Is er voor iedereen

Kwaliteitslabel

Archief Gent  »  Info  »  Actueel  »  Kwaliteitslabel
Logo van 'erkend cultureel archief'

Het nieuwe Cultureel-erfgoeddecreet breidde het bestaande erkenningssysteem uit van musea naar culturele archiefinstellingen en erfgoedbibliotheken. Elk museum, elke culturele archiefinstelling en elke erfgoedbibliotheek die aan minimale kwaliteitsnormen voldoet, kan dus erkend worden door de Vlaamse Gemeenschap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het beheren van cultureel erfgoed is een eerste voorwaarde voor de toekenning van het label. Maar het beheren alleen is niet genoeg. Cultureel erfgoed wordt niet bewaard om te verstoffen, verborgen of opgeborgen te blijven maar net omdat het een waarde heeft voor de gemeenschap. De organisatie moet het cultureel erfgoed inzetten, tonen, ter beschikking stellen, presenteren, … en dit niet zomaar, maar wetenschappelijk/ methodologisch onderbouwd. De museologie, de archivistiek, het hedendaagse documentenbeheer en de informatie- en bibliotheekwetenschap vormen hiervoor de basis.

 

De volledige werking vatten we samen in vier basisfuncties:


• de verzamelfunctie;
• de behoud- en beheerfunctie;
• de onderzoeksfunctie;
• de publieksgerichte functie.

Erkend cultureel archief

Het Archief OCMW Gent mag vanaf nu ook dit fel begeerde kwaliteitslabel "erkend cultureel archief" dragen. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege kende dit label aan het Archief toe voor de kwalitatieve en professionele werking ervan. Dit bewijst dat het beheer van het cultureel erfgoed in OCMW Gent meer dan ernstig wordt genomen.


Door deze toekenning plaatst het Archief zich nu bij de in totaal 87 erkende collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties in Vlaanderen. Daarin zitten 11 culturele archiefinstellingen, 8 erfgoedbibliotheek en 68 musea. Van die 87 erkende organisaties is het in 2012 voor het eerst dat lokale overheidsarchieven het label toegekend krijgen. Het Archief OCMW Gent is het eerste OCMW-archief dat het label krijgt, samen met het Stadsarchief van Ieper en Waregem.
De lijst van erkende collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties is te vinden op de website van het agentschap Kunsten en Erfgoed.Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0