Is er voor iedereen

2009 - Mama waar ben je?

Archief Gent  »  Activiteiten en Projecten  »  Tentoonstellingen  »  2009 - Mama waar ben je?
2009 - Mama waar ben je?

Archief OCMW Gent 100 jaar terug in de tijd met de tentoonstelling over vondelingen en verlaten kinderen

Het Archief OCMW Gent en twee studentes Pedagogische Wetenschappen van de universiteit Gent slaan de handen in elkaar voor een tentoonstelling over het leven van vondelingen en verlaten kinderen in het begin van de twintigste eeuw.
Studenten Pedagogische Wetenschappen richting pedagogiek en onderwijskunde van de UGent moeten in het kader van hun opleiding een pedagogisch pakket ontwerpen rond een eigen gekozen thema. Het Acrhief stelde aan de masterstudentes Elke Merckx en Lieselot De Wilde voor om hun project te bouwen rond het rijke materiaal dat het Archief bezit over het thema vondelingen en verlaten kinderen. Een gevoelig thema dat trouwens nog steeds actueel is. Eind 2006 werd de pasgeboren Jasper Van Essen in het station van Essen te vondeling gelegd, en in november 2007 werd in de vondelingenschuif van de vzw Moeders voor Moeders in Borgerhout de pasgeboren Thomas Nicolaas De Kleine teruggevonden. De vondelingenschuif in Borgerhout is vandaag de dag de enige overblijvende in België, maar in het verleden was het een gangbare praktijk om baby’s in een schuif, meestal verbonden aan een OCMW, te vondeling te leggen. Iets wat ook uitvoerig aan bod komt tijdens de tentoonstelling.

Levende poppen

De tentoonstelling nodigt bezoekers uit om op interactieve manier bij te leren over het leven van vondelingen en verlaten kinderen in het begin van de vorige eeuw.
Eerst maken de leerlingen kennis met vondelinge Sophia Borduere. Elke stap van haar korte leven, van het moment dat ze te vondeling gelegd wordt in de vondelingenschuif tot haar vroegtijdige dood, wordt -op een sprekende manier uitgebeeld.
Het tweede deel van de tentoonstelling vertelt het meeslepende verhaal van drie verlaten kinderen. Elk verhaal verwijst naar een actueel thema dat kinderen aanbelangt, zoals school, kinderarbeid en gezondheid. Dat nodigt bezoekers uit om zelf eens stil te staan bij het verleden en de vergelijking te maken met het heden.

 

Voor vragen
info.archief@ocmw.gent

Verantwoordelijke
Nele Lefever
09 266 94 04
nele.lefever@ocmw.gent

 


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0