Is er voor iedereen

Ten Hove

Begijnhofdries 15
9000 Gent

Tel. 09 266 88 88

facebook link
ldc.tenhoveocmw.gent

Houtbewerking, natuurlijk!

Ten Hove  »  Activiteiten  »  Vast aanbod  »  Crea-houtbewerking
vrijwilliger Lucien bezig met houtdraaien, een bezoeker kijkt toe

Een creatieve activiteit met een lange geschiedenis

Houtbewerking is één van de oudste creatieve activiteiten die er bestaan. Eenvoudig voorgesteld: zodra de mens in staat was om gereedschap te hanteren, begon hij met houtbewerking.

 

 

 

 

 

Ondertussen is er natuurlijk veel veranderd. We gebruiken machines, nieuwe technieken, speciale houtsoorten van over heel de wereld,... Toch blijft het een activiteit met veel variatie, waarbij handigheid en oog voor detail een grote rol spelen.

In Ten Hove is de groep houtbewerking nog altijd een (klein) mannenbastion, maar ook daarin komt verandering. Ook vrouwen interesseren zich almaar meer voor deze technieken.

Wanneer?

De creatieve bezigheden houtbewerking vinden iedere dinsdag- en woensdagsnamiddag plaats van 14u tot 18u. 

Houtbewerking in Ten Hove

Dit omvat 3 bezigheden:

 1. Gewone houtbewerking
  Dit gebeurt in de timmerwerkplaats.
  Dit omvat het maken van gewone timmeropdrachten zoals een klein vogelhuis, kleine bergkastjes, kaders, kleven van losgekomen stoelen/tafels e.d., en verder eventueel opdrachten in het ldc.

  twee deelnemers houtbewerking aan de zaagtafel
 2. Houtdraaien
  Dit is een oud en zeer creatief ambacht, dat direct resultaat (mooi en kunstig) geeft. Wij maken sleutelhangers, stoelpoten, trapbalusters, deksels voor potten, houten vazen enz.
  twee deelnemers houtdraaien aan het werk aan de draaibank
 3. Houtbewerkingklusjes
  In opdracht en ter plaatse bij de aanvrager thuis. Dit werk bestaat o.a. uit het verhogen van bedden, zetels, stoelen en dit op advies van de ergotherapeut, het plaatsen van rekken en bergkasten, herstellen van slepende deuren en vensters, lijmen van loskomende onderdelen van meubilair enz.

De groep

Voor wie houtbewerking in de vingers heeft, is dit een boeiende, leerrijke en uiteraard creatieve. Binnen de groep worden ervaringen en technieken uitgewisseld. Bovendien is werken in groepsverband zeer sociaal en een leuke manier om nieuwe vrienden te maken.

de groep houtdraaiers tijdens een opendeurdag achter de draaibank

Houtsnijders

Een andere groep die later nog aan bod komt zijn de houtsnijders.Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0