Is er voor iedereen

EGD 2009

EGD 2009

Het centrale thema van Erfgoeddag 2009 is Uit vriendschap!

 

Tentoonstelling: Mama waar  ben je?
Kinderen te vondeling leggen of achterlaten is een fenomeen van alle tijden. In de 19de eeuw gebeurde dit ook in het Gentse, en meer dan vandaag.
Maar waarom?
De tentoonstelling probeert een antwoord te vinden op deze en vele andere vragen over de vondelingen.
Waarom konden ouders niet meer voor hun kinderen zorgen? Wanneer beslisten ze om hun kinderen achter te laten? Waar lieten ze hun kind achter? Wat gebeurde er met deze niet langer gewenste kinderen? Hadden zij nog een kans om gelukkig te worden? Hoe verliep hun verdere leven? Was het een kans op een beter bestaan? Waar kwamen de kinderen terecht? Wie zorgde voor hen? Konden ze ooit terug naar hun moeder? Hadden ze zelf iets te zeggen over hun levensloop?

In het jaar 1820 werd in Gent een rolle of beter gekend, een vondelingenschuif, geplaatst. Zo kon het kind op een veilige manier te vondeling gelegd worden, in plaats van ´s ochtends in het portaal van de kerk, of ´s avonds aan de ingang van het plaatselijke ‘cabaret’. Maar wat gebeurde er met de kinderen nadat de bel van de rolle werd geluid? De tentoonstelling vertelt hoe het meestal korte leven van deze vondelingen verliep.

Een tweede deel van de tentoonstelling vertelt het meeslepende verhaal van drie verlaten kinderen. Hoe uiteenlopend de redenen om de kinderen te verlaten waren, des te verschillend de levensgeschiedenis van deze kinderen is.

Workshop: Vriendschapskaarten maken
De expositie mama waar ben je? toont halve herkenningsprentjes die een vondeling bij zich droeg. De moeder koesterde de andere helft. Met dit bewijs kon zij haar kindje in betere tijden terugvragen. Deze workshop diept het herkeningsteken, bij ons vandaag vooral gebruikt als symbool van hechte band, verder uit. Denk zo bijvoorbeeld aan halve hartjes die hartsvriend(inn)en rond hun hals dragen.

 

Voor vragen
info.archief@ocmw.gent

Verantwoordelijke
Nele Lefever
09 266 94 04
nele.lefever@ocmw.gent


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0