Is er voor iedereen

Bibliotheek

Archief Gent  »  Collecties  »  Bibliotheek
Foto van de bibliotheek

In het archiefgebouw bewaren we niet alleen archiefstukken. Er is ook de administratieve bibliotheek met boeken, tijdschriften en andere documentatie die het OCMW verworven heeft in het kader van haar werking. 

Hier bewaren we onder andere de 19de-eeuwse publicaties die werden gebruikt door de ambtenaren van het Bureel van Weldadigheid en de Commissie van Burgerlijke Godshuizen. Maar ook de boeken en tijdschriften voor onze huidige dienstverlening zijn onderdeel van de OCMW-bibliotheek.

Alle werken zijn raadpleegbaar in de leeszaal

U vindt hier historische en juridische werken over het OCMW, de geschiedenis van het OCMW en zijn rechtsvoorgangers, over Gentse wezen en vondelingen en allerlei publicaties over maatschappelijk welzijn en armoedebeleid. Alle werken uit de centrale OCMW-bibliotheek zijn raadpleegbaar voor het publiek in onze leeszaal (werken kunnen niet worden ontleend).

 

Alle publicaties waarvoor de archiefcollectie, bibliotheek of kunstcollectie werden geraadpleegd, worden systematisch opgenomen in de bibliotheek. In de bibliotheek vinden we onder andere:

  • algemene informatie over het OCMW;
  • informatie over de geschiedenis van het OCMW en haar rechtsvoorgangers;
  • publicaties over maatschappelijk welzijn en armoedebeleid;
  • informatie over Gentse wezen en vondelingen;
  • jaarverslagen van het OCMW Gent;
  • het Belgisch Staatsblad vanaf 1848.

Voor een nog betere toegang tot onze informatiebronnen kunt u onze virtuele bibliotheek raadplegen.
Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0