Is er voor iedereen

DigiGIDS

Archief Gent  »  Info  »  Actueel  »  DigiGIDS

DigiGIDS

Problemen met het terugvinden van digitale bestanden? Administratie, projectdossiers, of persoonlijke foto’s staan verspreid op pc, usb-stick, dvd, externe harde schijf, misschien nog op diskette? Tijd om orde te brengen in de chaos?

Met de handleiding DigiGIDS wil het Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB) praktische, realistische en zo goedkoop mogelijke oplossingen bieden voor problemen als het eenvoudig ordenen en snel terugvinden van bestanden, het maken van veiligheidskopieën en het bewaren van e-mail.


 

 

 

DigiGIDS@work wil kleine organisaties sensibiliseren en motiveren om bewust om te gaan met hun digitale documenten, zodat ze voldoen aan de wetgeving en de werklast kunnen verlichten.


DigiGIDS@home is gericht op het bewaren van persoonlijke bestanden. Deze bestanden moeten bewaard blijven om juridische redenen (zoals administratie, belastingen, mutualiteit) of hebben een sterke emotionele waarde zoals foto’s, filmpjes, geluidsfragmenten of blogs. 

Iedereen bepaalt zelf – afhankelijk van tijd, budget, kennis en/of personeel – wat haalbaar is. Hoe klein ook, elke stap is een stap in de goede richting.

Workshop

Aan de handleiding DigiGIDS wordt ook een workshop gekoppeld, waarin de basisprincipes worden uiteengezet.
De volgende vorming wordt gespreid over vier avonden:

  • di 25/9:   Welke risico's bedreigen digitale bestanden?
  • di 9/10:   Basisprincipes voor het ordenen van mappen en bestanden
  • di 23/10: Technische mogelijkheden van software en hardware
  • di 6/11:   Welke concrete stappen kan je zetten in jouw situatie?

De vorming vindt plaats in de leeszaal van het AMVB, Arduinkaai 28 te Brussel van 18.30u tot 20.30u. De vorming is volledig GRATIS.
Inschrijven is mogelijk via digigids@amvb.be of 02 209 06 03 tot 23 september. Vermeld specifieke vragen bij de inschrijving, we besteden hier graag aandacht aan.
Het project DigiGIDS loopt in samenwerking met de VGC en de Vlaams minister bevoegd voor Brussel. Alle projectresultate nworden gratis ter beschikking gesteld op www.amvb.be.
Met vragen en opmerkingen kunt u altijd terecht bij stephanie.aertsen@amvb.be of op 02/209 06 03.

 Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0