Is er voor iedereen

OCMW Gent

Bezoekadres: Sint-Martensstraat 13
9000 Gent

Tel. 09 266 99 11

facebook link
Mail ons

Enkel beperkte dienstverlening in lokale dienstencentra, strikte bezoekregels in woonzorgcentra

OCMW Gent  »  Coronamaatregelen
coronavirus

Uit voorzorg tegen het coronavirus zijn de elf lokale dienstencentra van Stad Gent enkel open voor beperkte dienstverlening op afspraak.

In de vijf woonzorgcentra van de stad is bezoek sterk beperkt en enkel mogelijk onder strikte voorwaarden.

Stad Gent volgt daarmee de aanbevelingen van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid.

Beide voorzorgsmaatregelen zijn nodig omdat ouderen extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus.

 

Geen activiteiten, wel dienstverlening in de ldc's

De elf lokale dienstencentra waren sinds 12 maart gesloten. Sinds 25 mei openden ze weer de deuren voor beperkte een-op-een-dienstverlening op afspraak, zoals kapper, pedicure, manicure, afhaalmaaltijden en psychosociale ondersteuning. Bezoekers moeten altijd eerst een afspraak maken en de geldende veiligheidsvoorschriften respecteren.

Daarnaast zetten de ldc zich in om kwetsbare buurtbewoners individueel te ondersteunen via huisbezoeken en telefonische contacten. Waar nodig worden oplossingen gezocht om warme maaltijden bij de mensen aan huis te laten bezorgen. 

Groepsactiviteiten, zowel binnen- als buitenshuis, zijn afgelast en blijven tot nader order onmogelijk. Deelnemers van afgelaste activiteiten zullen later een tegoedbon krijgen, nadat de ldc opnieuw heropenen voor activiteiten. Ze zullen ook kunnen kiezen voor een terugbetaling.

De ontmoetingsruimtes van de ldc blijven gesloten.

Strikte bezoekregels in de woonzorgcentra

In de vijf woonzorgcentra is bezoek sterk beperkt en enkel mogelijk onder strikte voorwaarden. Sinds het begin van de maatregelen werd er een uitzondering gemaakt voor:

· Externe zorgverstrekkers

· Stagiair(e)s

· Geregistreerde mantelzorgers en vrijwilligers die instaan voor essentiële ADL-taken (activiteiten dagelijks leven)

· Bijkomende uitzonderingen kunnen worden toegestaan door directie en CRA (Coördinerend en Raadgevend Arts) (bijvoorbeeld voor palliatieve patiënten)

Deze groep die toch binnen mag, moet aan dezelfde veiligheidsvoorschriften voldoen als het personeel.

Daarnaast voorzien de woonzorgcentra alternatieve vormen van bezoek, ofwel online, ofwel bijvoorbeeld via het terras en met voldoende afstand. Die bestaande bezoekregelingen konden sinds 18 mei verder uitgebreid worden. Op welke manier en hoe snel, bepalen de woonzorgcentra zelf, op basis van de situatie ter plaatse. Voor meer info over de laatste stand van zaken contacteer je het best het woonzorgcentrum.  

Inloophuis Dementie: enkel op afspraak

In het Inloophuis Dementie kan je op donderdag langsgaan op afspraak. Om de bezoeken veilig te laten verlopen, kunnen we niet meer dan 1 bezoeker tegelijk ontvangen. Bel 0478 93 25 73 of mail dementievriendelijk@stad.gent om een afspraak te maken.

 Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0