Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

37 Gentse senioren vinden nieuwe thuis in De Zonnetuin - Assistentiewoningen in Zwijnaarde officieel geopend

OCMW Gent  »  Over OCMW Gent  »  Actueel  »  In de pers  »  37 Gentse senioren vinden nieuwe thuis in De Zonnetuin

Aan de Hutsepotstraat in Zwijnaarde, op de site van OCMW-woonzorgcentrum Zonnebloem, openden burgemeester Daniël Termont en OCMW-voorzitter en schepen van Seniorenbeleid Rudy Coddens op vrijdag 23 februari De Zonnetuin.  De 27 assistentiewoningen vormen de nieuwe thuis voor 37 Gentse senioren, zowel alleenstaanden als koppels.

 

 

 

 

De Zonnetuin is, na Wibier in Sint-Amandsberg (20 woningen), seniorenflats Ter Pielvaecx in het Sint-Elisabethbegijnhof (20 flats) en Antoniushof aan het Rabot (88 appartementen) de vierde groep van erkende assistentiewoningen die OCMW Gent in eigen beheer heeft. Daarnaast beheert het OCMW samen met de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent de 19 erkende sociale assistentiewoningen Botermarktpoort in de Jozef Vervaenestraat in Ledeberg.

Assistentiewoningen (de opvolgers van de vroegere serviceflats) zijn individueel aangepaste woningen waarin 65-plussers alleen of met hun partner zelfstandig verblijven en een beroep kunnen doen op professionele zorgverlening.

Crisishulp verzekerd

“De studie ‘Ruimte voor Ouderen’ van Stad en OCMW toonde aan dat er een tekort aan assistentiewoningen in Gent is. Die nood is het grootst in de deelgemeenten”, stipt OCMW-voorzitter Rudy Coddens aan. “Zwijnaarde bood ons met de campus Zonnebloem  een gedroomde opportuniteit. Voor de bewoners van De Zonnetuin is vanuit het woonzorgcentrum crisishulp bij noodsituaties, de klok rond, 7 dagen op 7, gegarandeerd. ’s Middags kunnen ze in Zonnebloem voor 5,50 euro een warme maaltijd (soep, hoofdgerecht en dessert) nuttigen.”

Dienstverlening en activiteiten in De Mantel

“Bovendien opent op deze locatie ons 11de lokaal dienstencentrum De Mantel op 9 september de deuren”, vervolgt Rudy Coddens. “ Bewoners van De Zonnetuin kunnen daar dan terecht voor dienstverlening zoals tijdelijke thuiszorg, ergotherarpeutisch advies, administratieve hulp en pedicure. Ze kunnen er deelnemen aan activiteiten en vrijwilligerswerk doen. In De Mantel zal er ook een loket van de dienst Burgerzaken van Stad Gent zijn, plus een politiepunt en een GentInfopunt.”

Tot slot zijn de bewoners met al hun vragen rond zorg, welzijn en wonen welkom bij de woonassistent. “Zij is echt een vertrouwenspersoon, die de bewoners helpt en ondersteunt. Wekelijks heeft ze een zitdag in het woonzorgcentrum”, aldus Rudy Coddens.

27 rolstoeltoegankelijke flats

De Zonnetuin bestaat uit 27 rolstoeltoegankelijke flats: 19 flats met 1 slaapkamer (85 m2) en 8 flats met 1 slaapkamer en een extra hobbykamer (96 m2). Alle appartementen hebben een terras en parkeerplaats. Op wandelafstand zijn er bus-en tramhaltes. Met tram 21 kunnen de bewoners vlot het Sint-Pietersstation en de Gentse binnenstad bereiken.

“Het gebouw is een ontwerp van de architectenbureaus WIT en BSTK. Voor de bouw stond de nv Bekaert Building Company uit Waregem in. Het vast meubilair werd geleverd door de nv Vanhout.pro uit Turnhout. De totale kostprijs bedraagt 6,5 miljoen euro (btw inbegrepen)”, preciseert projectleider Filip De Wael van OCMW Gent. “De woningen zijn heel energiezuinig, onder meer door een doorgedreven gevel- en dakisolatie, vloerverwarming en driedubbel glas. Op het dak zijn 45 zonnepanelen geplaatst. In de ondergrondse parkeergarage zijn ook een scooter- en fietsenstalling ondergebracht.”

Huren of investeren

Een derde van de appartementen wordt op de klassieke wijze verhuurd tegen een dagprijs. Bewoners met een beperkt of gewoon inkomen komen, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking voor een financiële tussenkomst door het OCMW. Die premie bedraagt maximaal 782,20 euro per maand voor een alleenstaande en 1.356,36 euro voor een koppel.

De overige 18 flats worden ter beschikking gesteld via een obligatie met woonrecht. “Die mensen kopen dan niet de assistentiewoning, wel een obligatie met dezelfde waarde. In ruil krijgen ze een korting op de dagprijs of een rentevergoeding als ze er niet zelf wonen. Verlaten ze de assistentiewoning, dan krijgen ze hun kapitaal terug”, legt Jan Lambrecht, directeur Zelfstandig Wonen bij OCMW Gent, uit.

Momenteel telt De Zonnetuin 37 bewoners (16 mannen, 21 vrouwen), van wie 17 alleenstaanden en 10 koppels. Hun gemiddelde leeftijd is net geen 80 jaar.

Extra assistentiewoningen en groepswonen

OCMW Gent heeft nog meer projecten rond zelfstandig wonen met hulp voor senioren in de pijplijn zitten. “Begin volgend jaar moet de uitbreiding van assistentiewoningen Wibier een feit zijn”, licht OCMW-voorzitter Rudy Coddens toe. “Naast de 20 bestaande woningen verrijst een nieuwbouw met 30 flats, volgens dezelfde formule als bij De Zonnetuin.”

“In de loop van 2019 komen er nog 15 sociale assistentiewoningen aan de Zuidbroek in Mariakerke bij, in de buurt van onze nieuwe zorgsite Zuiderlicht. En we gaan dan ook van start met een eerste project Groepswonen, een vorm van cohousing voor senioren. Het wordt een nieuwbouw met 9 flats op de site van het vroegere lokaal dienstencentrum De Muide aan de New Orleansstraat in Meulestede.”

Vragen?

Journalisten kunnen contact opnemen met Jan Lambrecht,  directeur Zelfstandig Wonen OCMW Gent, 0476 94 05 14.Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0