Is er voor iedereen

EGD 2010

EGD 2010

Het centrale thema van Erfgoeddag 2010 is Fake.

Het Archief sloeg de handen in elkaar met de vier woonzorgcentra van OCMW Gent om dit jaar 'Erfgoeddag' een nieuwe invulling te geven. Resultaat is een multimediale tentoonstelling doorspekt met ludieke, aangrijpende, maar vooral 'echte' getuigenissen. Ook de nationale organisatie van Erfgoeddag zag dat het goed was en gaf dit project een kwaliteitslabel. Dit project verdiende volgens hen een pluim omdat OCMW Gent een grote samenwerking op poten zette én het levend historisch geheugen van de ouderen wist vast te leggen.
Sedert 2005 is positieve beeldvorming van de woonzorgcentra een belangrijke doelstelling in het ouderenzorgbeleid van het OCMW. Aan de hand van verschillende beeldvormingsprojecten zoals projecten huiselijkheid, intergenerationele projecten, sociaal-artistieke projecten enz... wil het OCMW jong en oud op een aangename manier in contact brengen met 'rusthuizen' en ook de beeldvorming over oud worden en zorg nodig hebben verbreden. 
 

 

 

Tentoonstelling: NEP/T ECHT - Oma liegt niet
Wat was vroeger NEP of ECHT? Duik mee in ons verhaal.
Welke schoonheidstrucjes gebruikten vrouwen en mannen vroeger? Welke leugentjes om bestwil? En sinds wanneer wordt kledij nagemaakt? 
Herinneringen en het (falen van het) geheugen staan centraal bij de getuigenissen en voorwerpen van Gentse rusthuisbewoners die met deze tentoonstelling een (echte) stem en een gezicht krijgen. 
Met nieuwe mediatechnieken en trucjes uit de oude doos, waar ook kinderen aan meewerkten, laten 80-plussers zien dat NEP/T ECHT van alle generaties is. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het MIAT, Design museum Gent, JAVI.tv en de studenten van het Kask.
 
Workshop: Koken volgens 'grootmoeders recept'
Hoe dikwijls lees je niet op verpakkingen ‘naar oud recept’? Tijdens deze kookworkshop krijg je inzicht in recepten die van generatie op generatie werden overgeleverd en gebundeld in het boek ‘Van lochting tot de kasserolle’ van woonzorgcentrum Het Heiveld. Tijdens het koken worden sterke verhalen en herinneringen van de bewoners van het woonzorgcentrum opgedist.

 

Voor vragen
info.archief@ocmw.gent

Verantwoordelijke
Nele Lefever
09 266 94 04
nele.lefever@ocmw.gent


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0