Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Partners in armoedebestrijding

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Armoedebestrijding  »  Partners in armoedebestrijding
Partners in armoedebestrijding

Gelukkig kent Gent een uitgebreid netwerk van organisaties, die elk op hun manier armoede bestrijden en klaar staan om te luisteren naar mensen in armoede.

Op deze pagina vindt u een overzicht van enkele belangrijke lokale partners, plus linken naar interessante onderzoeksinstellingen of netwerken.

 

 

 

Partners Gentse Dag tegen Armoede

De Gentse Dag tegen Armoede is een samenwerking tussen verschillende organisaties in Gent die zich inzetten tegen armoede: Stad Gent, OCMW Gent, De Gentse wijkgezondheidscentra, ABVV Oost-Vlaanderen, ACV Gent-Eeklo, Circa vzw, Victoria De Luxe vzw, Sivi vzw, Kras vzw, Beweging voor Mensen met Laag Inkomen en Kinderen vzw, Samenlevingsopbouw Gent vzw, De Zuidpoort vzw, CAW Oost-Vlaanderen, Jong vzw, In-Gent vzw, Willemsfonds, De Sloep vzw, Habbekrats vzw, De Tinten vzw, Oxfam, Het Huis van Alijn, Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge vzw (Villa Voortman), 11.11.11, Alles loopt op Rolletjes, Arbricolage, Gent Homeless Blue White, Huize Nieuwpoort vzw, Kokkerellen, Kom-Pas vzw (Rap op stap), LABO vzw, Low Impact Man, Martiko vzw, Minimal movements en met medewerking van de stadsbeiaardier en Film Fest Gent.

De 3 erkende verenigingen waar armen het woord nemen

 1. De beweging van mensen met een laag inkomen en kinderen: www.bmlik.be
 2. vzw SIVI: www.vzwsivi.be.
 3. De Zuidpoort: http://www.dezuidpoortgent.be/

Deze verenigingen zijn samengebracht onder de koepel Gents Overlegtafel (GOT). Het GOT wordt gecoördineerd door Samenlevingsopbouw Gent: www.samenlevingsopbouwgent.be .

Andere armenverenigingen

 1. Welzijnsschakels: www.welzijnsschakels.be .

Basis-dienstverlening

 1. vzw Kras, wat staat voor Kring Rond mensen in Armoede in de Stad. KRAS is de overkoepelende organisatie voor mensen met een laag inkomen in Gent. KRAS overkoepelt 15 organisaties, die bijna uitsluitend met vrijwilligers de armoede in Gent bestrijden. U vindt hen op www.krasgent.be .
 2. Huize Triest: www.huizetriest.be/index.php .

Een overzicht van alle organisaties die actief zijn in Gent rond armoedebestrijding, sociale dienstverlening en hulpverlening vindt u op www.desocialekaart.be .

Met weinig geld overleven

Daarnaast is er nog de website 'met weinig geld overleven in Gent': www.metweiniggeld.be . Deze website biedt een heel toegankelijk overzicht van de verschillende Gentse diensten en organisaties, waar mensen terecht kunnen met een vraag of een probleem, waar ze steun kunnen vinden bij anderen, hulp kunnen vragen,...

Naast de contactgegevens vindt u er een korte uitleg over de werking, de openingsuren en de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Je kan het omschrijven als een sociale kaart op mensenmaat.

Naast de website is er een boekje met tips over hoe met weinig geld te overleven in Gent. Het is ook qua formaat een handig boekje dat je gemakkelijk kan wegsteken in je zak en bovenhalen als je het nodig hebt.

Bovenlokale linken

 1. Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting: www.armoedebestrijding.be
 2. Het netwerk tegen armoede: www.netwerktegenarmoede.be .
 3. ATD De Vierde Wereld: www.atd-vierdewereld.be .
 4. Belgisch Netwerk Armoedebestrijding: http://www.bapn.be/?lang=2 .
 5. Het Vlaams Armoedesteunpunt: www.vlaamsarmoedesteunpunt.be .
 6. HIVA - Onderzoeksintstituut voor Arbeid en Samenleving - KU Leuven: http://hiva.kuleuven.be/nl/
 7. Teams voor Advies en Ondersteuning rond Armoede - TAO Armoede: http://www.tao-armoede.be/

 


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0