Is er voor iedereen

2011 - Publiek Geheim

2011 - Publiek Geheim

De stad Gent richtte reeds sinds de 13de eeuw residentiële opvang in voor weeskinderen. De tentoonstelling ‘Publiek geheim - Dagboek van een weeskind’ focust zich voornamelijk op het laatste deel van deze geschiedenis. Het einde van de tweede wereldoorlog is het startpunt van dit verhaal en we sluiten af in het jaar 1984. Toen sloot het laatste Gentse ‘weeshuis’ ‘Prins Filip’ de deuren. Dit gebouw bevindt zich net naast het Archief OCMW Gent en werd in 1962 geopend. Het bracht de weesjongens en weesmeisjes voor het eerst samen in één gebouw maar verder leefden zij strikt gescheiden.

Deze tentoonstelling is het resultaat van een intensief archiefonderzoek en heel wat mondelinge getuigenissen. Het toont geen ‘leven zoals het was’, maar een verhaal dat is opgebouwd rond een aantal feitelijkheden en heel wat authentiek beeldmateriaal, vermengd met de ervaringen van oud-wezen en ex-personeelsleden.

 

De rode draad van de tentoonstelling is het fictief verhaal van Emma die als 5-jarig meisje in het weeshuis terecht kwam. Dit verhaal, gebaseerd op de getuigenissen, belicht enkele aspecten van het instellingsleven. Zoals elk weeskind werd Emma ingeschreven in het register en kreeg ze een nummer. Dit nummer linken de oud wezen tot op de dag van vandaag nog altijd met het leven in het vroegere weeshuis.

 

Voor vragen
info.archief@ocmw.gent

Verantwoordelijke
Nele Lefever
09 266 94 04
nele.lefever@ocmw.gent


Level A conformiteit, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0