Is er voor iedereen

2010 - Veldstraattentoonstelling

Archief Gent  »  Activiteiten en Projecten  »  Tentoonstellingen  »  2010 - Veldstraat tentoonstelling
2010 - Veldstraat tentoonstelling

In 2005 stond de Veldstraat centraal in een project van Gent Cultuurstad (nu STAM). Na groot succes van deze tentoonstelling heeft het Archief OCMW Gent de kans gekregen om deze te hernemen. Van november 2010 tot september 2011 was de tentoonstelling gratis te bezoeken op verschillende locaties binnen OCMW Gent.

Zoals bij elke winkelstraat wordt het beeld van de Veldstraat tegenwoordig bepaald door de grote ketens. Maar dit was ooit anders… Aan de hand van Vliegende bladen, de film ‘The Ephemerist’ en foto’s reconstrueren we de Gentse Veldstraat uit het begin van de 20ste eeuw.

Onder impuls van Universiteitsbibliothecaris Ferdinand Vander Haegen (1830-1913) werd in de tweede helft van de 19de eeuw een collectie opgebouwd van zowat één miljoen ephemera of Vliegende Bladen die het dagelijkse leven in Gent documenteren. De collectie - met soms banale stukken zoals reclamefolders en sigarenbandjes - maakt het mogelijk de evolutie van de nationaal bekende winkelstraat ‘de Veldstraat’ in beeld te brengen.

Aan de hand van een aantal Vliegende Bladen - aangevuld met interviews, animatietechnieken en facts & figures - nemen An van. Dienderen en Didier Volkaert ons mee door te tijd. ‘The Ephemerist. De Zakbibliothecaris van de Veldstraat (2005)' is een knappe film over de geschiedenis van de Veldstraat. Bewoners zoals Bloch en Caron laten ons binnengluren in hun winkels terwijl ze vertellen over vroeger.

Aanvullend bij dit project over de Veldstraat heeft Archief OCMW Gent in 2010 een FotoExpo uitgewerkt met foto’s van vroeger en nu. Hier zal je bijvoorbeeld zien hoe de oude bioscoop ‘Majestic’ nu beter bekend staat als de Zara, hoe de Inno vroeger de ‘Grand Bazar’ was...

 

Voor vragen
info.archief@ocmw.gent

Verantwoordelijke
Nele Lefever
09 266 94 04
nele.lefever@ocmw.gent

 


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0