Is er voor iedereen

Overhandiging kwaliteitslabel door minister Schauvliege

Archief Gent  »  Info  »  Actueel  »  Overhandiging kwaliteitslabel
Minister Schauvliege overhandigd het label aan voorzitter Versnick

Als eerste OCMW-archief ontving het Archief OCMW Gent vrijdag 7 september het kwaliteitslabel "Erkend Cultureel Archief" uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege. De stadsarchieven van Waregem en Ieper kregen het label als eerste stedelijke archieven.


Het label werden in ontvangst genomen door onze voorzitter Geert Versnick, de Waregemse burgemeester Kurt Vanryckegem en de Ieperse schepen Joseph Verschoore.


 

Voorbeeldrol

Minister Schauvliege waardeerde dat de culturele archiefwerking integraal deel uitmaakt van de Gentse OCMW-werking. Ze verklaarde dat OCMW Gent ook voor andere OCMW-besturen een voorbeeldrol kan vervullen. Dat het stadsarchief van Ieper als één van de eerste archiefdiensten in Vlaanderen inzette op het aanbieden van digitale bestanden via de eigen website, kon de jury bekoren, evenals het nieuwe archiefgebouw. Ook het moderne archiefbeleid in Waregem werd gelauwerd, net als hun inzet op behoud en beheer, digitalisering en de focus op "paardenerfgoed".


Sinds 2009 worden kwaliteitslabels uitgereikt aan instellingen die erfgoed beheren, zoals musea, archiefinstellingen en bibliotheken. Zo'n label erkent een evenwichtige en kwaliteitsvolle uitvoering van de vier basisfuncties van erfgoedorganisaties: verzamelen, behouden, onderzoeken en voor een breed publiek ontsluiten van cultureel erfgoed.
Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0