Is er voor iedereen

Zuiderlicht

Zuidbroek 8
9030 Mariakerke

Tel. 09 266 46 00

facebook link
wzc.zuiderlichtocmw.gent

Zuiderlicht opent officieel de deuren

Zuiderlicht  »  Over Zuiderlicht  »  Overzicht nieuws  »  Opening Zuiderlicht
Zuiderlicht

Aan de Zuidbroek in Mariakerke openden Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen, Gents burgemeester Daniël Termont en OCMW-voorzitter Rudy Coddens op vrijdag 1 december Zuiderlicht, de nieuwe zorgsite van OCMW Gent.

Zuiderlicht zal in zijn aanpak trendsettend zijn. Naast kleinschalige leefgroepen wordt resoluut de kaart van nieuwe methodes en technieken getrokken, met activiteiten die aangepast zijn aan de mogelijkheden en wensen van de bewoners.

 

De opening van Zuiderlicht verloopt in fasen. Nu al biedt Zuiderlicht –met steun van de Vlaamse overheid- gespecialiseerde zorg aan drie specifieke doelgroepen:

  • 65-plussers met een gestabiliseerde psychiatrische kwetsbaarheid, vanaf zorgprofiel B (26 woongelegenheden);
  • personen met jongdementie (11 woongelegenheden);
  • personen met een verstandelijke beperking met een VAPH-statuut voor wie tot op vandaag moeilijk opvang te vinden is (11 woongelegenheden). Zuiderlicht richt zich op 40-plussers met een persoonsvolgend budget vanaf budgetcategorie 7. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) biedt budgetten en tegemoetkomingen aan personen met een handicap om hun zorg en ondersteuning op maat te financieren.

Vijfde woonzorgcentrum van OCMW Gent

Op 1 oktober 2018 gaat in een andere vleugel van het gebouw het ‘klassieke’ woonzorgcentrum open, met 96 woongelegenheden voor zorgbehoevende ouderen.
In totaal zullen er dan in Zuiderlicht 144 bewoners samenleven.

Zuiderlicht wordt dan officieel het vijfde woonzorgcentrum van OCMW Gent, na De Liberteyt in Wondelgem, Het Heiveld in Sint-Amandsberg, De Vijvers in Gentbrugge en Zonnebloem in Zwijnaarde.

120 nieuwe banen

Om aan die 144 personen de beste zorgen te verlenen, worden een 120-tal medewerkers tewerkgesteld. Gaande van keukenmedewerkers, verzorgenden, verpleegkundigen, kinesisten en ergotherapeuten tot logistiek medewerkers, administratief personeel en directieleden.

Duurzaam gebouw van 26 miljoen euro

Bouwgroep Strabag startte in het voorjaar van 2016 met de bouw van de 12.000 m2 grote zorgcampus, naar een ontwerp van het Gentse bureau THV AT-DV Architecture and Engineering. Daarbij ging veel aandacht naar duurzaamheid.

Zo werd er geopteerd voor bodemenergieopslag, een zeer milieuvriendelijke techniek om gebouwen te koelen en te verwarmen. Andere maatregelen zoals 500 zonnepanelen, een warmte-krachtkoppeling, isolatie en hoogrendementsbeglazing plus een aangepaste constructiewijze zorgen ervoor dat het nieuwe woonzorgcentrum een E-peil van 50 en een K-peil van 25 haalt waardoor het energieverbruik erg laag ligt.

De totale kostprijs bedraagt 26 miljoen euro.

Technologie in dienst van zorg

Het hele gebouw is ‘state of the art’, met veel lichtinval, medicatierobotten, tilliften, hoog-laagbaden en –bedden, volledig ingerichte leefruimtes en leefkeukens, mooie, grote (binenn)tuinen en gemeenschappelijke badkamers die als snoezelruimtes zijn ingericht waar bewoners extra verwend worden met gedempt licht, zachte muziek en geurtherapie.

De infrastructuur en technologie staan helemaal in dienst van de best mogelijke zorg, op maat van de bewoners. Want dankzij slimme, nieuwe technologie komt meer tijd vrij voor menselijke contacten en essentiële zorgtaken”, benadrukt directeur Steve Sercu.

 

 

Meer info vindt u in het persbericht, onderaan deze pagina.Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0