolle tijdsbesteding werken ze aan hun attitude en competenties.  Zij begeleiden een 10-tal bewoners van woonzorgcentrum Het Heiveld naar het concert. Vooraf kregen ze les over hoe ze het best met een rolstoel rijden en voor welke obstakels ze moeten uitkijken (zie foto bovenaan dit artikel). Op de dag van het concert zelf maken de jongeren en de senioren samen aperitiefhapjes en gebruiken ze samen het middagmaal.

Muzikaal pak

Een andere jongenoud-connectie was die tussen de OCMW-antenne Brugse Poort en de Brede School Brugse Poort. Zo gaven senioren en kinderen van het eerste leerjaar van ’t Klimrek bij een eerste ontmoeting een muzikaal pak aan elkaar door. Telkens de muziek stopte, moesten ze een papiertje nemen en een opdracht uitvoeren.
Tot slot vormden ook de kinderen van basisschool De Wonderfluit uit Sint-Amandsberg en bezoekers van Open Huis Azalea een duo.

Samenkomst achteraf

Ook na het concert komen jong en oud nog minstens één keer samen. In het Open Huis Botermarkt is al een gezellige namiddag met taart en koffie en karaoke gepland. En De Knoop denkt ook voor andere activiteiten aan een langdurige samenwerking met die studierichtingen van de BenedictusPoort, die nauw aanleunen bij het werken met ouderen.

 


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0